"Dumitru Oprea, candidatul PD-L la Primăria Iaşi este doctor în economie socialistă. Asta ne arată lucrarea sa de doctorat, „Model de calculaţie a costurilor normate, în condiţiile prelucrării automate a datelor”. Materialul conţine multe pasaje savuroase despre cum trebuie aplicate normele economiei planificate dictate de Karl Marx şi Nicolae Ceauşescu. [...] Domnul Oprea tratează în capitole despre cum ar trebui să se calculeze costurile flanelelor şi şosetelor după directivele trasate de Marx şi mai ales de Nicolae Ceauşescu, la congresele şi conferinţele Partidului Comunist Român. Cine ştie, poate mai aflăm că domnul Oprea l-a şi plagiat pe Ceauşescu!
Astăzi domnul Oprea este europarlamentar democrat-liberal şi candidat de aceeaşi factură politică la Primăria Iaşi. Mai mult, scrie cărţi despre cum se fac proiecte europene şi cum se aduc banii capitaliştilor în România.
Probabil că în anul 1986, când şi-a dat doctoratul, Dumitru Oprea şi-a însuşit şi alte idei comuniste, cum ar fi cenzura şi oprimarea dreptului la liberă exprimare.
Recent, democratul a afirmat că va face o propunere în Parlamentul European prin care vrea instituirea unui control al spaţiului electronic.
Deci cum stă treaba cu valorile liberale domnule Oprea?"
Cititi mai departe aici, pe blogul visurat.ro => Click aici
sâmbătă, 31 mai 2008
vineri, 30 mai 2008
Propaganda rosie e gratis
Pe site-ul primariei putem citi versiunea .pdf a Curierului de Iasi, "Buletin de presa saptamanal al Municipiului Iasi", daca nu mai vrem sa ne deplasam pana la primarie, pentru ca nu stiu daca efortul se merita.
Cand am deschis astazi acest "buletin de presa" al "Municipiului Iasi", am citit destul de dezgustat titlul editorialului: "Alegeti responsabil primarul, dar si consilierii!". Editorialul din acest numar pare o compunere cu tema "Cu ce se ocupa Consiliul Local al Municipiului Iasi: expuneti pe scurt motivele pentru care ar trebui ca in Consiliul Local Municipal Iasi sa nu fie pluripartidism".
"Editorialul" (va invit totusi sa il cititi) se incheie apoteotic: "Iata unul din motivele pentru care merita sa dam girul unui tandem primar-consilieri care impart aceeasi viziune despre Iasi. Altfel, se poate ajunge la un blocaj administrativ de genul celui descris mai sus. Asadar, atunci cand vom fi in fata urnelor, sa analizam atent echipa pe care se bazeaza candidatii la functiile de primar. Abia atunci putem spune ca votul nostru va fi unul responsabil." Si semneaza la fel de responsabil ca indemnul de mai sus: REDACTIA. Compunerea asta se putea intitula la fel de bine: "ce am vazut eu in Cuba", sau "cum mi-am petrecut vacanta in RDG", sau - si mai bine - "Alesii nostri municipali trebuie sa fie sunt precum curajosul nostru lider Kim Il Sun". Chestia asta patetica si datatoare de frisoane pre-decembriste imi arata cine a scris-o, pentru ca pare in acelasi timp scenariul unei emisiuni radiofonice pentru copii.
Ati putea spune ca acest articol nu este propaganda, ci un articol cetatenesc, de exercitiu democratic, care le explica cititorilor care sunt mecanismele democratiei si care sunt "riscurile" acesteia.
Elementul de propaganda se continua in pagina a 6-a a Curierului Rosu, dupa ce treci de mii de realizari, mii de miliarde, mii de proiecte, mierea si laptele... In aceasta pagina 6 s-a vrut sa se arate - zic ei - desfasurarea ultimei sedinte de Consiliu Local. Insa titlul, pus mare de-a latul paginii, este unul de propaganda (fiti atenti): "Cum au votat consilerii locali municipali in ultima sedinta din mandatul 2004-2008". Amuzant:).
Nu vreau sa luam hotararile pe rand, insa va dau un exemplu, primul care imi vine la indemana:
"19. Hotarâre - privind aprobarea PUD Iasi, str. Hlincea Veche nr. 23 intocmit in vederea construirii unei spalatorii auto, café-bar, restaurant si birouri pe teren proprietate privata persoana juridica. (Hotarârea a fost aprobata cu 20 de voturi pentru, inregistrându-se 1 vot impotriva consilierul Daniel Oajdea si 3 abtineri: consilierii Constantin Axinia, Marius Bojor, Radu Botez)."
Conform schitei, se dorea construirea functiunilor de mai sus pe un spatiu verde, regim de inaltime P+3+M, cu 4 locuri de parcare pentru birouri (!-numai pentru femeile de servici se pare), 3 pentru singurul post de spalatorie si 4 locuri de parcare pentru locuinte. Locurile de parcare sunt rasfirate, unele lipite de cladire, oblic, inghesuite, unul drept, altul pe unde s-a mai putut, etc., fapt care m-a facut sa cred ca acele locuri de parcare au fost puse doar ca sa fie, si odata cu terminarea constructiei vor fi de fapt mult mai putine, respectiv doar vreo 4 care erau schitate compact, si culmea, acestea erau pe teren proprietate a Primariei Municipiului Iasi. Dorinta de imbogatire te face sa construiesti si pe ultima palma de teren pe care o ai, lasand in grija Primariei sa iti parcheze masinile, nu? Votul cu abtinere trebuia sa fie un semnal pentru cei care au de gand sa construiasca 100 de functiuni pe o palmutza de spatiu verde si nu le pasa de locurile de parcare, precum si un semnal pentru cei care permit acest lucru.
Celelate PUD-uri sau PUZ-uri nu le-am votat tot din cauza acestor motive. Unul dintre ele isi propunea sa faca un turn de 13 etaje langa turnul Barnovschi, ceea ce va crea mari dificultati in zona, intersectiile din preajma neputand prelua traficul generat de acest bloc construit in centru. Alte PUZ-uri sau PUD-uri taiau din trotuar, determinand pietonii sa ocoleasca zona sau sa mearga pe strada, iar altele propuneau constructii pe spatiul verde, si asa inecat de betoane.
Ceea ce vroiam sa subliniez este ca acest exercitiu de propaganda rosie care se cheama "Curierul de Iasi" a fost si este unul calculat, care foloseste mijloacele Consiliului Local, insa impotriva acestuia, si banii cetatenilor impotriva intereselor lor. Ceea ce nu inteleg acesti oameni, "REDACTIA", este ca unul dintre scopurile Consiliului Local este ca TOTI cetatenii sa fie reprezentati: si cei care voteaza cu PSD, si cei care voteaza cu PNL, si cei are voteaza cu PD-L. Toti cetatenii au dreptul sa fie reprezentati, si vocea lor - prezenta si prin persoana mea in Consiliul Local Municipal Iasi - trebuie respectata.
P.S.
Inca ceva: in titlul articolului se spune ca aceste voturi sunt preluate din procesul verbal de sedinta. Ei bine, niciodata in acest proces verbal nu apare numele consilierilor care au votat impotriva, sau a celor care s-au abtinut si nici macar al celor care au votat pentru. Apare doar numarul de voturi, insa cei de la Curierul au vrut, prin publicarea numelor care s-au abtinut sau au votat impotriva dar fara sa arate si ce discutii s-au purtat, sa isi demonstreze lor si celor care ii iau in serios acea "teorie a conspiratiei" pe care o dezvoltasera in editorial.
Etichete:
Consiliul Local,
Primaria
marți, 27 mai 2008
Pattern-ul comisionului
Citesc in presa ca Primaria va solicita ajutorul unei firme din Marea Britanie pentru a finanta cu fonduri europene "reabilitarea" strazii Cuza Voda si pasarela Octav Bancila. Sumele sunt: "pentru Octav Bancila ar fi nevoie de 50 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro pentru construire si restul pentru reabilitarea strazilor din zona", spune newsiasi.ro.
In primul rand ma sperie usurinta cu care se discuta despre zeci de milioane de euro in situatia in care, conform Executiei Bugetare pe anul 2007 - document oficial, emis de Primaria Municipiului Iasi -, s-au cheltuit mai putin de 200.000 de euro din finantari nerambursabile. Diferenta de la 200.000 de euro si 50 de milioane va rog sa o faceti dumneavoastra.
In al doilea rand, anuntul ca Primaria va colabora cu o firma din Marea Britanie arata ca de-abia acum se recunoaste faptul ca departamentul de programe din cadrul Primariei nu poate face proiecte viabile. Nu este nici o rusine aici, fara consultanti care au experienta in domeniul fondurilor structurale nu poti reusi, iar acest lucru il stie cel mai bine Consiliul Judetean, care totusi nu mentioneaza faptul ca ei lucreaza cu o firma de consultanta din Iasi care le face proiectele. Ceea ce ma mira este intarzierea cu care Primaria s-a hotarat sa faca in sfarsit proiecte de finantare bune.
Iar in al treilea rand, acum doua saptamani, pe Cuza Voda s-a asfaltat (destul de electoral) si asta din cauza ca gropile erau asa de mari, incat se vedeau chinezi uitandu-se de pe partea cealalta si unii chiar se pregateau sa vina sa lucreze la Palas. S-a cheltuit din Dexia pentru a se sparge asfaltul ca sa se puna linii noi de tramvai platite cu bani de la BERD (pentru ca, desi s-a asfaltat, nu s-au reparat si liniile de tramvai si tramvaiele zgaltaie cladirile in continuare) , ca dupa aceea sa se "reabiliteze" strada cu bani de la UE.
Descopar aici un pattern care se aplica in tot si in toate: acolo unde sunt probleme, pentru a capata timp in vederea gasirii solutiei, se aplica o spoiala si se arunca sume uriase in discutie, pentru ca si viitoarele comisioane sa fie la fel de uriase. Cat credeti ca va fi comisionul firmei din Marea Britanie? Eu zic ca 6% din valoarea intregului proiect.
Pe de alta parte, nu se vorbeste despre persoanele care stau acum in cladirile care trebuie demolate (desi nu vad care cladiri de pe Cuza Voda ar putea fi demolate si, mai mult, nu vad ce s-ar putea pune in loc; un bloc de 13 etaje care sa umbreasca si blocul Plomba?). Acele persoane sunt in principal cazuri sociale si stau in locuinte sociale, iar blocul nou cumparat la care s-a uitat TVA-ul nu va putea sa ii cuprinda pe toti. De fapt, Primaria a cautat sa cumpere de pe piata imobiliara un numar de 200 (!) de apartamente care sa fie folosite ca si locuinte sociale, inainte de a cumpara acel camin vechi de la o firma privata. Nu s-a inteles ca aceasta nu e o solutie, pentru ca numarul de locuinte ramane constant, in acele apartamente deja construite statea cineva, nu? O solutie viabila si destul de ieftina ar fi crearea unor blocuri din containere modulare, solutie adoptata in Marea Britanie, la preturi incepand cu 7.500 de euro / 30 mp (adica doua containere alipite). Preturile convenabile ale containerelor pentru locuit (housing containers) ma fac sa ma gandesc la ele ca o solutie atat pentru locuintele sociale, cat si pentru locuintele private.
Revin si anticipez faptul ca o eventuala "reabilitare" a strazii Cuza Voda nu va merge pana acolo incat sa fie cuprins si Palatul Braunstein, care se darama (e retrocedat, nu-i asa?). Astfel s-a intamplat in cazul "reabilitarii" extrem de costisitoare a Pietei Unirii, care s-a incheiat dupa multi ani, fara insa a se repara si esplanada care duce inspre Statuia Independentei. Ca sa divaghez putin, in Iasi lucrurile sunt parca facute de cineva care are deficiente de concentrare: Piata Unirii da - esplanada ei nu - esplanada Oancea da, pasaj Hala nou da - Pasaj Piata Unirii nu, si lista ar putea continua. Cred ca acesta este pattern-ul pe care il lasa comisionul pe fata Iasului.
P.S.
Am pus a reabilita in ghilimele pentru ca in zilele noastre este folosit in loc de cuvantul a repara de catre "edili".
In primul rand ma sperie usurinta cu care se discuta despre zeci de milioane de euro in situatia in care, conform Executiei Bugetare pe anul 2007 - document oficial, emis de Primaria Municipiului Iasi -, s-au cheltuit mai putin de 200.000 de euro din finantari nerambursabile. Diferenta de la 200.000 de euro si 50 de milioane va rog sa o faceti dumneavoastra.
In al doilea rand, anuntul ca Primaria va colabora cu o firma din Marea Britanie arata ca de-abia acum se recunoaste faptul ca departamentul de programe din cadrul Primariei nu poate face proiecte viabile. Nu este nici o rusine aici, fara consultanti care au experienta in domeniul fondurilor structurale nu poti reusi, iar acest lucru il stie cel mai bine Consiliul Judetean, care totusi nu mentioneaza faptul ca ei lucreaza cu o firma de consultanta din Iasi care le face proiectele. Ceea ce ma mira este intarzierea cu care Primaria s-a hotarat sa faca in sfarsit proiecte de finantare bune.
Iar in al treilea rand, acum doua saptamani, pe Cuza Voda s-a asfaltat (destul de electoral) si asta din cauza ca gropile erau asa de mari, incat se vedeau chinezi uitandu-se de pe partea cealalta si unii chiar se pregateau sa vina sa lucreze la Palas. S-a cheltuit din Dexia pentru a se sparge asfaltul ca sa se puna linii noi de tramvai platite cu bani de la BERD (pentru ca, desi s-a asfaltat, nu s-au reparat si liniile de tramvai si tramvaiele zgaltaie cladirile in continuare) , ca dupa aceea sa se "reabiliteze" strada cu bani de la UE.
Descopar aici un pattern care se aplica in tot si in toate: acolo unde sunt probleme, pentru a capata timp in vederea gasirii solutiei, se aplica o spoiala si se arunca sume uriase in discutie, pentru ca si viitoarele comisioane sa fie la fel de uriase. Cat credeti ca va fi comisionul firmei din Marea Britanie? Eu zic ca 6% din valoarea intregului proiect.
Pe de alta parte, nu se vorbeste despre persoanele care stau acum in cladirile care trebuie demolate (desi nu vad care cladiri de pe Cuza Voda ar putea fi demolate si, mai mult, nu vad ce s-ar putea pune in loc; un bloc de 13 etaje care sa umbreasca si blocul Plomba?). Acele persoane sunt in principal cazuri sociale si stau in locuinte sociale, iar blocul nou cumparat la care s-a uitat TVA-ul nu va putea sa ii cuprinda pe toti. De fapt, Primaria a cautat sa cumpere de pe piata imobiliara un numar de 200 (!) de apartamente care sa fie folosite ca si locuinte sociale, inainte de a cumpara acel camin vechi de la o firma privata. Nu s-a inteles ca aceasta nu e o solutie, pentru ca numarul de locuinte ramane constant, in acele apartamente deja construite statea cineva, nu? O solutie viabila si destul de ieftina ar fi crearea unor blocuri din containere modulare, solutie adoptata in Marea Britanie, la preturi incepand cu 7.500 de euro / 30 mp (adica doua containere alipite). Preturile convenabile ale containerelor pentru locuit (housing containers) ma fac sa ma gandesc la ele ca o solutie atat pentru locuintele sociale, cat si pentru locuintele private.
Revin si anticipez faptul ca o eventuala "reabilitare" a strazii Cuza Voda nu va merge pana acolo incat sa fie cuprins si Palatul Braunstein, care se darama (e retrocedat, nu-i asa?). Astfel s-a intamplat in cazul "reabilitarii" extrem de costisitoare a Pietei Unirii, care s-a incheiat dupa multi ani, fara insa a se repara si esplanada care duce inspre Statuia Independentei. Ca sa divaghez putin, in Iasi lucrurile sunt parca facute de cineva care are deficiente de concentrare: Piata Unirii da - esplanada ei nu - esplanada Oancea da, pasaj Hala nou da - Pasaj Piata Unirii nu, si lista ar putea continua. Cred ca acesta este pattern-ul pe care il lasa comisionul pe fata Iasului.
P.S.
Am pus a reabilita in ghilimele pentru ca in zilele noastre este folosit in loc de cuvantul a repara de catre "edili".
duminică, 25 mai 2008
Sovietvision
Am urmarit Eurovision aseara si inca imediat dupa concurs am inceput sa ma gandesc la ceea ce am urmarit cu totii in direct.
In primul rand, desi inainte se presupunea acest lucru, acum este sigur ca acest concurs este unul politic si nu un concurs de cantece. Nu stiu regulamentul concursului, dar cred ca el este depasit in acest moment si sistemul de vot lasa loc exprimarii unor simpatii politice sau economice.
Concursul de sambata a fost castigat de Rusia, cu 272 de puncte, iar Romania a terminat pe locul al 20-lea din 25, cu 45 de puncte. Rusia beneficiaza (si va beneficia intotdeauna, daca nu se schimba sistemul de vot) de acordarea neconditionata a celor 12 puncte, in bloc, din partea fostelor republici sovietice. Este de mentionat faptul ca Azerbaidjanul, de exemplu (parca prima oara in concurs) s-a clasat pe locul 8 cu 132 de puncte, iar natiunile mari ale Europei se gasesc pe ultimele locuri: Franta - locul 19 (47 de puncte), Germania - locul 23 (cu 14 puncte) si Marea Britanie - locul 25 (! - ultimul) tot cu 14 puncte! Cred ca plasarea acestora in coada clasamentului Eurovision va determina schimbarea regulilor acestuia, pentru ca diferentele nu sunt atat de mari intre cantece si interpreti, dar totusi acestea trebuie sa primeze si nu votul politic in bloc.
Principalul motiv pentru care s-a intamplat acest lucru este - fara sa acuz pe nimeni - primirea acestor republici ex-sovietice in Eurovision. Care este legatura dintre Azerbaidjan cu Europa, in afara petrolului? Sunt convins ca aceasta tara ar fi putut participa cu succes si la Asiavision, fara nici o problema. Iarasi, Azerbaidjanul este o tara mare, "cu barbati harnici si femei frumoase", cum s-ar fi putut exprima orice diplomat (si o prima doamna foarte frumoasa, intr-adevar). Trebuie insa sa recunoastem ca pentru Azerbaidjan Rusia este mult mai aproape (si de aceea se vede si mai mare decat in realitate) decat Marea Britanie, nu?
Ar mai fi o problema: televiziunile nationale ale tarilor care se simt nedreptatite ar trebui sa treaca peste faptul ca televotingul le aduce bani si sa ceara schimbarea regulamentului Eurovision, pentru a acesta se transforma in Sovietvision, odata cu primirea in concurs a acestor tari din fostul spatiu sovietic.
Voi ce credeti, ar trebui ca Romania sa solicite schimbarea regulilor concursului, sa se retraga de la participarea la Eurovision de anul viitor, sau sa mearga in continuare si in acest caz ce tari ar trebui sa participe ca sa primim mai multe puncte?
sâmbătă, 24 mai 2008
De ce e bine sa ai proiecte bune
Am dat peste materialele domnului primar Nichita, fara sa vreau, de cateva ori si am vazut proiectele domniei sale. Imi pare rau ca pe lista finala nu au fost incluse si lalelele, dar acestea s-au si scuturat intre timp, din pacate, lalele in ale caror straturi am vazut la un moment dat scurmand unul dintre cei 8 caini comunitari care traversau zona din fata Primariei.
Ca sa revenim, strategia domniei sale este strategia corecta pentru un primar in functie, respectiv aceea de a arata beneficiile comunitatii in timpul guvernarii personale. Cele 12 proiecte care "sunt incepute", ar insemna, printr-un calcul simplist, 3 proiecte pe an din cei 4 sau 2,4 proiecte pe an pentru 5 ani. Nu-i nimic, nici piramidele nu au fost facute intr-o zi, si uite ce frumoase sunt si acum!
Intr-o campanie electorala, fiecare din ceilalti candidati la Primarie trebuie in schimb sa conteste aceste proiecte, sa atace primarul in functie si sa vina cu proiecte noi sau mai putin noi, insa cel putin cu rezolvari personale, in care electoratul sa vada o solutie realista.
Printre cele 12 probleme ale domnului Primar nu am vazut nici un proiect care sa fie prezentat ca fiind proiect nou, domnul primar nu mai are site personal si blogul care statea sa fie lansat a ramas in aceeasi stare de proiect. Si vreau sa intreb (desi nu stiu pe cine): dl. primar Nichita este singurul candidat la Primaria Municipiului Iasi care nu are proiecte noi? Cele din 2004 au fost atat de bune incat ele vor fi continuate si in 2008-2012? Asta inseamna sa faci un proiect bun de la inceput, sa il incepi si sa il urmaresti pana se incheie, atunci cand se incheie. De aceea e bine sa faci proiecte bune, pentru a nu te mai intoarce ca sa ajustezi, sa revii, sa propui alte proiecte etc. Singura scapare la aceste proiecte din 2004 ar fi putut fi managementul, timpul de desfasurare si responsabilii, ma gandesc eu.
Foto: http://www.sacredsites.com/africa/egypt/great_pyramid.html
Cristian Diaconescu. Care blogger?
Am pornit in aceasta seara pe un turneu de bloguri: din blogroll in blogroll, m-am plimbat putin prin emisfera pesedista. Am plecat de la blogul lui Catalin Ivan, care desi este in Consiliul Local si luni va participa la sedinta acestuia, ne scrie acum ce urat e la tara, unde va merge el sa faca treaba si ce frumos e la oras (pe unde umbla el - "gata treaba aici!").
Ma rog, asta conteaza mai putin, poate lui Catalin nu ii mai place la oras ca e prafuit, aglomerat si plin de gropi, poate ca trebuie sa intinereasca lista in toamna... in fine, am ajuns pe alte bloguri si am remarcat ceva interesant.
Una dintre comentatoarele de pe blogul lui Catalin ("Cataline, esti extraordinar! Putini au acest curaj pe care il ai tu, sa spui pe bune care e realitatea campaniei PD-L! felicitari!" - intr-adevar, cat curaj! - n.n.) ii invita pe ceilalti vizitatori ai blogului ei: "P.S. Te rog sa mergi pe blogul lui Cristi Diaconescu si sa-i mai pocnesti pe nemernicii de acolo, ca eu am facut deja asta. Trebuie tinuta sub o stricta observatie aceasta diversiune!".
Ok, hai pe blogul lui Cristi Diaconescu. M-am uitat in blogroll-ul doamnei - Cristi nicaieri. Dau click pe primul din lista (cu voia dumneavoastra;), Adrian Nastase. Tot la blogroll ma uit. Cristi iar lipsa. Dan Andronic, Victor Ciutacu... hmmm, ciudat. Click pe "Ion Iliescu". Blogroll, blogroll, blogroll... aoleo! Nu e Cristi! Click pe "Anca Alexandrescu"... deja se tiparesc cutii de lapte cu poza lui Cristi. Click pe "Corina Cretu"... pac pac pac... ura! Cristian Diaconescu! Click - e chiar blog-ul bun, de pe wordpress.com, nu ala de pe blogspot.com, ca pesedistii bloguiesc pe wordpress, stie toata lumea!
Fratilor! Oameni buni (quote-unquote;)! Voi il sprijiniti sau l-ati aruncat in lupta sa isi rupa gatul?
P.S.
E drept ca nici Doctorul nu apare pe nicaieri, nici macar printre cele 6 bloguri din blogroll-ul lui Cristian Diaconescu, insa viceversa nu e valabila: Doctorul, elegant, si-a trecut toti contracandidatii in blogroll-ul domniei sale.
Ma rog, asta conteaza mai putin, poate lui Catalin nu ii mai place la oras ca e prafuit, aglomerat si plin de gropi, poate ca trebuie sa intinereasca lista in toamna... in fine, am ajuns pe alte bloguri si am remarcat ceva interesant.
Una dintre comentatoarele de pe blogul lui Catalin ("Cataline, esti extraordinar! Putini au acest curaj pe care il ai tu, sa spui pe bune care e realitatea campaniei PD-L! felicitari!" - intr-adevar, cat curaj! - n.n.) ii invita pe ceilalti vizitatori ai blogului ei: "P.S. Te rog sa mergi pe blogul lui Cristi Diaconescu si sa-i mai pocnesti pe nemernicii de acolo, ca eu am facut deja asta. Trebuie tinuta sub o stricta observatie aceasta diversiune!".
Ok, hai pe blogul lui Cristi Diaconescu. M-am uitat in blogroll-ul doamnei - Cristi nicaieri. Dau click pe primul din lista (cu voia dumneavoastra;), Adrian Nastase. Tot la blogroll ma uit. Cristi iar lipsa. Dan Andronic, Victor Ciutacu... hmmm, ciudat. Click pe "Ion Iliescu". Blogroll, blogroll, blogroll... aoleo! Nu e Cristi! Click pe "Anca Alexandrescu"... deja se tiparesc cutii de lapte cu poza lui Cristi. Click pe "Corina Cretu"... pac pac pac... ura! Cristian Diaconescu! Click - e chiar blog-ul bun, de pe wordpress.com, nu ala de pe blogspot.com, ca pesedistii bloguiesc pe wordpress, stie toata lumea!
Fratilor! Oameni buni (quote-unquote;)! Voi il sprijiniti sau l-ati aruncat in lupta sa isi rupa gatul?
P.S.
E drept ca nici Doctorul nu apare pe nicaieri, nici macar printre cele 6 bloguri din blogroll-ul lui Cristian Diaconescu, insa viceversa nu e valabila: Doctorul, elegant, si-a trecut toti contracandidatii in blogroll-ul domniei sale.
vineri, 16 mai 2008
Ieri la Realitatea s-a vazut turul al 2-lea
Realitatea TV. Prima emisiune electorala Adomnitei-Nichita-Oprea. Plutonul fruntas Adomnitei-Nichita lasa in urma pe alergatorul Oprea.
1. Dl. Adomnitei a venit cu proiecte bine sintetizate, echipa din spatele lui trece de sticla ecranului si convinge. Dl. Adomnitei arata incredere in sine si in proiectele sale. Cristian Adomnitei nu preia provocarile si prefera sa isi foloseasca timpul spunand iesenilor proiectele de viitor pentru Iasi, in final. Dl. Adomnitei are carisma.
2. Dl. Nichita nu este foarte carismatic, se vede ca luminile studioului ii bat prea tare in ochi si, orice ar spune despre copaci si copii, nu cred ca are argumente pentru lipsa de proiecte finalizate. "Am atras fonduri de 'jde' milioane de euro de la Uniunea Europeana". Executia bugetara pe anul 2007 ne spune ca "jde" milioane = 200.000 de euro. Domnul Nichita a atras anul trecut fonduri in valoare de jumatate din averea sa declarata. Daca isi dona o treime din avere orasului, suma fondurilor europene crestea cu 50%. Aici se vede fortza primarului puternic...
3. Trebuie sa recunoastem ca dl. Oprea nu are carisma. Nu este deloc carismatic, iar afisul cu "Oprea deschidea fermoarul" a incercat sa ni-l faca mai simpatic (paranteza) copiind layout-ul de la afisul lui BLAGA, care la randul lui se uita la noi ca Goebbels in afisele din perioada cand a ars Reichstag-ul.
Dl. Oprea incearca din rasputeri sa isi depaseasca "calitatile" de profesor povestitor, simpatic, care bate inspre plictisitor si - cred ca ai lui consultanti sunt de vina - a fost foarte agresiv in toate emisiunile televizate. Agresivitate care, pentru cei care privesc si il cunosc sau il vad prima oara, denota neincredere in fortele proprii, pozitie inferioara fata de ceilalti candidati - care isi pastreaza cumpatul - si nervi slabi. Dincolo de sticla ecranului trece faptul ca dl. Oprea se enerveaza in mod real la aceste emisiuni. Nimeni nu voteaza un candidat nervos pe degeaba si ale carui argumente devin plictisitoare de la al 4-lea cuvant incolo, pentru ca, separat de agresivitatea cultivata anume pentru emisiunile electorale, domnul Oprea nu stie sa sintetizeze foarte bine la intrebarile la secunda.
Legat de imaginea de mai sus, luata de pe site-ul Realitatea imediat dupa incheierea emisiunii: aceasta imagine nu imi spune ca dl. Oprea nu are prezenta online, pentru ca din peste 7.000 de voturi, cat pot sa conteze cateva sute de voturi ale tinerilor portocalii? Imaginea de mai sus ne arata ca "Nixon" va pierde in fata mai tanarului "Kennedy".
sâmbătă, 10 mai 2008
Primarul de-a busilea
In 2004 era "un primar puternic". Asa le promitea iesenilor, promisiune ce a intrat repede in categoria celor neonorate.
Acum ne spune ca "un copil are nevoie de timp pentru a invata sa mearga". Dar noi zicem ca la 5 ani, daca un copil nu merge, inseamna ca are o problema de sanatate si trebuie sa fim ingrijorati. Copilul nostru ar fi trebuit sa mearga de acum. "Mersul apare intre 10 si 18 luni, varsta medie la care copiii merg fiind in jurul lunii a 14-a. Daca un copil de 18 luni nu merge inca, trebuie sa incercati, impreuna cu pediatrul sa intelegeti de ce." - ne spune desprecopii.ro
Haideti sa mergem la pediatru sa intelegem de ce copilul nostru nu merge. Ar fi trebuit sa mearga inca din 2004, pentru ca il stim inca din 2003 si ne-a promis ca in campania electorala din 2004 ca va avea puterea sa mute muntii din loc, d-apai sa mearga cativa pasi. De fapt cativa pasi a facut copilul nostru, dar in timp ce altii alearga printre fonduri europene, el de-abia incepe sa ne spuna ca trebuie timp. Inseamna ca este un copil lenes, desi la 5 ani trebuia sa ne ajute ca sa duca gunoiul macar.
Iasul are nevoie de un primar, si pentru acest "lucru important" nu este nevoie de atat de mult timp.
Este nevoie ca in duminica de 1 iunie - ziua copilului nostru, care mai are nevoie inca de timp sa mearga la 5 ani - sa mergeti cu totii la vot, pentru ca el SA FACA PASI.
Acum ne spune ca "un copil are nevoie de timp pentru a invata sa mearga". Dar noi zicem ca la 5 ani, daca un copil nu merge, inseamna ca are o problema de sanatate si trebuie sa fim ingrijorati. Copilul nostru ar fi trebuit sa mearga de acum. "Mersul apare intre 10 si 18 luni, varsta medie la care copiii merg fiind in jurul lunii a 14-a. Daca un copil de 18 luni nu merge inca, trebuie sa incercati, impreuna cu pediatrul sa intelegeti de ce." - ne spune desprecopii.ro
Haideti sa mergem la pediatru sa intelegem de ce copilul nostru nu merge. Ar fi trebuit sa mearga inca din 2004, pentru ca il stim inca din 2003 si ne-a promis ca in campania electorala din 2004 ca va avea puterea sa mute muntii din loc, d-apai sa mearga cativa pasi. De fapt cativa pasi a facut copilul nostru, dar in timp ce altii alearga printre fonduri europene, el de-abia incepe sa ne spuna ca trebuie timp. Inseamna ca este un copil lenes, desi la 5 ani trebuia sa ne ajute ca sa duca gunoiul macar.
Iasul are nevoie de un primar, si pentru acest "lucru important" nu este nevoie de atat de mult timp.
Este nevoie ca in duminica de 1 iunie - ziua copilului nostru, care mai are nevoie inca de timp sa mearga la 5 ani - sa mergeti cu totii la vot, pentru ca el SA FACA PASI.
joi, 8 mai 2008
Cainii rectorului si ai senatorului
Foto: www.deviantart.com
Mare treaba! Rectorul ataca! Rectorul stie sa numere! Si senatorul ataca! Eroul stie sa scrie: A, B, C - a invatat de la Ghise. O greseala de calcul - care se poate intampla oricui intr-o emisiune electorala cu miza - a ramas in capul senatorului. Pe care il preocupa matematica, in loc sa il preocupe ca rectorul transpira cam mult in timpul emisiunii. Si ca ii tremura foaia cu pauerpoint-ul pe care statea stema (cam masonica, spun unii) a Universitatii.
Rectorul a dat la gioale si a sarit cum au sarit maidanezii pe ieseni. Fara nici o urma de eleganta, fara nici un interes in a favoriza o dezbatere din care iesenii sa inteleaga ceva. Rectorul arunca cifrele din paueropoint, senatorul arunca cifrele calculate gresit, dar asumate si corectate imediat atunci cand moderatorul - Florin Ghetau - i-a atras atentia (bineinteles cu acel zambet de satisfactie jurnalistica), asa cum i se spunea in casca sa faca.
Campania electorala a inceput cu rectorul privind sticlos din spatele lentilelor maro. Astazi si-a asortat la camasa cu ele. Radea de liberali si arata cu degetul ca si cum ar fi fost de la PSD, nu plecat de la PNL. Se hlizea inspre liberali ca si cum particula -L din denumirea noii lui iurte nu ar fi venit de la aceeasi doctrina.
Rectorul si senatorul au trecut strada ca sa arunce cu pietre si sa stropeasca telespectatorii de pe celalalt trotuar. "Hi hi hi, sunt 15.000 de caini, hi hi hi". "Noi nu stim cati sunt, dar ii vom strange de pe strazi mai repede...! Pentru ca noi, daca nu stim cati sunt, inseamna ca sunt mai putini...".
A fost o emisiune dupa care mi-am adus aminte ca rectorul nu prea avea habar despre institutiile si acronimele Uniunii Europene, intrebat la Realitatea TV, atunci in cand candida la Parlamentul European inn noiembrie. A balbait ceva, dar ziarele au tacut. O tacere care sigur s-a platit gras. Acum era nemultumit ca Universitatea Cuza a primit doar 650 de miliarde de lei vechi. "Ce putin... cat inseamna 10% din asta?". A fost un meci in care Cristian Adomnitei a castigat la puncte. Celalalt candidat a sarit in spatele lui, i-a pus mana la gura, i-a aruncat cu transpiratie in ochi, numai ca sa nu primeasca lovituri si ca sa nu dea ocazia candidatului sa isi expuna programul. Galagie, galagie, galagie... cum sa iti expui ideile daca omul face galagie?
Le-as aduce aminte ca ambii au plecat in 2004 din PNL pentru ca unul nu a fost de acord cu candidatura celuilalt si celalalt pentru ca nu a fost lasat sa candideze ca sa piarda. Iarasi. Acum au ajuns sa se amuze de partidul din care au plecat. Pentru ca acum sunt liberi sa faca ce vor: unul sa candideze la primarie, unde il propunea in 2004 cu pretul plecarii acasa pe altcineva, si celalalt sa candideze la judet, pentru ca, desi "profesiunea lui e primaria", si judetul are "primaria" lui, nu-i asa?
Urat, domnilor, urat. Revin: asta e reforma clasei politice, privita prin ochelari portocalii?
P.S.
Ii anunt pe toti, oficial, ca Partidul National Liberal are un program electoral si acesta se intituleaza "Programul liberal de guvernare locala 2008-2012", iar in curand va fi disponibil pe www.cristianadomnitei.ro
vineri, 2 mai 2008
Tertipa de la PD-L
Astazi, vineri, trebuia sa fie o emisiune tv la Tele M cu doi invitati care ar fi facut o emisiune interesanta. Trebuia sa fie si nu a mai fost, pentru ca in locul lui Dan Carlan a aparut o blonda.
Cin'sa fie, cin'sa fie persoana care vroia sa intre in studio cu 5 minute inainte de emisie, sustinand ca e de la PD? Asa cum PD national are blonda lui, si PD-L Iasi are blonda lui. Sau blonda lui Carlan. Aceasta blonda era (sau este, ca nu a patit nimic) Irina Schrotter.
Ce cauta Irina Schrotter intr-o emisiune unde trebuia sa fie Dan Carlan? Nu stim, putem doar sa presupunem. Cred ca vroia sa ii explice domnului Fenechiu cum sta treaba cu doctrina PD-L. Sau stati, ca domnia sa nu este membru al PD-L. Atunci ce vroia? Poate vroia sa le explice telespectatorilor ce program electoral are. Pai - va veti intreba - ea nu s-a restras din competitia electorala? Uite ca nu s-a retras... inca mai vrea sa ajute Iasul asa cum poate. Dar cum poate ajuta Iasul? Mergand in locul lui Dan Carlan la emisiunile televizate in care ar fi trebuit sa apara acesta.
Cred ca doamna Schrotter vrea sa fie Dan Carlan. Ea vrea sa fie "eroul" si sa salveze Iasul. Si-a dat seama ca doar daca ai mustata poti ajuta Iasul si ea nu a reusit sa isi creasca una.
"Nu putem vorbi de reformarea profunda a Romaniei pana nu vorbim de reformarea clasei politice” spunea Traian Basescu. Asta este reformarea clasei politice in viziunea lui Dan Carlan? Sa trimita o "uninominala" fara partid sa se bata in locul lui? Asa vrea senatorul sa isi salveze sau sa isi castige voturile? Eu cred ca aceasta incercare de a umbla in mizerii cu mana altuia nu va face bine PD-L.
In sfarsit, ce sa mai discutam? Irina Schrotter este noua tertipa de la PD-L Iasi si asa o va duce pana la sfarsit, jucand rolul lui Constantin Neculau in 2004 pentru PSD. Si culmea e ca tot Dan Carlan ne povesteste despre latrat.
P.S.
Aici s-a vazut ca, daca adversarul ideologic al PNL este PSD, la Iasi se adauga la acesta si adversarul electoral, care este PD-L, pentru ca gestul lor de a o trimite pe Irina Schrotter arata ca PD-L vor sa se foloseasca de ea pentru a atrage electoratul PNL, care in principiu nu este de acord cu Oprea si Carlan. Mai arata si ca motivul principal expus de doamna Schrotter pentru a-si justifica renuntarea la candidatura - acela ca fura electorat de la PD-L - este o minciuna.
Cin'sa fie, cin'sa fie persoana care vroia sa intre in studio cu 5 minute inainte de emisie, sustinand ca e de la PD? Asa cum PD national are blonda lui, si PD-L Iasi are blonda lui. Sau blonda lui Carlan. Aceasta blonda era (sau este, ca nu a patit nimic) Irina Schrotter.
Ce cauta Irina Schrotter intr-o emisiune unde trebuia sa fie Dan Carlan? Nu stim, putem doar sa presupunem. Cred ca vroia sa ii explice domnului Fenechiu cum sta treaba cu doctrina PD-L. Sau stati, ca domnia sa nu este membru al PD-L. Atunci ce vroia? Poate vroia sa le explice telespectatorilor ce program electoral are. Pai - va veti intreba - ea nu s-a restras din competitia electorala? Uite ca nu s-a retras... inca mai vrea sa ajute Iasul asa cum poate. Dar cum poate ajuta Iasul? Mergand in locul lui Dan Carlan la emisiunile televizate in care ar fi trebuit sa apara acesta.
Cred ca doamna Schrotter vrea sa fie Dan Carlan. Ea vrea sa fie "eroul" si sa salveze Iasul. Si-a dat seama ca doar daca ai mustata poti ajuta Iasul si ea nu a reusit sa isi creasca una.
"Nu putem vorbi de reformarea profunda a Romaniei pana nu vorbim de reformarea clasei politice” spunea Traian Basescu. Asta este reformarea clasei politice in viziunea lui Dan Carlan? Sa trimita o "uninominala" fara partid sa se bata in locul lui? Asa vrea senatorul sa isi salveze sau sa isi castige voturile? Eu cred ca aceasta incercare de a umbla in mizerii cu mana altuia nu va face bine PD-L.
In sfarsit, ce sa mai discutam? Irina Schrotter este noua tertipa de la PD-L Iasi si asa o va duce pana la sfarsit, jucand rolul lui Constantin Neculau in 2004 pentru PSD. Si culmea e ca tot Dan Carlan ne povesteste despre latrat.
P.S.
Aici s-a vazut ca, daca adversarul ideologic al PNL este PSD, la Iasi se adauga la acesta si adversarul electoral, care este PD-L, pentru ca gestul lor de a o trimite pe Irina Schrotter arata ca PD-L vor sa se foloseasca de ea pentru a atrage electoratul PNL, care in principiu nu este de acord cu Oprea si Carlan. Mai arata si ca motivul principal expus de doamna Schrotter pentru a-si justifica renuntarea la candidatura - acela ca fura electorat de la PD-L - este o minciuna.
joi, 1 mai 2008
May Day
Niste prieteni mi-au povestit de curand cum a fost excursia lor in Cuba, in luna ianuarie. Este o tara ca o capsula a timpului, in care recunoastem vremuri trecute, cu masini americane din anii '50, cu oameni cu obiceiuri caraibiene, cu servicii turistice foarte bune, cu moneda pentru populatie si peso convertibil pentru turisti - CUC. O tara foarte interesanta dar care isi traieste izolarea cu mandrie si pe care nu o intelege si nu o sprijina mai nimeni din restul mapamondului. O tara fara resurse pentru ca nu au unde sa isi vanda produsele... Nici nu puteam sa gasesc o zi mai nimerita pentru a posta acest videoclip, destul de tulburator de altfel.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)