joi, 16 octombrie 2008

Bourul nostru cel de toate zilele

Zilele Iasului. De saptamana trecuta, Iasul s-a umplut de lume si – desi nu este foarte usor sa mergi cu masina prin centrul orasului – am gasit dovezi ale faptului ca iesenii asteapta cu bucurie saptamana care cuprinde si ziua de 14 octombrie. Anul acesta, diferit fata de ceilalti ani au fost urmatoarele: slujba a fost frumoasa, desi lipsa Patriarhului Daniel ar fi putut fi un motiv de neimplinire, iesenii si-au lasat masinile acasa sau au ocolit centrul orasului insa au umplut pana la refuz locurile unde se manca si se bea, comerciantii au fost mai multi, mai bine distribuiti si mai diversificati ca in anii trecuti, daca intrai in Hala Centrala in ziua de 14 octombrie vedeai rafturile si frigiderele de bere goale, tinerii au asteptat concertele... etc. Primul an in care iesenii s-au bucurat intr-adevar in numar mare de ceea ce reprezinta Sarbatorile Iasului. Poate ar merge o sugestie - de ce un om care vrea sa manance o bucata de pastrama de oaie sau un Kurtos Kalacs trebie sa vina in centru? Ar trebui ca astfel de comercianti sa fie si in cartiere, dupa modelul concertelor, nu?

Brandul Iasului. Daca am simtit zilele acestea ca Iasul este buricul Moldovei, revine o intrebare: Cum sa profitam mai bine de trecutul nostru istoric? Ganduri care ne-au trecut tuturor iesenilor prin minte, macar intamplator.

Stema orasului (chiar sa va uitati, de curiozitate) cuprinde un bour care se uita gales de peste zidurile cetatii. Acest bour se plimba odata liber pe dealurile si prin marginile padurilor Moldovei pe vremea lui Dragos Voda, a lui Stefan cel Mare... Bourul (ce este inca desenat pe stema multor localitati din Germania, Polonia, Romania asa cum era si pe steagul Moldovei din timpul lui Stefan Cel Mare si este pe cel al Republicii Moldova) este o specie disparuta - Bos Primigenius Taurus -, ultimul exemplar fiind omorat in anul 1627 intr-o vanatoare de pe teritoriul Poloniei de astazi.

Astfel, un animal legendar (bour era acel animal vanat o zi si o noapte de Dragos Voda, nu un zimbru) aproape mitic (traia liber si avea dimensiuni care intimidau - 1.8-2 m la greaban), a fost ales ca stema a Moldovei si a privit mandru inspre cotropitori de pe steagul lui Stefan Cel Mare, si – de ce nu stim sa profitam de istoria noastra? - este prezent pe stema orasului Iasi, pe stema tarii ca simbol al Moldovei si chiar si in marmura din Piata Unirii.

Ca semn al istoriei locurilor si al puterii oamenilor nostri, eu - si poate nu numai eu - mi-as dori ca macar o statuie a unui bour sa fie plasata intr-una din pietele centrale ale Iasului – ca in New York, Chicago, ca in Frankfurt - unde sunt legate de alternarea normala pe bursa intre “bull market” si “bear market”, adica intre perioade de crestere si perioade de scadere - sau ca in Sydney, sau ca in Birmingham, ca sa nu mai spunem despre orasele din Spania sau din India.

Mai mult, cred ca imaginea Iasului ar fi intregita prin plasarea unor viziuni artistice diferite aplicate unei statui a unui bour, multiplicate in fibra de sticla, viziuni artistice oferite de artisti plastici ieseni sau straini. Aceste viziuni artistice originale aplicate aceluiasi model de bour ar putea mai apoi sa fie amplasate in cat mai multe locuri reprezentative din oras (la fel ca simbolul Hamburgului - sacagiul Hans Hummel, sau Buddy Bears din Berlin - "Bear-lin", unde versiunea Romaniei de urs se pare ca nu a depasit socialismul stiintific in timp ce Moldova macar a gasit o modalitate amuzanta de a se exprima.)

In fine, am divagat prea mult. Eu zic ca avem oportunitatea de a transforma bourul din simbolul medieval al puterii in simbolul unui oras european modern, care nu isi uita inceputul, locul si povestea.

foto: http://www.panoramio.com

3 comentarii:

Carla spunea...

Am citit ce ai scris referitor la "Sarbatorile Iasului " si sunt de acord in anumite privinte .
In primul rand referitor la aspectul tarabelor cu mici si bere de a fi localizate si in alte cartiere as fi de acord partial. Cred ca comerciantii au ca interes principal vanzarile cat mai mari iar aceste vanzari depind si de vadul comercial. Eu intr-adevar m-as fi gandid ca aceste tarabe cu mici, bere si diverse produse sa fi fost instalate si pe Copou unde mai este totusi spatiu si m-as fi gandit si in Tudor dar acolo nu este loc sa respiri..., fiindca studentii si oamenii ce viziteaza mall-ul sunt cu siguranta consumatori de bere si mici .La nivel de cartier nu prea merge. Si in plus de asta, pelerinii in general stationeaza in centru, in zonele cu semnificatie istorica sau centre comerciale.
Referitor la al doilea aspect cu promovarea brandului "bourul " sunt total de acord, iesenii nu prea stiu sa faca din asta o afacere si apropo de asta nu am vazut nici un tablou inspirat din istoria romanilor,nu mai zic a Moldovei la artistii plastici care isi expun tablourile in fata teatrului .Eu cred ca genul acesta de tablouri i-ar incanta pe turisti .
Si mai vreau sa adaug cam multe tarabe gen "bazar " la acest eveniment cu semnificatie istorica si religioasa .

Carla spunea...

Eu zic sa pui si o poza mai clara cu un bour (desenat fiindca poze nu exista :))deoarece exista oameni care nu fac diferenta intre zimbru si bour :)

Marius Bojor spunea...

Cred ca in Alexandru ar merge niste gratare, sa se ridice fumul in sus pe langa blocuri:) La Hala parca era ciuperca atomica, asa se ridica "mirosul" de mici si ce mai erau pe acolo.