duminică, 29 iunie 2008

Global Village. Where the hell is Matt?



Citez direct din descrierea videoclipului de pe youtube.com:

"14 months in the making, 42 countries, and a cast of thousands. Thanks to everyone who danced with me."

Adaugat pe youtube.com in 20 iunie 2008 si deja 3,147,111 de privitori (fara voi).

Banc

Codul manierelor elegante. Ce trebuie sa spuna un gentleman (white caucasian) atunci cand, la maternitate, observa ca nevasta lui tocmai a nascut un copil negru? Raspunsul: "It's a miracle!";)

Un pic sec, dar totusi bun:)

joi, 26 iunie 2008

Un nou loc de munca pleaca spre alte judete


Citesc pe blogul domnului Florin Ghetau declaratia cel putin ciudata a domnului Carlan: „Stiam de ceva timp ca Flutur vrea sa-l ia pe Flaiser la Suceava. E o pierdere mare pentru Iasi, pentru ca putea face proiecte aici. Sper ca Flaiser sa ramana consilier judetean la Iasi. Vom vedea in timp cat ne va costa, pentru ca Flaiser e omul care stie sa faca proiecte si sa atraga bani”, a spus Dan Carlan, liderul PDL Iasi."

Sa ne amintim ca dl. Simirad numai ce i-a propus lui Flaiser sa se ocupe de proiecte la CJ Iasi: "Pe de alta parte, surse din PDL spun ca Flaiser nu a luat nici o decizie privind colaborarea de la Suceava, dar ca in proportie de 80% o va accepta. „Mai exista si alte propuneri ale altor judete”, a mai spus sursa citata. Noul preşedinte al CJ Iaşi, Constantin Simirad, a anunţat că ar fi dispus să îl ia county manager pe fostul preşedinte, Lucian Flaişer. Simirad a discutat despre proiectele Iaşului împreună cu Lucian Flaişer timp de aproape o oră, iar la ieşire a anunţat că este dispus să colaboreze cu fostul preşedinte al instituţiei, însă doar dacă va fi şi PSD de acord. "Voi colabora cu dl Flaişer pentru că va fi consilier judeţean. Dacă dumnealui va dori, ar putea fi şi county manager. Noi am fost şi colegi de liceu, am colaborat şi în PSD şi cred că am putea colabora bine şi să ne folosim unul de experienţa celuilalt. Însă, nu depinde de mine, ci de decizia pe care o va lua partidul", a declarat Constantin Simirad.

Lucian Flaişer nu a refuzat propunerea lui Simirad, rezumîndu‑se doar la a spune că se va mai gîndi la asta." - ne spune la randul lui Evenimentul de Iasi din 4 iunie.

Tragand linie si adunand: dl. Carlan l-a primit in PD-L pe Flaiser, iar presa a crezut ca aici i se va propune sa fie candidat la presedintia CJ Iasi. In schimb, candideaza Dan Carlan, care il propune ca viitor county manager pe Flaiser. Dan Carlan pierde, insa lui Flaiser ii propune (in ziare) aceeasi functie si dl. Simirad, noul presedinte al CJ Iasi. Flaiser spune ca se gandeste, insa apare propunerea lui Flutur de la CJ Suceava ca sa ii fie consilier pe proiecte europene. Dan Carlan spune ca daca Flaiser ar pleca din Iasi, ar fi "o pierdere mare pentru Iasi".

M-am gandit la declaratiile de mai sus si mi le-am inchipuit ca fiind niste fire sociometrice intre cele patru personaje politice, si acum cred ca:

1. Dl. Carlan este cel care a intermediat discutia initiala dintre Flaiser si dl. Flutur (Flaiser e de curand pedelist, dl. Flutur de putin mai multa vreme, nu aveau cum sa se vada decat pe la actiunile PD-L de campanie, si este putin probabil ca Flasier s-a dus la dl. Flutur: "Sunt Flaishier, viitor caunti menegier").

2. Dl. Carlan i-a inchis de doua ori drumurile lui Flaiser (odata cand nu el a fost cel nominalizat la Presedentia CJ Iasi si a doua oara cand dl. Carlan nu a putut castiga Presedintia CJ Iasi ca sa ii ofere lui Flaiser pozitia de county manager)

3. Desi nu cred ca ar fi vreo incompatibilitate, lui Flaiser nu i-ar place in ruptul capului sa fie consilier judetean la Iasi, dupa atatia ani in care a fost presedinte, sa vina la sedinte cu mapa, sa discute si sa ridice mana si odata pe luna sa isi ia indemnizatia de la casierie, si in timpul asta sa vada pe altcineva presedinte si sa observe ce schimbari face si pe cine mai da afara din personalul "lui".

Concluzia: Daca dl. Carlan a intermediat discutiile intre cei Flaiser si Flutur, si are constiinta faptului ca i-a inchis drumurile ("viitorul luminos") lui Flaiser, inseamna ca de fapt domnia sa este si cel mai puternic sustinator pentru Flaiser ca acesta sa ajunga la CJ Suceava pe o functie similara (parca mai mica, totusi) decat promisa functie de county manager("te ajut asa, daca vrei, acum ca pot"), in care nu ar fi putut ajunge la CJ Iasi: nu ar fi putut pentru ca cei din PSD nu ar fi fost de acord cu Flaiser in noua schema a CJ, iar la Suceava lucrurile ii sunt mai familiare d-lui Carlan, prin intermediul marea familie pedelista) inseamna ca declaratia cu "pierderea mare" e o fumigena pentru presa si pentru ieseni in incercarea de a-i face sa uite traseul politic scurt al lui Flaiser (de-o campanie) la care a contribuit si domnia sa, sau o incercare de a-i forta mana lui Gheorghe Nichita sa il accepte totusi pe Flaiser ca si consilier sau county manager al lui Simirad (ceea ce e mai putin probabil).

Pe de alta parte, nu dl. Flaiser a facut singur-singurel toate proiectele de finantare, cu creionul si calculatorul de buzunar in mana, ci o firma din Iasi cu un portofoliu mare, care - culmea coincidenta! - si-a inceput activitatea in domeniul fondurilor europene nerambursabile facand proiecte pentru CJ Suceava, unde exista sprijin pe o oarecare linie genetica.

Daca domnul Flutur ar vrea, i-as spune numele firmei respective, ca sa lucreze direct cu ei in calitate de presedinte al CJ Suceava si sa reia colaborarea cu ei, nu prin viitori posibili consilieri care in situatia data doar ar intermedia contractele de consultanta si asistenta in domeniul fondurilor structurale.

Spuneam la inceput ca declaratia domnului Dan Carlan referitoare la Flaiser este cel putin ciudata, pentru ca din declaratia domniei sale nu transpare atat de mult pe cat ar fi trebuit, faptul ca parerea de rau a domniei sale este determinata si de multiplele etape de ajutor pe care i le-a dat lui Flaiser ca sa faca acest pas lateral fata de administratia ieseana.


P.S.
Dl. Florin Ghetau mai scrie pe blogul domniei sale, intr-un post anterior: "In vreme ce la CJ Iasi, Simirad are idei marete cu marirea WC-ului, teste psihologice pentru angajati, iar mai nou vrea limuzina de lux, la CJ Suceava, Gheorghe Flutur nu pierde timpul." Cititi aici ce face Flutur intre timp:).
"

Can't Take My Eyes Off You - Andy Williams vs. Lauren Hill


Una usoara, de vara.

In primul rand, melodia "Can't Take My Eyes Off You" cantata in versiunea din 1967 a lui Andy Williams, care imi place mai mult decat versiunea originala, cantata de Frankie Valli, poate si din cauza videoclipului mai recent in care apare Denise Van Outen.

In al doilea rand, acelasi cantec, dar versiunea lui Lauren Hill, care mi-a placut si ea. Sper sa va placa si voua.



Fugees - Can't take my eyes (off of you )
Asculta mai multe audio Muzica »

marți, 24 iunie 2008

Acarul Calin si cainii maidanezi


http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/mba/lowres/mban1562l.jpg


„Calin se ocupa de ciinii comunitari. Eu voi sprijini orice hotarire se va lua. Trebuie sa facem si noi o analiza, iar acolo unde au aparut probleme, trebuie rezolvate" spune domnul Ion Apostol, directorul Salubris in Ziarul de Iasi. Domnul inginer sef Valentin Calin este cel care va avea in atributii cainii comunitari. "Vreau sa fie numita o noua persoana care sa se ocupe doar de ciinii comunitari. Acest serviciu trebuie regindit in totalitate" spune domnul primar Gheorghe Nichita.

In primul rand, daca "domnul Calin" se va ocupa de cainii comunitari, este rau. Nu il cunosc, asa ca nu este rau din cauza aptitudinilor profesionale ale domniei sale. Este rau pentru ca intotdeauna vina este si va fi a acarului Paun. Daca domnul Valentin Calin se va ocupa de cainii comunitari, deja pot sa spun ca este rau pentru Iasi si pentru ieseni, in primul rand. Considerata a doua problema a Iasului dupa drumurile rele din municipiu, ea este considerata atat de importanta, incat va intra in atributia domnului inginer sef de la Salubris. Nu a primarului, nu a directorului. Fiindca in final e vorba tot doar de munca, nu stiu de ce nici dl. primar, nici dl. director nu se angajeaza ca vor rezolva aceasta problema. Dar poate se stie deja ca problema nu va fi rezolvata, si de aceea nimeni nu-si pune si "banii acolo unde a pus gura", cum ar suna o traducere aproximativa a unei expresii englezesti.

In primul rand, trebuie ca aceasta problema sa fie considerata una de importanta strategica pentru Iasi si sa fie tratata ca atare, adica sa fie pe agenda primarului macar saptamanal, daca nu zilnic. Am rasfoit din nou "Strategia de dezvoltare economico-sociala durabila a Municipiului Iasi Orizont 2020" si nicaieri nu se vorbeste despre cainii comunitari. "Rasfoirea" a constat, pe langa parcurgerea paginilor, si in cautarea cuvantului "caini" in documentul .pdf. Nimic.

Pentru ca aceasta problema sa fie tratata cu toate fortele si corect, inca de la inceput, ar trebui infiintata o Agentie Locala pentru Protectia Animalelor (sau cum s-ar vrea sa se numeasca). Interesanta este denumirea asociatiei omoloage din America, ASPCA - American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, care inseamna "Societatea Americana pentru Prevenirea Cruzimii fata de Animale" (spre deosebire de YMCA, care inseamna altceva:)

Aceasta agentie locala ar trebui sa includa, pe langa departamentul de la Salubris ce ar urma sa iasa din schema societatii, si asociatiile locale de protectie a animalelor, cum este "Sf. Mucenic Trifon" prin parteneriate sau colaborari clar stabilite. Aceste asociatii ar trebui sa fie atentionate ca ele nu sunt chemate la cheltuirea banului public, deci asociatiile nu ar veni la "impartire", ci ar trebui sa sprijine strangerea de fonduri de la persoanele fizice dornice sa contribuie, in plus pe langa "taxa de caini" (cu care nu stim ce s-a facut, fie vorba intre noi), cu sume necesare strangerii de animale fara stapan, sume pentru personal, pentru ingrijire etc. Aceasta agentie locala ar trebui sa fie si in parteneriat cu Universitatea de Agronomie si Medicina Veterinara, pentru ca o componenta principala ar trebui sa fie munca voluntara in ceea ce priveste ingrijirea animalelor din padocul agentiei. Deasemenea, cabinetul de medicina veterinara arondat ar putea sa acorde servicii si altor animale, daca stapanii lor sunt de acord sa plateasca, ca o sursa de venit suplimentara.

Aceasta agentie locala ar trebui ca in activitatea ei sa aplice noua lege pentru protectia animalelor, nr. 9/2008 si sa pregateasca terenul pentru o eventuala Politie a animalelor. Nu am citit legea respectiva - desi am cautat-o - , dar am inteles ca normele metodologice nu sunt nici acum adoptate desi trebuiau adoptate in termen de 60 de zile.

Pe de alta parte, cainii comunitari ar trebui declarati proprietate a municipalitatii, asa cum sunt inmates declarati in America proprietatea statului, iar cine vocifereaza impotriva ridicarii cainilor comunitari (si a pisicilor, ca sa fim corecti, ca exista si problema pisicilor comunitare:), sa raspunda ca si cum ar impiedica Primaria sa isi foloseasca proprietatea asa cum doreste. Cei care nu sunt de acord cu aceasta proprietate a Primariei asupra unui anume caine, sa faca o cerere scrisa pentru a adopta un anume caine, sa i se faca acelui caine un implant cu chip electronic pentru a i se putea verifica istoricul si proprietarul, dar acel proprietar trebui sa raspunda de acel caine in conformitate cu Legea Animalelor de Companie, adica 100%, in sensul ca daca un caine este descoperit umbland lelea, dar el are un proprietar care l-a adoptat, atunci acel proprietar sa sufere consecintele. Pe de alta parte, daca cineva vrea sa adopte un caine care nu se poate adapta la viata de apartament, atunci sa poata reveni asupra cererii de adoptare, insa sa lase Primaria sa isi intre inapoi in drepturi.

Altfel, sper ca domnul Calin sa citeasca toate lucrurile de mai sus, pe care le are de facut in viitor, adica toate frazele de mai sus care contin "ar trebui".

P.S.
Credits pt. idee: Marius Danga.

De la Kuweit la Miroslovesti


Cautand sa vad optiunile pe care le am la monitorizarea traficului de pe acest modest blog, am observat de curand faptul ca unul dintre instrumentele de monitorizare imi arata o harta a lumii cu localitatile de unde au fost accesate postarile mele. Are o denumire care imi place: "Geo-Traffic today on..."my blog:)

Trecand peste single-hits (cele mai exotice sunt Salmiya-Al Kuwait, Rehovot-Israel, Istanbul, Turku-Finlanda, Stokholm, Tokio..., care stiu de unde au aparut dupa titlul mesajului accesat), aceasta harta a lumii ma bucura, pentru ca imi arata ca accesarile depasesc granitele fizice si imi arata lumea ca pe acel global village despre care mi se povestea cand eram mai tanar, la care visam si inca mai visez si de care sunt constient acum. Acest global village cu romani in cate o casa, pe cate o ulita:)

Pana sa trec mai departe, vreau sa ii salut pe cei pe care ii cunosc (v-am recunoscut click-urile, moncherilor!:) si sa ii rog pe cei pe care nu ii cunosc sa imi scrie un e-mail, pentru ca as fi onorat ca - pe langa faptul ca imi viziteaza constant blogul pentru a vedea "ce a mai scris Bojor" - sa imi spuna si cateva cuvinte despre ei, iar eu voi cauta sa le postez mesajele aici... daca nu e o cerere prea grea pentru cineva care poate prefera sa citeasca doar ce scriu, si nu sa devina din spectator actor. Stiti ca fiecare este dator cu 15 minute de celebritate, nu?:) Haide sa indeplinim aceasta regula!:) Daca nu vreti sa scriu mai departe ce am aflat despre dumneavoastra, e ok... nu o voi face. Dar astept mesajele voastre.

Incep din stanga hartii cu accesarile si din USA am vizitatori din Berkeley si San Jose (salutam atelierele creatiei IPhone de la Apple!;), California. Mai este cineva din Wichita, Kansas care imi viziteaza blogul, precum si un prieten din Omaha, Nebraska, caruia ii spun ca astept sa mearga in vacanta, ca sa am si accesari din Asia! Plec din SUA de la Gainesville, Florida

Trec oceanul Atlanic si ajung in Maroc, unde sunt parintii (domnului consilier) Catalin Ivan si urc in Spania, la Santander-Catalunia.

Il salut pe Madalin de la Londra (asa-i ca la ultimul e-mail nu am reusit sa iti raspund si ti-am ramas dator de mult timp?;), precum si pe cei/cea/cel de la Newcastle Upon Tyne, pe care nu ii/o/il cunosc (inca). Mi-a placut mult Marea Britanie cand am invatat si muncit acolo (la Birmingham si undeva langa Norwich), sper sa revin intr-o vizita cat de curand!

Din Franta salutam chirurgia plastica romaneasca de la Strasbourg:), si pe cei pe care nu ii cunosc (tot inca-sper) de la Paris - Ile de France si Gien, Centre.

Munich-Bayern, Germania considera din timp in timp ca merita sa revina pe blog si trecand de single-hit-urile din Polonia si Luxemburg ajungem in Romania. Salut Timisoara, si pe cei din Oradea, Cluj, Deva, Targu Mures, Sibiu, Pitesti, Brasov, Targoviste, Campina, Ploiesti, Constanta, Galati, Barlad, Moinesti, Vaslui, Husi, Piatra Neamt, Suceava, Pascani, Botosani, Dorohoi, Helesteni Harmaneasa si Miroslovesti-Iasi (le-am scris cum mi-au venit la mouse). In top-ul accesarilor este Iasul - desigur - si Bucurestiul.

Le sunt recunoscator tuturor acestor oameni care revin dupa fiecare postare - poate chiar zilnic - si le transmit ca ceea ce am vazut pe aceasta harta imi arata ca trebuie sa scriu mai bine, mai frumos si mai la obiect ca pana acum;). Ii rog pe toti vizitatorii mei sa ma ajute in acest sens si sa imi lase comentarii. Promit ca voi raspunde, pentru ca daca nu am raspuns intotdeauna la comentarii a fost din cauza ca sunt la inceputul acestuiu blog si inca nu percep elementul de interactivitate al lui. Scrieti-mi, lasati-mi comentarii, si voi raspunde. A, uneori nu am raspuns pe blog la unele comentarii pentru ca am raspuns pe messenger sau pe e-mail, insa acum imi dau seama ca imaginea este ca uneori nu raspund la comentarii.

Cel mai mult astep un semn de la persoana din Miroslovesti, pentru ca sunt extrem de curios!

Pe data viitoare! Pana atunci, un exemplu al conceptului de global village;) si o melodie reusita (zic eu): Romica vs. Prodigy. Pacat ca imaginile nu sunt la nivelul melodiei!

duminică, 22 iunie 2008

Olandezii au avut alte merite;)

Olanda a luat bataie la Euro 2008 de la Rusia (cred ca romanii au tinut cu Olanda, ca romanu' merge cu cel care l-a infrant:) dar trebuie spus faptul ca Olanda are alte merite in lume si mai ales in Romania: exista in limba romana cuvinte care vin din olandeza. Stiu ca nu ati stiut, pentru ca aceste cuvinte au intrat in limba romana prin limba franceza.

Cele mai vechi cuvinte olandeze au patruns in franceza in timpul Evului Mediu, cand in nordul Frantei se organizau targuri la care comerciantii olandezi isi vindeau marfurile. Unul dintre primele cuvinte intrate in limba franceza si ajuns si in romana este maquereau, respectiv macrou. Ceea ce este interesant in cazul acestui cuvant, este ca in limba franceza sensurile lui sunt atat de macrou, cat si de peste, in sensul de "proxenet". Asta penru ca francezul maquereau are la origine cuvantul olandez makelaer, "mijlocitor", ce provine din verbul makele, "a trafica", "a negocia", care vine de la "a face" - maken. Explicatia celor doua sensuri este ca - in traditia populara se spune asa - macroul este un peste care insotete bancurile de heringi in migratiile lor si ar avea functia de a apropia heringii masculi de femele. Nu stiu cum, dar se spune ca macroul face acest lucu. La noi s-a transformat in cuvantul "peste", care probabil ca exprima un lucru urat, mai bine decat "macrou":).

Ma opresc putin aici pentru a va spune cuvantul turcesc pentru "peste" in sensul de negociator, care si el a ramas in limba romana, insa cu alt sens. Acest cuvant este "pezevenghi", care la noi inseamna nastrusnic. Nu ma intrebati cum am aflat ce inseamna acest lucru in limba turca:) Este posibil ca numai cei nastrusnici sa fi facut rost de ceea ce isi doreau turcii veniti sa stea pe la noi, in vechime, nu-i asa?:)

Printre alte cuvinte interesante sosiste din olandeza in romana prin intermediul limbii franceze ar fi (cu trimitere la presedentie) cuvantul "matelot". Acesta provine din cuvantul olandez medieval mattenoat - "tovaras de pat" , care e compus din "matte" - rogojina si "noat" - tovaras. Explicatia este ca (sper ca nu v-ati gandit la prostii) fiecare doi marinari aveau un singur hamac, pentru ca in timp ce unul dormea, celelalt era de cart. Ca o compensatie, olandeza a reimprumutat din franceza cuvantul matelot sub forma lui matroos, care la randul lui s-a transformat in nemtescul Matrose si de aici si in romana si in rusa - matroz.

Multe dintre cuvintele "exportate" de olandezi se datoreaza comertului lor pe mare, si printre acestea pomenesc "crab", "a amara", "bompres", "doc", "dig" (dijk - se stie cat de mult ii ajuta pe olandezi digurile), "comodor", "iaht" (jacht - corabie rapida de la jacht - a urmari, viteza), "lest", "buchinist".

"Vrac" vine din olandezul wrac, care inseamna "sarat", "stricat", "insuficient". In franceza a intrat insemnand peste "pus in butoaie fara a fi aranjat", iar in Evul Mediu, in limba franceza, la "hering de calitate inferioara" se spunea hareng warac.

Manechin vine de la o diminutivare, man - om si sufixul diminutival -kijn, adica "omulet", "om mic", cuvant folosit pentru statuete, figurine, manechinul de croitorie si mai apoi celelalte sensuri.

In limba romana mai exista multe cuvinte de origine olandeza introduse prin limba franceza, cele de mai sus nefiind singurele. Ultimul cuvant despre care va voi povesti este "bulevard", folosit prima oara de Nicolae Balcescu, si vine de la cuvantul francez medieval "bolevens", transformat din olandezul "bolwere" - intaritura de aparare facuta din grinzi si zid de "bolovani".

Olandezii au dat aceste cuvinte in vremea comertului peste mari cu zahar, condimente, matasuri, si acest lucru este normal in situatia in care erau deschizatori de drumuri in aceasta ocupatie extrem de profitabila. La 1600, zaharul era o marfa extrem de pretioasa, care (in situatia in care carnea era un produs exclusiv pentru nobili) costa de 17-20 de ori mai mult decat carnea de vita, iar dulciurile se pregateau de catre doamnele casei intr-o incapere separata de bucatarie, de unde era scos zaharul de sub cheie. Tot legat de zahar, Mozart era un impatimit al limonadei facute din zahar si lamaie - aceasta fiind tot asa, un produs accesibil doar celor bogati. Se spune ca daca se trimiteau 3 corabii, toate cu echipaj complet, si dupa 3 ani se intorcea doar una plina cu zahar de trestie, aceasta incarcatura era indeajuns de profitabila pentru a acoperi costurile cu celelalte si a asigura un profit bunicel.

In final, tot legat de olandezi este si culoarea portocalie a morcovului din zilele noastre. Initial, culoarea morcovului era alba, violet inchis sau portocaliu sters. In anii 1500, olandezii au vrut sa celebreze culoarea casei regale si au transformat o varietate de morcov din Africa de Nord, pentru a face o varietate de morcov portocaliu.

Concluzia: la Euro 2008 mergem inainte cu Rusia si Turcia!:)

sâmbătă, 21 iunie 2008

Romanian Fashion Week - Oare doar eu am observat?


Anul acesta, Romanian Fashion Week a avut un logo nou. Sau cel putin eu l-am vazut pentru prima oara. E un logo ce mi s-a parut cunoscut, si de fiecare data uitam de la ce vine, pentru ca eu il asociam cu o alta organizatie. Mai demult mi-am dat seama care este logo-ul celalalt cu care il asociam pe cel de la Romanian Fashion Week - cel de la Radio France Internationale. Oare doar mie mi s-a parut?

vineri, 20 iunie 2008

Orban si Ciutacu


Am gasit mai demult aceasta poza, intrand pe blogul lui jeg, "care este" "puiutul de comunist" blagoslovit asa de Basescu, daca tineti minte.

De obicei dau link-urile catre pagina unde am gasit o poza, dar de data asta nu o fac pentru ca sunt cateva porcarele pe acolo.

Mi s-a parut o poza interesanta, mai ales ca am vazut zilele trecute o emisiune a lui Ciutacu despre situatia din PNL, situatie pe care nu o comentez, pentru ca singurele informatii pe care le am sunt de la tv. Asa ca nu merita comentata.

joi, 19 iunie 2008

America's Got Talent 2008



Vreau sa vi-l arat pe inca un "Pavarotti", dar de data asta din Missouri. Tot "Nessun Dorma", desigur:)

Materialul de mai sus nu este despre acest "nou Pavarotti", dar aceasta fetita a cantat frumos in acelasi spectacol (America's Got Talent - premiera de marti, 17 iunie, NBC) si mi-a placut mult;)

Materialul celalalt este aici. Unde l-ati aseza pe Neil Boyd fata de Paul Potts si Costel Busuioc?

UPDATE: Fetele de la Indiggo ("Carbon Copy", cum ar veni in engleza:) facandu-se (sau facandu-ne) de ras in US of A. Cheeky Girls "se intoarce". E de apreciat determinarea lor. => .:Click aici:.

Singurul castig: suporterii

Astazi am fost la cumparaturi in Kaufland si la intrare o domnisoara se apropia de clienti aratandu-le o palarie matlasata tricolora; presupun ca promova Pepsi, care are o campanie prin care poti castiga produse legate de fotbal (stiti reclama). Majoritatea oamenilor o ascultau si plecau mai departe.

Ce sa mai faci cu o palarie tricolora, la o zi dupa Olanda-Romania?:) Sa o pastrezi pentru Mondialul din 2010? Trebuie sa fii mult prea "iarna car, vara sanie" ca sa iei in calcul palaria si restul produselor pentru fanii Romaniei din aceasta promotie. Sau mult prea optimist. Sau - mai degraba - sa nu fi fost deloc dezamagit de jocul de marti al Romaniei.

Dar cum sa nu fii dezamagit de intreg jocul Romaniei la Euro 2008? Credeau jucatorii (sau Piti:) ca doua egaluri si o infrangere care ti-a valorificat biletele de intors acasa sunt "o prezentare frumoasa"? Pe langa faptul ca echipa Romaniei a stricat grupa prin intreg jocul lor, impiedicand Franta si Italia sa joace, ci - cel mai bine s-a vazut la ultimul meci - chiar si jucatorii erau impiedicati. Au stricat - prin "tactica" lui Piturca, ceea ce putea fi cea mai frumoasa grupa, daca se juca fotbal. Numai ca in cazul asta ne-am fi luat-o tare de tot. Piturca cred ca nu a stiut sa calculeze si nu si-a dat seama ca doua egaluri si o infrangere vor fi mai putin decat o infrangere, un egal si o victorie. A jucat prudent cu echipe care puteau fi batute si a mizat pe o victorie "decisiva" cu o echipa care nu poate fi batuta. Desigur, aceste lucruri nu pot fi vazute dinainte, insa a juca la egal inseamna ca nu vrei sa castigi, si intr-o societate in care doar competitivitatea te duce mai departe, a juca la egal inseamna un lucru urat. Scuza unui joc urat poate fi numai golul si victoria, insa Romania a jucat si urat si nici nu a castigat. Daca imi aduc bine aminte, chiar si calificarea Romaniei la Euro a fost una chinuita, nu?

In final, prefer sa tin minte echipa Romaniei asa cum a fost in meciul Romania-Argentina din 3 iulie 1994. Va trece mult timp pana sa mai vedem o astfel de echipa, si Romania va trebui sa joace foarte bine, sa faca niste meciuri frumoase si sa inscrie multe goluri pentru a ma mai face sa ma uit la meciuri, desi acestea erau singurele meciuri de fotbal pe care le urmaream.

Singurul castig al lui Euro 2008 pentru fotbalul romanesc au fost suporterii. Insa odata cu acesti suporteri frumosi a aparut si anti-jocul ca tactica si mult timp nimeni nu va mai vrea sa isi cumpere o palarie tricolora matlasata.


Suporteri
Meciul

vineri, 13 iunie 2008

Hai Romania!


Astazi m-as abtine de la prea multe comentarii, pentru a iesi din plutonul national al celor care se pricep la fotbal. Sper doar ca Piturca sa isi fi calculat foarte bine egalul cu Franta si mai sper ca Romania sa se califice din grupa doar in urma rezultatelor sale, sa nu fim nevoiti sa vedem ce face alta echipa pentru a spera in calificare (situatia asta parca seamana cu politica ieseana:).

Iar in aceasta seara imi doresc sa vad spectacol si goluri in poarta Italiei.

Hai Romania!

joi, 12 iunie 2008

Costel Busuioc de South Wales



Acum exact un an in urma, Paul Potts (caci despre el este vorba in titlu), castiga emisiunea concurs "Britain's Got Talent" din 2007. Vanzator intr-un magazin de telefoane mobile, el a intrat in concurs dorind sa cante opera, printre ceilalti participanti care isi demonstrau un anume talent al lor, a cantat precum se vede in extrasul video de mai sus si in final a si castigat acest concurs.

Acum Paul Potts are concerte, canta cu alte vedete ale muzicii clasice, a scos albume, si-a indreptat dintii;), a fost invitat la Oprah (lucrul acesta nu e minunat in sine, ci ne arata audienta la care a fost expus) etc. Povestea aceasta fantastica seamana foarte bine cu cea a lui Costel Busuioc si ma astept sa semene si cu cea a Lindei Teodosiu, care a castigat cateva etape (daca nu si concursul) din emisiunea "Deutschland sucht den Superstar".

Povestile seamana, insa cu doua diferente. Consider ca Paul Potts are o voce mai buna decat a lui Costel Busuioc (nu vreau sa fiu lipsit de patriotism dar fac aceasta comparatie pentru ca i-am ascultat pe amandoi)si mai mult, are si o tehnica mai buna. Nu sunt atat de priceput la muzica clasica pentru a-mi da seama de tehnica vreunui cantaret de opera, insa diferenta dintre cei doi la tehnica se simte, dupa cum se vede faptul ca Potts este mai relaxat cand canta decat Busuioc.

Dealtfel, Paul Potts a fost contestat dupa castigarea concursului, pentru ca s-a aflat ulterior faptul ca - vanzator, vanzator, dar unul pasionat de opera si atent cu aceasta calitate a sa, de a avea voce - inainte cu un an de concurs economisise bani pentru a urma scoala de vara a lui Luciano Pavarotti, maestrul fiindu-i profesor. Ca sa arate ca nu tehnica invatata de la Pavarotti i-a schimbat destinul, ci vocea sa - pe care o avea si inainte de a merge la scoala de canto din Italia - a spus ca "a fost sigurul dintre elevii lui Pavarotti caruia maestrul l-a rugat sa ii cante o piesa de doua ori".

"Balada" lui Ciprian Porumbescu - DJ Emil Lassaria



O prelucrare a "Baladei" lui Ciprian Porumbescu. Ceea ce mi se pare extraordinar la aceasta melodie este ca din sunetele binecunoscute - care oricum iti ung sufletul de roman - reuseste sa scoata alte sunete, noi. Merita ascultata.

Am postat-o mai ales pentru vizitatorii din strainatate ai paginii mele (va salut) si le mai ofer si va mai ofer inca o versiune pentru rockeri:) (care nu e prea reusita, fie vorba intre noi, si incepe putin ca Metallica:), precum si versiunea clasica a "Baladei" (ca sa nu fiu acuzat ca incurajez doar versiunile moderne;) - pentru a le vedea si asculta dati click pe linkurile din text.

miercuri, 11 iunie 2008

"Mitrea si Oprea..."


In mod sigur o intalnire Mitrea-Oprea ar fi facut valuri in presa ieseana.

Atent si cu campania de la Bucuresti, dar aplecat asupra aceleia din Iasi, prins de meciurile Romaniei, inspirat fara sa vrea de caricaturile care au impanzit orasul si furat de similitudinea de nume Oprescu-Oprea, Jup ne spune in ziarul de astazi ca Mitrea s-a intalnit cu Oprea;).

Respect mult munca lui Jup (Lucian Amarii, art director la "Ziarul de Iasi" - care este ceea ce este si datorita muncii lui, se stie), dar nu puteam sa nu observ acest mic semn al multitudinii preocuparilor sale;)

Astept si caricaturile despre Euro 2008;) Fanul dumneavoastra!

marți, 10 iunie 2008

"Nechita, invingator la Iasi"

"Pesedistul Gheorghe Nechita ar urma să câştige turul doi al alegerilor pentru Primăria Iaşi, cu 52%, devansându-l astfel pe democrat-liberalul Dumitru Oprea, creditat cu doar 48 de procente. Studiul INSOMAR a fost realizat în perioada 6-8 iunie pe un eşantion de 1.501 persoane, pe un nivel de încredere de 95% şi are o marjă de eroare de +- 1,5%."

Cotidianul.ro

joi, 5 iunie 2008

Ce tip simpatic parea!



"Cu cît şeful însuşi crede mai puţin în cele susţinute public, cu cît justificarea acestora este mai găunoasă, mai ternă, cu atît ea alege mijloace mai vulgare. El nu se mai gîndeşte să se pună chezaş manifestărilor sale politice: nu-ţi dai viaţa decît pentru convingerile tale. In acelaşi timp, exigenţele faţă de partizani devin tot mai mari şi mai neruşina¬te, pînă cînd sacrifică şi ce mai rămăsese în el dintr-un şef, pentru a deveni un politician: acel soi de oameni a căror unică şi veritabilă convingere este absenţa oricărei convingeri, asociată cu o insolenţă inoportună şi cu o artă neruşinaţi de a minţi.

Dacă. spre nenorocirea oamenilor cinstiţi, un asemenea şmecher ajunge în parlament, trebuie să se ştie, încă de la început, că maniera sa de a face politică nu va mai consta decît într-o luptă eroică pentru păstrarea acestei "vaci de lapte" pentru sine şi pentru familia sa. Mai tîrziu, cînd soţia şi copiii vor trăi pe spinarea lui, el va lupta şi mai aprig pentru mandatul său. Oricine se va orienta spre politică va deveni, ca urmare, duşmanul său personal; odată cu fiecare mişcare nouă, el se va teme de posibilul început al sfîrşitului său şi, în fiecare om important, de posibila ameninţare a pericolului pe care acesta îl constituie."

"In viaţa economică, cei mai capabili nu pot fi desemnaţi de sus, ci trebuie să iasă singuri în evidenţă; instruirea se primeşte pe toate treptele, de la prăvălia cea mai modestă pînă la întreprinderea cea mai mare, şi numai existenţa continuă să-i facă pe oameni să dea examene; de asemenea este evident că şefii politici nu pot fi "găsiţi" într-o zi. Geniile de o calitate extraordinară nu sînt supuse aceloraşi reguli ca oamenii obişnuiţi.

Întreaga organizare a statului trebuie să decurgă din principiul personalităţii, începînd de la cea mai mică celulă care este comuna şi pînă la conducerea supremă a ansamblului ţării.

Nu există hotărâre a majorităţii, ci numai conducători resposabili şi cuvîntul "sfat" trebuie să-şi reia semnificaţia iniţială. Fiecare om poate să aibă alături de el consilieri, însă decizia este actul unui singur om.

Principiul care odinioară a făcut din armată instrumentul cel mai vrednic de admiraţie al poporului trebuie transpus şi pus chiar la temelia sistemului nostru politic: autoritatea deplină a fiecărui şef asupra subordonaţilor săi şi întreaga sa răspundere faţă de superiori.

Nici măcar atunci nu ne vom putea lipsi de acele corporaţii numite parlamente. Numai că toate deliberările lor vor deveni într-devăr sfaturi şi un singur om va putea şi va trebui să fie investit cu răspunderea, dimpreună cu autoritatea şi cu dreptul de a comanda[...] Nici în camere şi nici în senat nu se va vota niciodată. Ele sînt organisme de lucru şi nu maşini de vot. Fiecare membru are un vot consultativ, dar nici un drept de decizie. Acesta îi aparţine în exclusivitate preşdintelui care răspunde pentru ea.

Acest principiu: asocierea fără restricţii a responsabilităţii absolute cu autoritatea absolută va stabili puţin cîte puţin o elită de şefi (pe care nu ne-o
imagina în epoca noastră de iresponsabilitate parlamentară). "...

"Guvernarea pe care o suporta poporul nostru era pe cît de infatuată, pe atît de lamentabil de incapabilă; în special cînd trebuia să se debaraseze de consilierii ale căror avertismente îi făceau odioşi. Atunci se putea întîmpla (şi de altfel aceasta se întîmplă şi astăzi) că minţile cele mai greoaie din parlament, nişte şelari şi nişte mănuşari vulgari -de altfel profesia însăşi nu are nici o importanţă aici - se pomeneau brusc ridicaţi la rangul de oameni de stat şi din înaltul acestui piedestal dădeau lecţii muritorilor de rînd. Puţin importa şi încă puţin importă că un asemenea "om de stat" se dovedea cel mai adesea, după ce-şi exersase talentele timp de şase luni, a fi un şarlatan fără minte, pe care lumea întreagă îl asaltează cu ironii şi sarcasme, care nu ştie niciodată ce trebuie să facă şi dă dovezile cele mai evidente ale incapacităţii sale totale! Nu, aceasta nu are nici o importanţă, dimpotrivă: cu cît politica practicată de oamenii de stat ai republicii parlamenta¬re are mai puţine rezultate efective, cu atît mai multă furie îi persecută pe cei care aşteaptă de la ei asemenea rezultate, care au îndrăzneala să demonstreze că politica urmată pînă în prezent nu a cunoscut decît eşecuri şi să prezică un viitor asemenea. Dacă reuşim în sfîrşit să punem la zid pe unul din aceşti onorabili parlamentari şi dacă acest artist al politicii nu mai poate nega eşecul suferit şi nulitatea rezultatelor obţinute, el găseşte în acest faliment mii de cauze, fără să recunoască, în vreun fel, că tocmai el este cauza întregului rău."

"...prin propriile regulamente, Parlamentul, în majoritatea lui, a devenit o instituţie care-şi protejează oamenii suspicionaţi de infracţiuni, fără să aibă niciun fel de ruşine faţă de populaţie."

"...nu avem decât o singură soluţie, întărirea legislaţiei. Şi atâta timp cât respectul pentru instituţii nu vine dinspre cetăţean către instituţii, instituţiile trebuie ranforsate legal, să-şi poată face treaba[...] Aduceţi-vă aminte evenimentele de anul trecut de la [...], cu implicaţii până la nivelul politic local cel mai înalt. Este clar că ne trebuie o legislaţie care să facă din instituţiile responsabile cu ordinea, să facă instituţii care să poată acţiona în orice condiţii. Altfel, riscăm, în numele unei false declaraţii de democraţie, să avem o creştere exponenţială de conflicte civile, dacă mi-este permis să spun, între clanuri cu interese de tip mafiot implicate în [...] prostituţie, în controlul activităţilor economice a micilor agenţi economici. Or acest lucru nu mai poate fi tolerat. Ne trebuie o legislaţie mai puternică, care să lase organismele statului să-şi facă treaba."

Am amestecat mai multe citate impreuna desi provin de la politicieni diferiti: una dintre persoanele care spune unele lucruri de mai sus era in 1932 un tip destul de simpatic, dupa cum puteti vedea in prezentarea din Almanahul Hachette. Un alt politician care spune altele din lucrurile de mai sus tocmai "si-a tras", discret, comisie de modificare a constitutiei care astazi s-a intrunit prima oara, in penumbra facuta de preocuparile turului al II-lea si de scandalurile electorale.

luni, 2 iunie 2008

Capat sau inceput de drum?

PNL nu poate fi considerat castigatorul alegerilor locale in municipiul Iasi. Dimpotriva. Un partid care va decide in lupta politica, veti spune. Pentru mine acest lucru nu este deajuns. Pentru munca mea, acest rezultat nu este deloc un rezultat bun si aceasta din cauza ca anumite decizii care au fost luate nu au fost cele bune. Ramane de vazut daca vor fi discutate aceste decizii si luate masurile care trebuie. Ramane de vazut.

Spunea Marius ca orice infrangere este un inceput de drum. Un inceput de drum este acea alegere initiala care te duce acolo unde trebuie sa ajungi, si pentru aceasta, inca de la inceput, directia trebuie foarte bine aleasa si ajustata, pentru ca o abatere initiala mica necorectata se transforma in final in ratarea tintei. Directia trebuie bine aleasa, iar oamenii mai bine alesi.

Iesenilor le urez sa aleaga bine, desi au de ales intre un doctor in economie socialista si un posibil colaborator. Ce poti alege mai bine dintre cei doi? E retorica aceasta intrebare.

Ne vom mai auzi cat de curand, cand vor mai fi lucruri interesante pe care consider ca veti vrea sa vi le impartasesc. Probabil ca rezultatele "echipei galbene" de la Euro vor mai stinge amaraciunea tatuata cu rosu si portocaliu pe pielea liberala pentru urmatorii 4 ani, intr-un tatuaj cu ancora, odgon, secera si ciocan.

duminică, 1 iunie 2008

Vreau sa va rog ceva

Este ziua in care - ne spune Florin Ghetau pe blogul sau - politicienii tac. Eu am sa vorbesc si in aceasta zi, pentru ca vreau sa va rog ceva: sa mergeti la vot.

Va rog sa va bucurati de ziua de duminica, sa va hotarati sa mergeti in plimbare spre sectia de votare, gandindu-va pe drum cine va place mai mult dintre politicieni ("mai mult" e comparativul, nu?) si chiar daca nu va mai place nimeni, sa oferiti totusi Romaniei un "vot valabil exprimat".

Va rog sa faceti acest lucru cu multumirea ca ati facut un lucru mic pentru dumneavoastra, dar mare pentru comunitate si ca ati facut lucrul necesar pentru ca vocea dumneavoastra sa existe atat la Primarie, cat si la Consiliul Local si Consiliul Judetean.