duminică, 6 aprilie 2008

Evenimentul politic de sâmbătă


PNL i-a lansat sâmbătă la Sala Polivalentă pe Cristian Adomniţei - candidat la Primăria Iaşi, pe domnul Traian Dobre - candidat la Preşedenţia Consiliului Judeţean, candidaţii la Consiliul Local, candidaţii la consiliul Judeţean, şi candidaţii la primăriile din judeţ. Aceast lansare a aratat că nu a fost greu să se aleagă aceşti candidaţi, atâta timp cât ei există. Deşi listele PNL conţin acum doar numele în ordine alfabetică şi nu ordinea finală ce va fi trimisă Biroului Electoral, trebuie să ţinem cont de faptul mai există partide care încă mai screm candidatul pentru Consiliul Judeţean, ca să nu mai vorbim de listele de candidaţi.

Cristian Adomniţei va face echipă cu doamna Camelia Gavrilă în calitate de viceprimar. Când mă aflam pe scenă şi l-am auzit pe Cristian Adomniţei că spune: "Trebuie să adresez o întrebare împortantă cuiva!", mă gândeam că ar urma să îi adreseze "Întrebarea" logodnicei sale, pentru că mai înainte spusese sălii că se află însoţit de ea. Trebuie să ştiţi că ministrul Cristian Adomniţei nu i-a adresat această întrebare doamnei Camelia Gavrilă fără o motivaţie puternică: dânşii colaborează foarte bine în relaţia lor administrativă, aceea dintre Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, şi sunt convins că sugestiile şi discuţiile au curs în ambele sensuri, ca între doi profesionişti în administraţie, lucru care se va repeta şi la Primăria Iaşi.

Apropo de Sala Polivalentă, dacă acolo erau doar 2.000 de oameni (asa cum spune newsiasi.ro), atunci trebuia să fie lumina aprinsă în Sală, pentru că înţeleg că nu se vedeau decât o parte din oamenii prezenţi. Şi înţeleg - numai din prezentarea acestei cifre - că newsiasi va face echipă cu portocaliii şi în redactarea ştirilor. Evenimentul politic care a avut loc sâmbătă a ridicat foarte mult ştacheta lansării candidaţilor şi poate fi un model pentru orice filială a oricărui partid, şi un exemplu de urmat chiar pentru candidaţii la nivel naţional.

În ceea ce priveşte candidaţii celorlalte partide, se văd bineînţeles luptele care se dau acum în PSD şi în PD-L. De ce acum? Pentru că acum este momentul când se fac listele. Pentru că acum se plătesc poliţele. Pentru că acum se arată taberele şi efectele alipirilor forţate de partide. Mi-aş dori să îl văd pe Flaişer cu eşarfă portocalie la gât, pentru că ar fi exemplul pentru zicala "când doi se bat, al treilea câştigă" . Când două tabere din acelaşi partid se bat, se înţelege. Pe de altă parte, pe lîngă neînţelegerile pe care le-ar fi putut avea Nichita cu Flaişer şi separat de faptul că Simirad trebuia trimis "ambasador" la Consiliul Judeţean pentru a nu-şi căuta preocupari nicăieri pe lângă Primărie, eu unul cred că Nichita se gândeşte şi la situaţia în care ar reveni la RAJAC, situaţie în care ar prefera să nu îl aibă şef pe Flaişer.


P.S.
Am postat aici o imagine luată de pe blogul lui Marius Dangă - http://mariusdanga.blogspot.com/. Am fost onorat să mă aflu lângă personalităţi ale vieţii politice naţionale şi lângă personalităţi ieşene atât de mari. Le spun doar pe câteva din Iaşi: prof. dr. Marin Burlea, actorul şi regizorul Ioan Sapdaru ("printre copaci, bing-bang") şi alţii şi alţii.

10 comentarii:

Iulian Micu spunea...

Marius, nu sint de acord cu rationamentul tau, dar il respect. Si, aplicindu-l, ajung rapid la concluzia: Marius Bojor are culoare galbena. Wow!

Marius Bojor spunea...

Iulian, eu imi asum culoarea galbena;) 1235 de locuri in fiecare tribuna, cu tot cu locurile de pe culoarele de acces. Numai intr-o tribuna! Deci 2350 de locuri (nu persoane) in tribune. Plus persoanele care stateau sus, plus persoanele care stateau pe scaune, plus candidatii, plus persoanele care stateau afara. Daca as fi citit: "au participat 3000-3500 de persoane", as fi zis ca este o estimare corecta. Nici o suparare, culoarea era o constatare:)

Iulian Micu spunea...

Marius, banuiam ca o sa-mi servesti acest rationament. Uite, o sa aplic regulile tale de gindire si iti continui rationamentul:
- newsiasi.ro e galben, pentru ca a publicat stirea prea mare despre lansarea lui Adomnitei, a dat si poze in care Cristi nu are ochii inchisi, culmea, mai e si un fisier video acolo
- newsiasi.ro e rosu, pentru ca i-a prezentat in "galben" pe cei de la PNL, care de fapt sint intelesi cu cei de la PSD, deci cistigul ar fi al lui Nichita
- newsiasi.ro e, de fapt, controlat de Partidul Verzilor, pentru ca in fiecare stire apar citeva cuvinte subliniate cu verde..

Si putem sa o tinem asa pina maine...

Concluzia: de la premise particulare, e riscant sa ajungi la concluzii generale.

Cit priveste nr. de locuri din sala, crede-ma ca nu stiu capacitatea, nu stiu ce a fost acolo, am citit si eu ca si altii. Poate e gresit numarul. Ceea ce demonstreaza ca reporterul (apropo, si cei de la Realitatea tot asa au aproximat) nu a apreciat corect.

Marius Bojor spunea...

Am inteles. Este multa munca inglobata in construirea un site de stiri locale care sa fie perceput ca fiind neutru. Am aflat intre timp ca numarul de participanti prezentat ca fiind mai mic a pornit de la faptul reporterul newsiasi.ro nu a estimat corect. Insa genul acesta de cifre nu se estimeaza de catre reporteri, ci de catre oficialitati si/sau reprezentantii locatiei: "... dupa estimarile jandarmilor", "... tinand cont de capacitatea salii" etc. Separat de aceasta, eu as fi spus ca newsiasi.ro este galben pentru ca liberalii au fost primii cititori ai site-ului:). Multumesc pentru mesaje.

Marius Pârciu spunea...

Eu am dat aproximativ 3.000.
Bun venit in blogosfera.

Marius Bojor spunea...

Multumesc, Marius. Citeam prea multe bloguri ca sa nu incep sa il fac si eu pe al meu. Am gasit multe lucruri interesante in blogul tau, sper sa fie valabila si reciproca.

Marius Pârciu spunea...

Desigur. Facem un schimb de linkuri?

Daniel Matasaru spunea...

Salut, Marius si bun venit! Eu voiam sa te intreb doar de ce a ales-o Cristi pe doamna Gavrila ca viceprimar, cand domnia sa candideaza la judet?
E o contradictie aici... a fost o scapare sau un compliment pur si simplu?

DANGA Marius spunea...

Dane, de la tine ma asteptam sa stii ca legea permite unei persoane sa fie pe ambele liste (CL si CJ). Dna Gavrila ramane si unul dintre atu-urile noastre pe municipiu. A se vedea http://www.iasimedia.ro/stire/2010/PNL-Iasi-si_a-anuntat-lista-de-candidati-pentru-Consiliul-Local.html

Marius Bojor spunea...

Buna Daniel! felicitari pentru candidatura la Consiliul Judetean! Sa inteleg ca vrei sa stii ce consilieri vor fi in Consiliul Judetean cand vei fi presedinte?:) Sambata a fost un spectacol de lansare, astfel incat s-au prezentat persoane de pe ambele liste, atat de la CJ, cat si de la CL. Pe de alta parte, si eu sunt pe lista de la CJ si puteam fi prezentat ca viitor consilier judetean. Un spectacol are regulile lui si acestea s-au aplicat. Pe de alta parte, Daniel, sa stii ca PNL a tolerat PC, desi cica am fost la guvernare impreuna la un moment dat, dar PC s-a adaptat guvernarii locale PSD, astfel incat atacul nejustificat de duminica cred ca va determina unele reorientari.