duminică, 25 mai 2008

Sovietvision


Am urmarit Eurovision aseara si inca imediat dupa concurs am inceput sa ma gandesc la ceea ce am urmarit cu totii in direct.

In primul rand, desi inainte se presupunea acest lucru, acum este sigur ca acest concurs este unul politic si nu un concurs de cantece. Nu stiu regulamentul concursului, dar cred ca el este depasit in acest moment si sistemul de vot lasa loc exprimarii unor simpatii politice sau economice.

Concursul de sambata a fost castigat de Rusia, cu 272 de puncte, iar Romania a terminat pe locul al 20-lea din 25, cu 45 de puncte. Rusia beneficiaza (si va beneficia intotdeauna, daca nu se schimba sistemul de vot) de acordarea neconditionata a celor 12 puncte, in bloc, din partea fostelor republici sovietice. Este de mentionat faptul ca Azerbaidjanul, de exemplu (parca prima oara in concurs) s-a clasat pe locul 8 cu 132 de puncte, iar natiunile mari ale Europei se gasesc pe ultimele locuri: Franta - locul 19 (47 de puncte), Germania - locul 23 (cu 14 puncte) si Marea Britanie - locul 25 (! - ultimul) tot cu 14 puncte! Cred ca plasarea acestora in coada clasamentului Eurovision va determina schimbarea regulilor acestuia, pentru ca diferentele nu sunt atat de mari intre cantece si interpreti, dar totusi acestea trebuie sa primeze si nu votul politic in bloc.

Principalul motiv pentru care s-a intamplat acest lucru este - fara sa acuz pe nimeni - primirea acestor republici ex-sovietice in Eurovision. Care este legatura dintre Azerbaidjan cu Europa, in afara petrolului? Sunt convins ca aceasta tara ar fi putut participa cu succes si la Asiavision, fara nici o problema. Iarasi, Azerbaidjanul este o tara mare, "cu barbati harnici si femei frumoase", cum s-ar fi putut exprima orice diplomat (si o prima doamna foarte frumoasa, intr-adevar). Trebuie insa sa recunoastem ca pentru Azerbaidjan Rusia este mult mai aproape (si de aceea se vede si mai mare decat in realitate) decat Marea Britanie, nu?

Ar mai fi o problema: televiziunile nationale ale tarilor care se simt nedreptatite ar trebui sa treaca peste faptul ca televotingul le aduce bani si sa ceara schimbarea regulamentului Eurovision, pentru a acesta se transforma in Sovietvision, odata cu primirea in concurs a acestor tari din fostul spatiu sovietic.

Voi ce credeti, ar trebui ca Romania sa solicite schimbarea regulilor concursului, sa se retraga de la participarea la Eurovision de anul viitor, sau sa mearga in continuare si in acest caz ce tari ar trebui sa participe ca sa primim mai multe puncte?

Niciun comentariu: