marți, 27 mai 2008

Pattern-ul comisionului

Citesc in presa ca Primaria va solicita ajutorul unei firme din Marea Britanie pentru a finanta cu fonduri europene "reabilitarea" strazii Cuza Voda si pasarela Octav Bancila. Sumele sunt: "pentru Octav Bancila ar fi nevoie de 50 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro pentru construire si restul pentru reabilitarea strazilor din zona", spune newsiasi.ro.

In primul rand ma sperie usurinta cu care se discuta despre zeci de milioane de euro in situatia in care, conform Executiei Bugetare pe anul 2007 - document oficial, emis de Primaria Municipiului Iasi -, s-au cheltuit mai putin de 200.000 de euro din finantari nerambursabile. Diferenta de la 200.000 de euro si 50 de milioane va rog sa o faceti dumneavoastra.

In al doilea rand, anuntul ca Primaria va colabora cu o firma din Marea Britanie arata ca de-abia acum se recunoaste faptul ca departamentul de programe din cadrul Primariei nu poate face proiecte viabile. Nu este nici o rusine aici, fara consultanti care au experienta in domeniul fondurilor structurale nu poti reusi, iar acest lucru il stie cel mai bine Consiliul Judetean, care totusi nu mentioneaza faptul ca ei lucreaza cu o firma de consultanta din Iasi care le face proiectele. Ceea ce ma mira este intarzierea cu care Primaria s-a hotarat sa faca in sfarsit proiecte de finantare bune.

Iar in al treilea rand, acum doua saptamani, pe Cuza Voda s-a asfaltat (destul de electoral) si asta din cauza ca gropile erau asa de mari, incat se vedeau chinezi uitandu-se de pe partea cealalta si unii chiar se pregateau sa vina sa lucreze la Palas. S-a cheltuit din Dexia pentru a se sparge asfaltul ca sa se puna linii noi de tramvai platite cu bani de la BERD (pentru ca, desi s-a asfaltat, nu s-au reparat si liniile de tramvai si tramvaiele zgaltaie cladirile in continuare) , ca dupa aceea sa se "reabiliteze" strada cu bani de la UE.

Descopar aici un pattern care se aplica in tot si in toate: acolo unde sunt probleme, pentru a capata timp in vederea gasirii solutiei, se aplica o spoiala si se arunca sume uriase in discutie, pentru ca si viitoarele comisioane sa fie la fel de uriase. Cat credeti ca va fi comisionul firmei din Marea Britanie? Eu zic ca 6% din valoarea intregului proiect.

Pe de alta parte, nu se vorbeste despre persoanele care stau acum in cladirile care trebuie demolate (desi nu vad care cladiri de pe Cuza Voda ar putea fi demolate si, mai mult, nu vad ce s-ar putea pune in loc; un bloc de 13 etaje care sa umbreasca si blocul Plomba?). Acele persoane sunt in principal cazuri sociale si stau in locuinte sociale, iar blocul nou cumparat la care s-a uitat TVA-ul nu va putea sa ii cuprinda pe toti. De fapt, Primaria a cautat sa cumpere de pe piata imobiliara un numar de 200 (!) de apartamente care sa fie folosite ca si locuinte sociale, inainte de a cumpara acel camin vechi de la o firma privata. Nu s-a inteles ca aceasta nu e o solutie, pentru ca numarul de locuinte ramane constant, in acele apartamente deja construite statea cineva, nu? O solutie viabila si destul de ieftina ar fi crearea unor blocuri din containere modulare, solutie adoptata in Marea Britanie, la preturi incepand cu 7.500 de euro / 30 mp (adica doua containere alipite). Preturile convenabile ale containerelor pentru locuit (housing containers) ma fac sa ma gandesc la ele ca o solutie atat pentru locuintele sociale, cat si pentru locuintele private.

Revin si anticipez faptul ca o eventuala "reabilitare" a strazii Cuza Voda nu va merge pana acolo incat sa fie cuprins si Palatul Braunstein, care se darama (e retrocedat, nu-i asa?). Astfel s-a intamplat in cazul "reabilitarii" extrem de costisitoare a Pietei Unirii, care s-a incheiat dupa multi ani, fara insa a se repara si esplanada care duce inspre Statuia Independentei. Ca sa divaghez putin, in Iasi lucrurile sunt parca facute de cineva care are deficiente de concentrare: Piata Unirii da - esplanada ei nu - esplanada Oancea da, pasaj Hala nou da - Pasaj Piata Unirii nu, si lista ar putea continua. Cred ca acesta este pattern-ul pe care il lasa comisionul pe fata Iasului.

P.S.
Am pus a reabilita in ghilimele pentru ca in zilele noastre este folosit in loc de cuvantul a repara de catre "edili".

Niciun comentariu: