miercuri, 27 august 2008

Profitati de dolarul slab si cumparati de pe eBay

Cam acum un an mi-am facut cont pe eBay.com, mai mult ca sa ma uit la produsele care imi plac si sa am senzatia ca pot licita. Nu aveam 100% in intentie sa cumpar ceva, insa preturile de pe eBay transformate in lei erau foarte bune, chiar si cu pretul transportului adaugat. Chiar daca multi de acolo vand lucruri pentru ca au credinta ca zicala "one man's garbage is another's treasure", pe eBay poti gasi aproape orice. In afara de avantajul cursului dolar/euro/leu, mai ai si avantajul timpului de incheiere al licitatiei, pentru ca americanii nu stau noaptea sa liciteze si nu ai multi concurenti cand astepti sa se termine o licitatie - adica in timpul cand in Romania este o ora absolut rezonabila. Insa ca o licitatie sa se termine noaptea pentru americani, ar trebui ca si momentul postarii obiectului pe eBay sa fie tot noaptea... dar se mai intampla. Ca exemplu, pe eBay.de, nu gasesti produse ale caror licitatie sa se incheie noaptea.... nemtii isi fac treaba in timpul orelor de program. In rest, "inchis".

Ma uitam atunci pe eBay la un barometru vechi. Imi doream unul, mi-a placut cel pe care pusesem ochii si l-am licitat la pretul de vreo 15 dolari. Adica vreo 300.000 de lei vechi. Acum trebuia sa platesc:). Am intrebat la Western Union daca pot sa trimita bani intr-un anumit cont. Nu pot. Am comunicat cu persoanele care vindeau barometrul si le-am rugat sa mai astepte putin pana reusesc sa gasesc o modalitate de plata. Au acceptat.

M-am mai documentat si i-am intrebat pe toti prietenii mei din strainatate daca au cont de PayPal. Pana la urma am zis sa incerc sa fac un cont de PayPal. Toata lumea stia ca daca esti din Romania nu poti sa iti faci cont de PayPal, insa cand am ajuns la drop-down-list-ul din care trebuia sa iti alegi tara, aparea si Romania.... am completat toate informatiile si... mi-am facut cont de PayPal. Pentru el ai nevoie de o adresa de e-mail si carte de credit de unde vei plati prin PayPal, automat, cand vei decide sa faci o plata. Prin PayPal se plateste accesand contul dumneavoastra de pe paypal.com si introducand numarul de ordine al licitatiei de pe ebay, si vi se va incarca pretul la care ati castigat licitatia, sau prin introducerea adresei de e-mail pe care ati primit-o de la cel caruia trebuia sa ii faceti o plata (in situatia unor plati pentru obiecte care nu le-ati achizitionat de pe ebay.com).

Asa ca va sugerez sa va uitati pe eBay sa vedeti ce produse v-ar place, sa vedeti la ce preturi se gasesc (preturile sunt absolut convenabile, indiferent daca e vorba de haine, parfumuri, antichitati, militaria, pietre pretioase la 1 dolar siragul, ceasuri vintage, ceasuri noi etc.) si sa va ganditi daca doriti sa va faceti cont de eBay si de PayPal. Ar trebui sa fiti atenti la lista de calificative al celui care vinde, la explicatia pe care au dat-o cei care au lasat calificative negative, iar inainte sa licitati sa il intrebati pe cel care vinde daca trimite produse in Romania si sa il intrebati la ce pret. Aflati si cat costa trimiterea postala asigurata sau cu tracking number, pentru ca pe drum coletele mai dispar si riscati sa nu primiti ceea ce ati comandat si sa ramaneti si fara bani (conform politicii eBay, daca nu ati primit un produs, puteti solicita returnarea banilor sau un produs similar, insa nu e o discutie placuta cu cel care a vandut produsul, mai ales daca e vorba de ceva unicat). Iarasi, asigurati-va ca cel care vinde accepta plata prin PayPal. Mi-am adus aminte acum ca avand un cont pe eBay, cu aceleasi username si parola puteti intra si pe site-urile eBay din tari individuale, iata lista aici: click.

Taxele vamale.

De obicei, coletele venite din afara UE (SUA, China, etc.) ajung in Iasi la Oficiul Postal 13, unde este si birou de Vama (undeva prin zona Fundatiei vizavi de statia de tramvai). De obicei deschid coletele pentru a se asigura ca inauntru sunt marfurile pe care ati spus ca le asteptati. Coletele din cadrul Uniunii Europene sosesc la Oficiul Postal 1, adica in Cuza Voda. Acolo nu te intreaba nimic de continutul coltelui, de taxe vamale etc. - este ca orice colet primit din tara.

In general si teoretic se plateste vama pentru obiectele mai scumpe de 100USD/60Euro. Asa era cand cursul euro/dolar nu era asa mare. Insa puteti verifica daca pentru ceea ce urmeaza sa primiti se platesc taxe vamale si cat, pe urmatorul site al Uniunii Europene, care se cheama "Consultare TARIC" si este in romana. Insa in situatia in care trebuiesc platite taxe vamale, veti avea nevoie de o firma de comisionariat vamal, care va face actele, va calcula taxele vamale... in concluzie veti avea bataie mare de tot de cap.

Si cam atat. Astept sa imi spuneti ce v-ati luat de pe eBay.:)

foto: wikipedia.org


P.S.
Click aici:)

P.P.S.
Am spus mai sus ca este nevoie de o carte de credit pentru a-ti face un cont PayPal. Pentru a-l face nu este nevoie, ci doar pentru a-l valida. Daca cunoasteti pe altcineva cu un cont de PayPal si cu o carte de credit, puteti sa ii dati lui banii, el sa ii puna in cont si sa primiti bani de la el prin PayPal. Insa in cazul acesta veti plati niste anumite taxe la PayPal pentru ca vi se face o plata prin card.

Un comentariu:

Marius Bojor spunea...

Cursul dolarului la care se face plata este cursul bancii. De exemplu, daca folositi un card de credit emis de Banca Transilvania - sa spunem - pe care il utilizati pe contul paypal, atunci cursul la care se face schimbul din lei in dolari/euro este cursul bancii respective.