vineri, 2 octombrie 2009

Viata e frumoasa, numai ca umbla prin vecini

Democratia este mai buna decat celelalte forme de guvernare doar pentru ca intr-o democratie veritabila cetatenii o duc mai bine. Scopul unei democratii reale este bunastarea cetatenilor, nu bunastarea guvernantilor. In dictatura doar guvernantii o duc bine, iar cetatenilor li se spune zilnic ca o duc bine.

Cat despre Romania, ce fel de guvernare este aceea in care se sustine ca este democratie dar pe oamenii obisnuiti nu ii asculta nimeni, o duc pe zi ce trece mai rau, insa li se spune ca de maine va fi mai bine, dar acel ”maine” nu mai apare? La noi domneste legea junglei electorale: ”ne votati, 4 ani facem ce vrem fara sa conteze legile, iar daca cumva conteaza facem noi altele pe loc pe care oricum nu le vom respecta, si ca sa va dovedim ca este democratie, la urmatoarele alegeri nu ne mai votati, pentru ca - nu mai spuneti la nimeni - oricum tot noi bagam si votul tau in urna.”. Simt ca trebuie sa reapara cozile la sifoane (daca nu au reaparut deja) si la paine turceasca - intr-o singura zi ne-am intors in timp la vremurile cand credeam ca a dat democratia in noi si ne bucuram ca putem sa stam la cozi mai mici si sa mai si prindem ceva, iar guvernanti faceau ce doreau. Se poate ca imaginile care se succed cu repeziciune la stirile TV si se amesteca intre ele sa fie de fapt o furtuna electromagnetica ce este cauzata de apropierea de momentul despre care Brucan spunea ca trebuie sa il trecem: e gaura de vierme dupa cei 20 de ani de la Revolutie. Stupid people incep sa se gandeasca sa mearga la vot, sa se scuture de greutatea lucrurilor care li se pun in carca... blandetea magarului dureaza pana se infige cu picioarele din fata in drum si nu se mai urneste. Daca ragetul magarului nu ajunge in imparatia cerului, e de inteles ca are din cand in cand dreptul sa se revolte. Imaginile continua sa se amestece si cineva ii adreseaza presedintelui intrebarea care a intors istoria in 1996: "Credeti in Dumnezeu, domnule Basescu?".

Ni se spune acum ca o vom duce bine (am marit pensiile, am dat drumul la bani pentru infrastructura... vom face, vom drege...), dar mai avem putere sa credem ceea ce ni se spune si sa simtim altceva decat simtim cu adevarat? Mai exista speranta sub capacul cutiei Pandorei? Indrazneste cineva sa se uite?

Daca cetatenii nu o duc mai bine, oare mai putem spune ca in Romania este democratie, sau ca "democratia" pe care o traim e de fapt asa, o vraja, un smen, o minciuna? Am impresia ca Romania este guvernata cu ”vrajeli de Buftea”, legea batei mai mari si violul institutiilor statului. Constitutia este mai degraba un almanah din care lipsesc cuvintele incrucisate, la care faci referire atunci cand ceea ce scrie in ea iti convine pe ziua aia, asa, cam ca un horoscop... Monitorul Oficial este un soi de Pif, site-ul Guvernului e "Cutezatorii" cu poza lui Minitehnicus pe prima pagina iar cel al Presedintiei "Start spre viitor"... le citim sa vedem ce mai scrie si sa mai treaca timpul iar dupa aceea le ducem in fundul gradinii ca sunt bune la facut focul. Legile sunt mai degraba suplimente literare la Monitorul Oficial, iar institutiile statului sunt statii de autobuz unde te adapostesti de ploaie, pentru ca problemele tot nu iti sunt rezolvate, pentru ca autobuzul nu mai vine niciodata. La 150 de ani de la "Originea speciilor", românul este transformat in veriga lipsa. Ce se intampla? "Zona Crepusculara" si Triunghiul Bermudelor se intersecteaza zilele astea in Romania. Dispar guverne, dispar bani, dispare ditamai criza dar o vedem cu totii... doar ni se pare ca viata e rea, e doar o iluzie faptul ca ceasurile de bord nu mai functioneaza. Intram in ceatza si imediat iesim intr-o zona linistita, e taramul de vis: dansam hora, bem palinca la televizor, mancam cascavele in Valea Doftanei, tundem oi in Bucovina, purtam salbe de cocosei in tiganie... viata e minunata. "La vita e bella", cum zice italianul: stirile par scrise de cei care fumeaza legal weed, pentru a legaliza si restul placerilor: drogurile usoare si femeile. "Sa legalizam femeile! Le-am dat dreptul la vot, acum sa le dam dreptul la prostitutie! Femeile vor sa se prostitueze, de ce sa nu le lasam? E dreptul lor” - zic barbatii.

Mai trebuie ca noul Guvern sa isi asume raspunderea in Parlament pentru toata fictiunea asta si sa o publice in Monitorul Oficial, in care sa introduca la sfarsit o sectiune de Jocuri si Sudoku. "La vita e bella" republicata. E frumoasa viata asta, numai ca mai mult e prin vecini, nu prea sta pe acasa.

Sa traim naspa! Pentru ca asa meritam.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Aveti dreptate.
Viata e frumoasa, numai ca umbla prin vecini!
Cum s-ar putea altfel cand ne invatam copiii ca "Hitlar a fost un monstru, a fost un criminal, a fost un om. Care spre norocul nostru ...." nu s-a nascut roman????
http://www.neacostache.com/2009/10/11/calamitati-la-catedra/

Marius Bojor spunea...

Incepi sa iti vina sa spui ca este momentul ca politicienii sa isi faca politica doar la televizor si sa lase oamenii simpli sa se administreze, ca nu se mai poate asa. Cred ca majoritatea romanilor isi doresc o viata linistita, nu una frumoasa pe care doar sa aiba iluzia ca o pot avea. Va multumesc pentru comentariu.