luni, 28 aprilie 2008

Care conservatori?

Eu nu ii inteleg pe conservatori.

Mai intai s-au numit Partidul Umanist. Mai apoi Partidul Conservator.

Au avut un protocol cu PSD. Pe care l-au rupt pentru a intra la guvernare alaturi de PD si PNL. In timp ce PC era la guvernare, in Consiliul Local Iasi conservatorii votau cu ambele maini propunerile PSD.

Acum au iarasi o alianta electorala nationala cu PSD. Moment in care candidatul PC la Primaria municipiului Iasi il ataca pe actualul primar PSD dar il sustine in Consiliul local.

Conservatorii trec de la stanga la dreapta esichierului politic ca stergatoarele parbrizului. In statutul lor scrie ca au ca valori fundamentale: "proprietatea privata, factor de garantare a protectiei economice si sociale, conditie de manifestare a libertatii si responsabilitatii individuale", "minimalizarea interventiei statului in economie si reducerea acestei interventii la mentinerea si consolidarea respectarii legii si a competitiei loiale". Dar sunt aliati electorali cu PSD. In timp ce sunt membri ai grupului ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe - Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa) din Parlamentul European, grup din care face parte si PNL.

Teoretic, PC este si el un partid istoric, desi (aici e amuzant) sectiunea "Istoric" de pe site-urile partidului este "Under construction":). Pe vremea lui Eminescu, conservatorii erau favoritii lui si liberalii reprezentau tinte ale sagetilor publicistice si ii ofereau motive sa scrie impotriva lor. Acum nu stiu daca si-ar fi schimbat opinia fata de liberali, dar nu cred ca i-ar mai fi sustinut cu atata tarie pe conservatori.

Eu nu ii inteleg, dar sper ca electoratul lor sa ii inteleaga, iar dupa alegeri sa ii fie rasplatite interesele la primarie.

3 comentarii:

Marius Pârciu spunea...

interesanta analiza.

Marius Bojor spunea...

Asta e adevarul si cred ca nu s-a scris destul despre el, cel putin la Iasi.

Marius Bojor spunea...

De fapt se stie pentru ce colegii din PC au facut echipa cu PSD in Consiliul Local, si daca ma refer la un singur caz din cele doua, este cel putin imoral sa primesti din amandoua partile si sa fii la guvernare si pe plan national si pe plan local, desi PC isi asumase la nivel national doar una din situatii.