joi, 31 decembrie 2009

Fisa postului

De ce, de Sarbatori, lumea mananca tot ceea ce poate gasi mai gras si mai dulce si mai nesanatos? Multi se intreaba de ce ar trebui sa existe o legatura intre sarbatorile religioase si mancatul peste masura.

Legatura intre sarbatori si mese care se indoaie sub greutatea mancarii este facuta de perioada de post de dinainte, perioada care este caracterizata in primul rand prin lipsa carnii din meniu, a proteinelor animale si - asa ar fi trebuit - si prin incercarea de a face cat mai putine pacate. In cursurile de antropologie se spune ca, in afara de buna dezintoxicare a corpului prin alimentatia bazata in special pe vegetale, scopul postului era si acela de a preveni situatia in care toate femeile satului sa fie gravide sau cu copii foarte mici in timpul culesului recoltei. Se poate si asta.

Interesant este faptul ca faimoasele carnavale de la Rio si de la Venetia, ca doua exemple, sarbatoresc intrarea in post. Ca etimologie, numele de "carnaval" se presupune ca vine de la italianul "carne levare" sau ceva similar, insemnand "scoaterea carnii" din meniu. Alta explicatie a cuvantului "carnaval" vine de la expresia in latina tarzie "carne vale", care inseamna "adio carnii", cu semnificatia ca acele zile ale carnavalului sunt ultimele zile inaintea postului in care se poate manca carne. Sau a altui fel de placeri legate de carne, ceea ce explica intr-o oarecare masura desfraul care se presupune ca are loc cu ocazia carnavalului de la Rio.:)

Cu o zi-doua inainte de Craciun am vazut la tv o reteta de post. Ciuperci imense tronau sub o plapuma de branza topita... m-am mirat. Bucatareasa ne-a explicat ca este vorba despre "branza de post, vegetala". Am avut mai demult curiozitatea sa citesc eticheta branzei "vegetale" si am vazut ca, printre altele, contine proteina din lapte. Deci e ca si cum ai manca branza adevarata, numai ca grasimea din lapte e inlocuita cu grasime vegetala. Deci - imi pare rau daca aflati aici - pizza vegetala cu branza de post nu e chiar de post.

Cand ajutam la pregatirea mesei de Craciun, am avut in casa o discutie referitoare la legumele care se pun in salata boeuf. Imediat am cautat in cartea de bucate (Sanda Marin editii mai vechi, in principal) insa... surpriza. Nu am gasit reteta de salata boeuf. Si mi-am adus aminte ca acest fel de mancare reprezenta in sine o forma de dizidenta: desi reteta nu era nicaieri, toata lumea facea salata boeuf.

Oricum, spuneam la inceput ca exista lume care sustin ca de sarbatori nu ar trebui sa se manance fara masura. Corect. Insa acesta este un obicei demonstrabil determinat de postul anterior respectivelor sarbatori (Craciunul si Pastele), iar lumea nu se va da in laturi nu atat de la a manca foarte mult dupa terminarea postului (sau chiar inainte, pentru ca masa de Craciun are loc in Ajun mai degraba), cat de la a cumpara foarte multa mancare. Frigiderele stau bucsite, nimeni nu apuca sa manance ce se afla in frigider, in cuptor, pe aragaz, pe balcon, in camara... dar isi cumpara mancare pentru pana dupa Paste. Sunt convins ca exista oameni - chiar si la noi - care de Craciun mananca putin si poate tot legume, pentru ca vor sa isi pastreze regimul de viata. Insa acest lucru nu va deveni o chestie generalizata si anul acesta numai criza i-a impedicat pe multi sa aiba in camara ceea ce si-au dorit sa aiba de sarbatori.

Mancarea nu ar trebui, intr-adevar, sa fie importanta, pentru ca se poate spune ca arata micimea preocuparilor unui om, pe scala lui Maslow. Insa traditiile, desi sunt in mod sigur mai sus pe aceeasi piramida, ele conduc printr-o bucla tot la "traditia" de a intinde mese bogate de sarbatori.

La multi ani!

joi, 24 decembrie 2009

La Multi Ani!

Va doresc tuturor un Ajun si un Craciun fericite si un An Nou mai bun!

La Multi Ani!

sâmbătă, 19 decembrie 2009

I Want a Hippopotamus for Christmas


"I Want a Hippopotamus for Christmas" este un cantecel amuzant de Craciun cantat de Gayla Peevey in 1953, atunci in varsta de 10 ani.

Si acum tin minte cateva jucarii pe care ai mei nu mi le-au luat, dar nu neaparat de Craciun:).

Voi ce cadouri traznite ati vrut de Craciun?

Flacara violet...

Hrebe ne-a spus la Sinteza Zilei de pe Antena 3 ca in PD-L se poarta violetul ca urmare a faptului ca ar avea nu stiu ce semnificatie. Nu am vazut emisiunea respectiva, si nici nu am avut rabdare sa citesc despre ce a fost vorba decat in mare, dar cred ca la minunata emisiune ar trebui chemat de-acum si Oreste, ca sa ne explice in timp real despre ce e vorba.

Oricum, cred ca explicatia culorii violet e mult mai simpla. La aceste alegeri, Traian Basescu a adaugat culorii portocalii din 2004 si culoarea verde "chartreuse" - verde brotac. Printr-un demers de influentare subliminala, consilierii lui l-au imbracat pe Emil Boc si i-au dat lui Traian Basescu sarcina de a folosi violetul pentru ca... dar mai bine va las sa va uitati la imagini si sa va dati seama singuri.

Va fac demonstratia si cu headerul de la acest blog - care intamplator are culorile de care am nevoie in demonstratie - si va explic:
Bleu este culoarea complementara portocaliului (parca l-am vazut pe TB si cu cravata bleu), iar violet este culoarea complementara culorii verde deschis; portocaliul si verdele au fost culorile campaniei lui Traian Basescu. In concluzie, folosind culorile complementare - violetul si bleul la dezbaterile televizate, s-a urmarit influentarea subliminala a electoratului.

Voi ce spuneti?

marți, 15 decembrie 2009

la Iasi nu exista 14 decembrie 1989.

La 20 de ani de la intamplari, in presa ieseana nu a existat ziua de 14 decembrie 1989. Astazi vor scrie despre "ieri", pentru ca televiziunile centrale si Primaria si-au adus aminte de 14 decembrie 1989.

Aniversarea de 20 de ani ar fi fost un moment bun sa ne amintim de Dinamoviada la judo mutata brusc la Iasi, de masinile de pompieri din Piata unirii, de spalarea statuii lui Cuza in decembrie, de "circulati, circulati", de schimbarea statiilor de tramvai din Piata Unirii si Filarmonica intr-una singura pe Cuza Voda, de numarul de militieni din oras... de zvonurile referitoare la fluturasii facuti cu radiera... despre cei arestati atunci... de multe puteam sa ne aducem aminte.

De veghe in lanul de gargara.

sâmbătă, 12 decembrie 2009

Obama, ce facusi?


Reconcilierea natonala de la noi ar trebui sa inceapa prin a nu-i mai demoniza pe romanii din strainatate. Ei - desigur - avand copiii in tara, au vrut sa ii stie pe maini sigure. Care sa ii mai si altoiasca din cand in cand. Asa ca, de acolo, din Europa, din America, au votat cam cum votau ceilalti cu Iliescu in 1992. Sau mai rau decat atat. Dar sa nu ii judecam. Pentru ca ultimii romani care au votat au fost cei din America. Unde 44% dintre americani
l-ar vrea pe George W. Bush inapoi la Casa Alba.

Deci nu e vina diasporei romane, pentru ca ei n-ar vota cu Bush. Decat daca ar fi candidat in Romania, pentru ca Bush e de dreapta.

joi, 10 decembrie 2009

China in cifre


Un reportaj interesant prezentat la Al-Jazeera in 10 noiembrie 2009, care ne povesteste despre cresterea PIB a Chinei in 2009, asteptata sa fie intre 8,4 si 8%, intr-un an in care, din cauza scaderii cererii la export a produselor chinezesti, guvernul chinez a cheltuit 585 de miliarde de dolari americani pentru pachete de stimuli financiari (care sa duca inclusiv la cresterea consumului populatiei), fapt ce a determinat, printre altele, si o reducere de 17% in preturile electrocasnicelor ”albe” (TV, frigidere, etc.), pentru infrastructura publica (drumuri, etc.) au cheltuit 220 de miliarde de dolari, din care 200 de miliarde pentru infrastructura feroviara nationala.

Ca exemplu de cheltuieli ai banilor guvernului chinez in investitii, este orasul Ordos, care a fost construit din bani publici si sta gol. Un oras pregatit sa adaposteasca pana la 1 milion de oameni, care arata ca oricare oras din occident, si care acum este locuit doar de muncitorii care l-au ridicat.

La prima vedere, guvernantii comunisti se pricep mai bine la economie decat cei de dreapta.

In rest, minune... Vreau sa traiesc in China, se poate?

marți, 8 decembrie 2009

Prima zi dupa alegeri

Doua lucruri am remarcat in prima zi dupa alegeri:

1. Dl. Basescu era ragusit, ca dupa un miting, insa la anuntarea rezultatelor exitpoll nu era - ceea ce inseamna una din doua: ori a vorbit foarte mult ori a strigat foarte mult in noaptea numararii voturilor (la telefon, sau in sediul PDL).

2. Peste tot in strainatate, proportia voturilor a fost de 80-20% pentru Traian Basescu. In afara de doua tari: Afganistan si Irak, unde militarii (!) au votat la fel ca in tara, adica 50-50%. Nu stiu ce poate sa insemne acest lucru, decat ca militarii au votat intr-o proportie mai mare impotriva comandantului armatei si ca mobilizarea (sa ii spunem astfel) PDL a fost mai mult decat exemplara in restul tarilor. Unde PSD aproape nici nu a existat, si ma intreb daca au avut/ar fi putut sa aiba reprezentanti in birourile electorale sau care este procedura desfasurarii alegerilor in strainatate. Dealtfel, inca de la suspendare, PDL si presedintele au inceput sa se preocupe de voturile din strainatate, si mai de curand de cele din Rep. Moldova, si se pare ca bine au facut.

In final, diferenta a fost totusi foarte mica. La o suma egala de 5 milioane de voturi, sa fie o diferenta de 60.000... este foarte putin. Daca am sa returnez cuiva 500 de lei, oare ce spune daca din acestia nu am 6 lei la mine? Aceasta, impreuna cu intoarcerea rezultatului exitpoll-urilor (care in mod normal ar fi trebuit sa determine institutele de sondare sa anunte ca in SUA ca, datorita scorului strans, nu pot face publice rezultatele) poate duce cu gandul ca in noaptea de dupa alegeri s-a facut exact cat a trebuit pentru a se castiga la o diferenta minima.

Voi ce spuneti?

luni, 7 decembrie 2009

Traieste...

O cunostinta imi povestea astazi dimineata cum bunica ei ”a murit un pic” in weekend. Bolnava si batrana, la peste 90 de ani, pe bunica - pironita in pat din cauza unor articulatii anchilozate - au gasit-o teapana si vanata... suparare mare, dar se asteptau. ”Dumnezeu sa o ierte!”... au chemat mai multe rude, i-au aprins o lumanare... Au inceput sa sune la pompe funebre cand batrana, cu ochii tot inchisi, se sterge la gura. Cei din incapere s-au dat un pas in spate, iar cunostinta s-a apropiat de bunica, a luat-o de mana, ea a deschis ochii, si pe masura ce ii revenea culoarea si vinetiul disparea, o intreba:

”Ce faci bunica, ai fost plecata pe undeva?”
”Nu, unde sa fiu plecata?”
”Dar ti-e foame?”
”Nu mi-e foame...”
”Ti-e sete?”
”Da-mi un pic de apa.”

Si uite asa, din banii pentru pomana s-au dus sa mai cumpere cateva perechi de pampersi, ca doar asa poate batranica.

Asa de tare imi seamana povestea asta cu ce se intampla acum la stiri...

Tara in care zvonurile se materializeaza

Tot ceea ce a aparut ca zvon in aceasta campanie electorala, a fost confirmat dupa aceea. Autocarele electorale, sectiile speciale, penele de curent, 50,5 la 49,5%, Vantu... tot ceea ce a pornit initial ca zvon, chiar s-a intamplat. Imi aduce aminte de o alta perioada. Dar...pana la urma cine va iesi presedinte si ce se va intampla cu tara asta?

duminică, 6 decembrie 2009

SMS de la PDL?

In aceasta dimineata - ziua alegerilor - am primit un SMS. M-a amuzat un pic, mai ales ca nu imi dau seama cine l-a trimis. Daca l-a trimis PD-L, e cam nasol de ei, pentru ca iata cum suna:

Mos Nicolae, am fost cuminte,
Adu-mi in dar un Presedinte!
Dar tine minte sa nu fie,
Un presedinte jucarie
Chiar daca e un pic cam chior,
Vreau presedinte jucator!

Cred ca e legal, atata timp cat nu pomeneste nume, nu-i asa? Si totusi, mai baieti... singura rima pe care ati gasit-o la "jucator" e "chior"?

Si acum ce urmeaza sa se strige? "Haide chioru'"? Ce oameni, Domne, ce oameni!

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Jolly Old St. Nicholas


Va doresc gandul cel bun si dulciuri in ghetute! Nuielusele toate merg la guvernanti in pantofi...!

vineri, 4 decembrie 2009

Au aflat si americanii de noi

Bunicii nostri asteptau dupa razboi, "sa vina americanii". I-au asteptat si parintii nostri, insa cu jumatate de speranta. Noi stiam deja ca nu mai vin, ca locul era deja ocupat de comunisti.

Am aflat, citind un articol din editia online a New York Times, de ce nu ne baga in seama americanii. Ati fi spus ca nu ne suporta. Ati fi spus ca se feresc de noi. Ati fi spus ca, din cauza ca ne-au dezamagit dupa razboi, acum nu mai vor sa dea ochii cu noi.

Am vesti bune. Americanii nu au stiut ca existam! Pai cum asa? Ei bine, articolul din NY Times vorbeste, referindu-se la descoperirile arheologice de pe teritoriul Romaniei si Bulgariei actuale ("Ganditorul", cultura Cucuteni, etc.) despre "o cultura europeana pierduta, extrasa din obscuritate".

Aoleo... americanii de-abia aflara de Cucuteni... inseamna ca mai avem inca 2000 de ani sau mai mult sa afle despre ce facem noi acum! Deci data viitoare cand o sa vina americanii in Romania ca sa se intereseze de noi, o sa fie de undeva de sus, razbatand prin straturile de depozitare, cu lopata, racleta si peria... ca arheologi.

joi, 3 decembrie 2009

Duminica nu vom scapa de Traian Basescu


Alaltaseara, Traian Basescu a fost invitat la Carcotasi. Cred ca s-au dat bani buni pentru aceasta invitatie, mai ales ca - in ultima vreme - Traian Basescu se ofera, degajat, publicului unor televiziuni de subcultura: OTV, Etno, Taraf TV etc.

Miza acestei invitatii la Carcotasi este ca, la muuuuuulte ore dupa ce campania electorala se va fi incheiat, exact in miezul procesului de votare, fix la mijlocul zilei de duminica, cand la televiziuni toata lumea se fereste sa pronunte numele vreunui candidat, Traian Basescu se va hahai o ora intreaga pe Prima TV. Cel putin asa s-a intamplat in turul I, cand Carcotasii radeau de toti candidatii la presedentie, cu imagini si nume, in timp ce oamenii intervievati de restul televiziunilor dadeau raspunsuri evazive: ”am votat cu viitorul”, ”am votat cu schimbarea”, ”am votat cu continuitatea” etc.

Carcotasii sunt astfel singura emisiune care, in reluare, se difuzeaza in afara campaniei electorale, dar fix in ziua votarii... o miza importanta, care califica reluarea acestei emisiuni avand ca invitat un candidat prezidential, pentru o ”reprogramare” din partea CNA - poate luni ar fi mai bine... sau dupa ora 21.00

P.S.
Urmariti ce spun Carcotasii (cu dragoste, desigur) despre Basescu incepand cu minutul 6:49 - ”...este invitat la televiziunea mogulesciana si fraierul pica in capcana.” Un act care va putea fi considerat candva unul de dizidentza:).

P.P.S.
Nu mi-a placut dezbaterea de aseara.

miercuri, 2 decembrie 2009

Anul de casare a Biruintei

Mitingurile "spontane" ale "populatiei anti-PSD" si "anti-Iliescu" imi seamana foarte mult cu ceea ce se intampla in anii '90. Cum se intampla ceva la TVRL, in acei ani, cum se strangea un grup care sa conteste. Bun, singurii contestatari erau cei anti-Iliescu si anti-FSN, ca ceilalti se strangeau sa se bucure de "soarele" care aparea cand aparea Iliescu.

Cum ar fi aratat manifestatiile de azi daca aveau loc impotriva lui Geoana? Erau un mare fas... dar asa, daca au fost anti-Iliescu, deja au o justificare mai inalta. Acum intelegeti de ce Traian Basescu a spus toata campania ca lupta impotriva lui Ion Iliescu? Pentru ca avea aceste mitinguri prevazute pentru turul 2. Pentru ca aceste mitinguri "spontane" ale "populatiei anti-PSD" si "anti-Iliescu" puteau fi numai ideea unui personaj care a fost ministru in timpul acelor vremuri. Mai ramanea sa se strige si impotriva mogulilor si filmuletului cu scatoalca prezidentiala, "Cu televizorul, ati mintit poporul!".

Se implineste profetia lui Silviu Brucan, si anume ca "romanii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a deprinde democratia". Si vor arata ca au deprins demorcratia duminica, la vot.

Pe de alta parte, ziua de 1 decembrie nu trebuia politizata. Dar castigarea Presedintiei Romaniei a reprezentat o miza mult prea mare pentru a nu profita mediatic de romanii care au stat acasa ca sa urmareasca defilarea si programul de 1 decembrie.

Una peste alta, vaporul este in deriva. Sunt semne care arata ca luminile de avarie sunt aprinse, echipajul se agita pe punte si ceatza e din ce in ce mai groasa. 6 decembrie va fi un recif foarte dur pentru "Biruintza".

P.S.
Intamplator sau nu, anul de casare a Biruintei este 2009.