joi, 22 octombrie 2009

Conducatorul a hotarat pentru poporul sau

Traian Basescu se pregateste sa ia taurul de coarne.

Desigur ca stiti deja faptul ca Traian Basescu a hotarat sa se organizeze un referendum pentru transformarea Parlamentului, din bicameral intr-unul cu o singura Camera. Domnul presedinte ne-a spus ca "referendumul este modul in care poporul isi manifesta suveranitatea". "Ok!!!" - zise poporul in sinea sa, "hai sa imi manifest suveranitatea!".

Dar mai apoi presedintele a spus ca "romanii vor trebui sa fie convinsi sa spuna da". Ce? Pai lasi poporul sa isi manifeste suveranitatea, sau ii spui tu cum sa voteze? Nici macar Ceausescu nu sugera in mod direct poporului cum sa voteze la referndumuri, haide te rog sa fii serios mai nea Basescu.

As fi de acord 100% si chiar as vota la referendum dar cu o conditie, si anume ca intrebarile la care sa raspunda "poporul" sa fie:

1. Sunteti de acord cu un parlament unicameral? (ce sa zic? singurele parlamente unicamerale pe care le stiu in Romania au fost Marea Adunare Nationala si CPUN, si erau mai degraba modele de disciplina sau de entertainment, dar altceva nu)
2. Sunteti de acord ca nr. maxim de parlamentari sa fie 300? (de unde a ajuns Basescu la cifra asta? Poate 322 ar fi fost mai nimerit, sau 315, sau 237... nu stim; dar daca el a hotarat asa, asa sa ramana)
3. Sunteti de acord ca Traian Basescu sa iasa definitiv din viata politica?

As vota la toate trei intrebari "da". Sa fie primit!

P.S.
Am mai spus: deturnarea agendei publice ar trebui sa fie infractiune.

8 comentarii:

katrina spunea...

Basescu nu ne va convinge sa spunem DA. Antonescu o sa-l bata de o sa-i sune apa in cap !

Anonim spunea...

Basescu se pregateste sa ia tautul in coarne ,dar se pare ca va da de crin si nu se stie daca va trece de el...

Alexandru Marin spunea...

nu e poporul sau, din pacate. mai e un pic si scapamam :-)

elena spunea...

Romanii trebuie sa invete sa zica nu mincinilor,sa zica nu traiului pe cate il duc astazi,si sa zica da unui partid liberal.

Marius Bojor spunea...

A inceput campania:) Multumesc pentru comentarii!

Anonim spunea...

Recomandam RSS:
http://soim.ro/rss.php

Anonim spunea...

Marius Draga,
Eu sunt acel om ce trebuie sa fiu convins de catre un candidat - si nu sunt apriori convins cum se pare ca esti tu.
Dintr-o pozitie echidistanta postul tau a reusit sa ma faca sa vad cat te-a orbit gandirea specifica de partid (oricare ar fi ala) - al meu e bun- al tau e prost.

In primul rand mi se pare normal consultarea poporului atat timp cat intreg parlamentul pare incapabil sa faca ceva cu gandul la popor, ci doar cu gandul la ei.

Uite pe rand cum incerci sa manipulzi pe argumente nefondate (adica nu de fond ci de semantica sau de prostie - scuze)

"1. Sunteti de acord cu un parlament unicameral? (ce sa zic? singurele parlamente unicamerale pe care le stiu in Romania au fost Marea Adunare Nationala si CPUN, si erau mai degraba modele de disciplina sau de entertainment, dar altceva nu)"
Paranteza ta ne dezvaluie ignoranta ta. Exista in lume forte multe democratii unicamerale. POti sa te uiti si in alta parte. Sau poti sa gandesti ce crezi ca s-ar potrivi poporului. Oricum faptul ca nu a fost bine nu insemana ca nu va fi.

"2. Sunteti de acord ca nr. maxim de parlamentari sa fie 300? (de unde a ajuns Basescu la cifra asta? Poate 322 ar fi fost mai nimerit, sau 315, sau 237... nu stim; dar daca el a hotarat asa, asa sa ramana)"
Raspunsul tau e clasic de deturnare a atentiei de la problema de fond care este micsorarea numarului de parlamentari.
Daca tu ai fi propus asta - si ai fi propus o suma - desigur s-ar fi gasit unul ca tine sa sara cu fraza de unde 300?
Poate nu a avut timp sa iti spuna personal - insa eu banuiesc ca acest numar va fi stabilit mai exact luand in considerare comisiile permanante ce trebuie sa existe.
Oricum o intrebare la fel de prosta ar fi - de ce actualul parlament are peste 400 de membri? de unde acest numar?

"3. Sunteti de acord ca Traian Basescu sa iasa definitiv din viata politica?"

Vezi ca intrebarea este inclusa intr-un mod mai subtil in faptul ca vei vota. Exprima-ti optiunea acolo.

Daca vrei eu as pune o alta a 3-a intrebare: esti de acord ca de acum inainte toate buletinele de vot sa aiba si o optiune :"nici unul din cei de mai sus"?
SI aceasta optiune sa poate intra in turul doi si apoi sa castige - ceea ce ar insemna condamnarea intregii clase politice.

In incheiere iti apreciez efortul de a sustine un candidat (prin distrugerea adversarului) - insa te rog nu inulta inteligenta celorlalti.

Toate bune.

Marius Bojor spunea...

Nu am facut referire la nici un al candidat, nu am facut referire la alegerile pentru presedinte. Alaturarea unui referendum la alegerile prezidentiale a fost optiunea presedintelui in functie, dar eu am discutat despre oportunitatea presedintelui.

Agenda publica contine problemele si nevoile oamenilor care ajung in atentia guvernantilor. Referendumul si discutia despre marimea parlamentului este o problema a presedintelui si atat. Hai sa le rezolvam pe celelalte mai intai si dupa aceea ajungem si la parlament.

Prefer sa fiu ignorant dar sa nu fiu luat de prost de cei care ne conduc decat sa fiu luat de prost si sa imi dau seama de asta dar sa nu am ce face.

Votul e sfant, pacat ca e doar o data la 4 sau 5 ani.