sâmbătă, 23 august 2008

23 august ar trebui sarbatorit din nou

23 august 1944 a fost ziua cand Romania a trecut de partea Aliatilor si a inceput sa lupte impotriva Germaniei naziste. Toate tarile din Uniunea Europeana sarbatoresc intr-un fel sau altul infrangerea Germaniei naziste, sau evenimente derulate impotriva Germaniei naziste: debarcarea din Normandia, parasutarea soldatilor englezi in Olanda, etc., nu numai ziua de 9 mai 1945,"VE - Victory in Europe Day".

Am fost si eu "convocat" la defilari, trebuia sa ne trezim dimineata in vacanta de vara, si sa fim prezenti (7.30 sau 8.00?) in fata scolii la inceput, iar dupa ce aflam locul unde trebuia sa repetam, ne intalneam acolo pentru ore intregi de repetitii... nu mai stiu ce repetam, nu mai tin minte de ce era atat de important sa se faca repetitii, stiu doar ca pe 23 august eram intr-un balcon ce dadea spre strada mare, a unor copii din vecini si vedeam de acolo defilarea. Daca mai aveau vreun binoclu prin casa, era si mai mare distractia. Dupa defilare strangeam bucati de polistiren colorat in rosu, galben etc. care mai ramaneau in urma oamenilor si ne faceam barcute pe care le "lansam" pe balti.

In acest weekend este "Bank Holiday Weekend" in Anglia, adica englezii profita de un weekend prelungit datorat faptului ca odata pe an, bancile sunt inchise intr-o zi de luni - Bank Holiday - si cum economia depinde de banci... toata lumea e libera. Asociez asadar Bank Holiday cu 23 august si cred ca nu despre sarbatorirea as fi de acord de fapt, ci cu ziua libera. Dar mai degraba as putea vorbi despre zilele nationale ale Americii si Frantei. Ele sunt vara... bun, evenimentele pe care le sarbatoresc ei atunci au avut loc pe 4 respectiv 14 iulie, dar oamenii se bucura de ziua lor nationala pentru ca e vara, e soare, fac gratar, se intalnesc cu prietenii, se uita la artificii in America si la defilare in Franta...macar din punctul asta de vedere era mai bine cand ziua nationala a Romaniei era pe 23 august. Stiu ca dragii de comunisti au preluat aceasta zi pentru a-si marca inceputul castigarii puterii, insa acesta este inca un exemplu de eveniment confiscat de un partid si asta nu inseamna ca 23 august este o sarbatoare comunista. 1 decembrie inseamna stat in casa, frig afara si emisiuni lungi la ProTV care te fac ca pana la sfarsitul zilei sa ciocnesti un paharel de tuica sau de vin cu ecranul, la indemnul lui Tabara sau a Andreei Esca, insa - poate eram copil - era mai frumos faptul ca ziua nationala era in mijlocul verii.

Cred ca 23 august ar trebui sarbatorit din nou, si prin "a sarbatori" ma gandesc la zi libera. Daca 1 mai este liber, 23 august de ce nu ar fi?


P.S.
Domnul Liviu Bratescu, cercetator, are o postare interesanta pe aceasta tema. Va invit sa o cititi.

===
Imaginea am scanat-o din "Almanahul Scanteia 1984". Scuzati mustata, insa nu m-am putut abtine candva, in timp. Nu cu acest gen de excese (zic de cultul personalitatii, nu de mustata;) ar trebui sarbatorit 23 august, insa cred ca e timpul sa redesenam locul acestei zile in istorie, cu atat mai mult cu cat artistii nostri au ajuns sa deseneze zvastici prin New York si li se pare ca acea controversa din presa le confirma statutul de artisti valorosi, dar inca neintelesi.

Niciun comentariu: