vineri, 30 mai 2008

Propaganda rosie e gratis


Pe site-ul primariei putem citi versiunea .pdf a Curierului de Iasi, "Buletin de presa saptamanal al Municipiului Iasi", daca nu mai vrem sa ne deplasam pana la primarie, pentru ca nu stiu daca efortul se merita.

Cand am deschis astazi acest "buletin de presa" al "Municipiului Iasi", am citit destul de dezgustat titlul editorialului: "Alegeti responsabil primarul, dar si consilierii!". Editorialul din acest numar pare o compunere cu tema "Cu ce se ocupa Consiliul Local al Municipiului Iasi: expuneti pe scurt motivele pentru care ar trebui ca in Consiliul Local Municipal Iasi sa nu fie pluripartidism".

"Editorialul" (va invit totusi sa il cititi) se incheie apoteotic: "Iata unul din motivele pentru care merita sa dam girul unui tandem primar-consilieri care impart aceeasi viziune despre Iasi. Altfel, se poate ajunge la un blocaj administrativ de genul celui descris mai sus. Asadar, atunci cand vom fi in fata urnelor, sa analizam atent echipa pe care se bazeaza candidatii la functiile de primar. Abia atunci putem spune ca votul nostru va fi unul responsabil." Si semneaza la fel de responsabil ca indemnul de mai sus: REDACTIA. Compunerea asta se putea intitula la fel de bine: "ce am vazut eu in Cuba", sau "cum mi-am petrecut vacanta in RDG", sau - si mai bine - "Alesii nostri municipali trebuie sa fie sunt precum curajosul nostru lider Kim Il Sun". Chestia asta patetica si datatoare de frisoane pre-decembriste imi arata cine a scris-o, pentru ca pare in acelasi timp scenariul unei emisiuni radiofonice pentru copii.

Ati putea spune ca acest articol nu este propaganda, ci un articol cetatenesc, de exercitiu democratic, care le explica cititorilor care sunt mecanismele democratiei si care sunt "riscurile" acesteia.

Elementul de propaganda se continua in pagina a 6-a a Curierului Rosu, dupa ce treci de mii de realizari, mii de miliarde, mii de proiecte, mierea si laptele... In aceasta pagina 6 s-a vrut sa se arate - zic ei - desfasurarea ultimei sedinte de Consiliu Local. Insa titlul, pus mare de-a latul paginii, este unul de propaganda (fiti atenti): "Cum au votat consilerii locali municipali in ultima sedinta din mandatul 2004-2008". Amuzant:).

Nu vreau sa luam hotararile pe rand, insa va dau un exemplu, primul care imi vine la indemana:

"19. Hotarâre - privind aprobarea PUD Iasi, str. Hlincea Veche nr. 23 intocmit in vederea construirii unei spalatorii auto, café-bar, restaurant si birouri pe teren proprietate privata persoana juridica. (Hotarârea a fost aprobata cu 20 de voturi pentru, inregistrându-se 1 vot impotriva consilierul Daniel Oajdea si 3 abtineri: consilierii Constantin Axinia, Marius Bojor, Radu Botez)."

Conform schitei, se dorea construirea functiunilor de mai sus pe un spatiu verde, regim de inaltime P+3+M, cu 4 locuri de parcare pentru birouri (!-numai pentru femeile de servici se pare), 3 pentru singurul post de spalatorie si 4 locuri de parcare pentru locuinte. Locurile de parcare sunt rasfirate, unele lipite de cladire, oblic, inghesuite, unul drept, altul pe unde s-a mai putut, etc., fapt care m-a facut sa cred ca acele locuri de parcare au fost puse doar ca sa fie, si odata cu terminarea constructiei vor fi de fapt mult mai putine, respectiv doar vreo 4 care erau schitate compact, si culmea, acestea erau pe teren proprietate a Primariei Municipiului Iasi. Dorinta de imbogatire te face sa construiesti si pe ultima palma de teren pe care o ai, lasand in grija Primariei sa iti parcheze masinile, nu? Votul cu abtinere trebuia sa fie un semnal pentru cei care au de gand sa construiasca 100 de functiuni pe o palmutza de spatiu verde si nu le pasa de locurile de parcare, precum si un semnal pentru cei care permit acest lucru.

Celelate PUD-uri sau PUZ-uri nu le-am votat tot din cauza acestor motive. Unul dintre ele isi propunea sa faca un turn de 13 etaje langa turnul Barnovschi, ceea ce va crea mari dificultati in zona, intersectiile din preajma neputand prelua traficul generat de acest bloc construit in centru. Alte PUZ-uri sau PUD-uri taiau din trotuar, determinand pietonii sa ocoleasca zona sau sa mearga pe strada, iar altele propuneau constructii pe spatiul verde, si asa inecat de betoane.

Ceea ce vroiam sa subliniez este ca acest exercitiu de propaganda rosie care se cheama "Curierul de Iasi" a fost si este unul calculat, care foloseste mijloacele Consiliului Local, insa impotriva acestuia, si banii cetatenilor impotriva intereselor lor. Ceea ce nu inteleg acesti oameni, "REDACTIA", este ca unul dintre scopurile Consiliului Local este ca TOTI cetatenii sa fie reprezentati: si cei care voteaza cu PSD, si cei care voteaza cu PNL, si cei are voteaza cu PD-L. Toti cetatenii au dreptul sa fie reprezentati, si vocea lor - prezenta si prin persoana mea in Consiliul Local Municipal Iasi - trebuie respectata.

P.S.
Inca ceva: in titlul articolului se spune ca aceste voturi sunt preluate din procesul verbal de sedinta. Ei bine, niciodata in acest proces verbal nu apare numele consilierilor care au votat impotriva, sau a celor care s-au abtinut si nici macar al celor care au votat pentru. Apare doar numarul de voturi, insa cei de la Curierul au vrut, prin publicarea numelor care s-au abtinut sau au votat impotriva dar fara sa arate si ce discutii s-au purtat, sa isi demonstreze lor si celor care ii iau in serios acea "teorie a conspiratiei" pe care o dezvoltasera in editorial.

Niciun comentariu: