luni, 21 aprilie 2008

Doamne, ajuta-i pe ieseni!

Pentru ca astazi a fost sedinta de Consiliu Local, am sa va povestesc modul in care s-a vazut de pe locul meu.

In primul rand a fost o problema legata de situatiile financiare pe anul 2007 a unor regii din subordinea Consiliului, printre care Termoservice si SC Fotbal Iasi SA. Ele nu au mai aparut pe ordinea de zi finala, care - ca de obicei - am primit-o in dimineata sedintei. Desi s-au dat asigurari ca aceste situatii financiare vor fi pe masa Consiliului cat mai repede, sunt convins ca ele vor aparea dupa 1 iunie in mapa consilierilor. De fapt in mapa noului Consiliu Local.

In al doilea rand, am remarcat cu cata usurinta se dau avizele in Comisia de Urbanism. Tot timpul ni se spune consilierilor ca "aveti si voi membri in Comisia de Urbanism, acolo s-a aprobat aceasta documentatie". Si? O explicatie puerila, care de fapt vrea sa determine consilierii sa voteze orbeste. "S-a verificat", "Este in regula", "E prin efectul legii" - aceastea sunt texte care trebuie sa iti adoarma orice pornire de a le analiza prin prisma mandatului propriu. S-au votat in sedintele trecute de Consiliu Local hoteluri si restaurante pe strada Arcu fara locuri de parcare!!! Si dupa aceea tot Primaria se mira ca traficul nu se desfasoara cum trebuie. Unde sa parcheze clientii respectivi? Explicatia arhitecutului sef a fost ca este o "intrare in legalitate" sau asa ceva. Si? Trebuie aprobate automat? Astazi s-a votat o hotarare prin care se obtinea de catre o firma o extindere a spatiului propriu. Pe spatiul verde. Fara legatura cu fatada blocului. Desi exista legi care spun ca pe spatiul verde nu se mai construieste nimic!

Mai apoi, un coleg de Consiliu si de partid a initiat o discutie cu executivul. Care discutie i-a enervat. Dar cel mai tare l-a iritat pe viceprimarul Neculau, care, grobian - asa cum obisnuieste sa oripileze iesenii cu apucaturile lui - i-a spus colegului din Consiliu: "Bai nesimtitule!". Si nu a mai continuat, pentru ca nu avea argument. Pur si simplu era iritat de luarea de cuvant. Acesta este un bun exemplu de exprimare care se intoarce impotriva celui care o enunta, dupa modelul "cine spune, ala este". Cred ca Neculau ar trebui ori sa se potoleasca, ori sa isi ceara scuze la fiecare minut. Desi nici o varianta nu este posibila. Oare s-a gandit vreodata sa iasa la pensie, sa lase pe unii cu mai mult bun simt sa faca treaba pe care o face el?

S-a discutat in aceasta sedinta bugetul pe 2008 a RATP. O regie in pierdere ati putea crede. Nu este asa, daca ar fi sa ne luam dupa cresterile mai mult decat semnificative ale capitolelor "cheltuieli de protocol" (care vor creste de 10 ori!), "sponsorizari" (desi o regie in pierdere nu poate din punct de vedere legal sa sponsorizeze nimic), "cheltuieli cu reclama si publicitatea", facute cu ocazia Sarbatorilor Pascale, Sarbatorilor Iasului, Sarbatorilor de Craciun. Daca aici nu se remarca faptul ca aceste sarbatori sunt sustinute de catre bugetul regiilor Consiliului Local, prin plati mascate sub forma publicitatii, atunci nu mai am ce spune. De ce vor creste de 2 pana la 10 ori in acest an? Pentru ca Iasul a crescut de 600 de ori, ati putea spune. Este un management de tip "ia un bir si mai ia unul", atata timp cat redeventa RATP catre primarie, anual, este de 632 de mii de RON. Care se pare ca nu sunt indeajuns pentru a sprijini programul Iasi 600. Si atata timp cat RATP a luat ce autobuze a vrut primarul.

Un alt punct solicitat insistent de catre consilierii locali de-a lungul timpului a fost executia bugetara pe anul 2007, care ne spune ce s-a prevazut in bugetul local si ce s-a realizat. La executia bugetara a fondurilor nerambursabile, din aproape 10 milioane de RON prevazuti a se incasa (atentie, primaria a prevazut ca se vor incasa o anume suma de bani din proiecte europene cand nici macar nu a fost depuse proiectele respective, situatie care in 2008 s-a transformat in a prevedea sumele respective cand proiectele au fost depuse, dar nici in 2007 nici in 2008 nu au fost aprobate), s-au realizat ceva peste 700.000 de RON, din care s-au incasat 600.000 si ceva de RON, care reprezenta o realizare de 6%! O realizare de 6% la fonduri nerambursabile in 2007 pentru Primaria Iasi! 600.000 de RON incasati in 2007 de primarie in 2007! mai putin de 200.000 de Euro! Sunt comune in judetul Iasi care au accesat mai multi bani europeni nerambursabili in 2007! De cateva ori mai multi!

Ce bine ar fi fost ca la grobianism Primaria sa aiba realizari de 6%! Dar ei au realizari de 1000%!

Doamne, ajuta-i pe ieseni, ca executivul nu poate!

Niciun comentariu: