Am primit leapsa de la Daniel imediat ce mi-a lansat-o, insa de-abia acum raspund (scuze pentru intarziere). El se intreba si scria un post pe subiectul "Blogosfera influenteaza politicul?". Un subiect foarte interesant, adresat (in cazul acesta) de la un politician-blogger la alt politician-blogger, ambii tineri, se intelege.
Am raspuns mai tarziu pentru ca mi-am pus in minte sa fac un mic research pe aceasta tema, insa nu am apucat (si mai si recunosc) si raspund cu ceea ce cred in acest moment.
Domnul Florin Ghetau spune in comentarii la articolul lui Daniel Matasaru ca "La alegerile locale, blogosfera n-a avut un efect prea mare. Asta pentru ca blogurile (cel putin in Iasi) nu-s citite de mai mult de cateva sute de oameni, care se tot invart de pe un blog pe altul. Probabil ca nici la alegerile generale impactul nu va fi cel asteptat. Cu siguranta, la alegerile din 2012, altfel vor sta lucrurile!"
Subiectul discutiei se refera in mod limitativ la blogurile politice sau cele despre politica, pentru ca la acestea am acces in principal. Mai sunt si altfel de bloguri, cele pur personale, cele inclinate inspre arta, poezie etc., dar la care nu prea am avut acces, pentru ca nu are cine sa mi le recomande, iar cele cu subiecte politice imi sunt mie mai interesante.
Eu inteleg titlul "blogosfera influenteaza politicul?" in alt sens, si anume in acela ca se refera la politicieni. Influenteaza blogosfera pe alegatori? Mai putin, intr-adevar. Dar blogosfera ii influenteaza pe politicieni? Aici raspund ca da, ii influenteaza. Daca nu i-ar influenta, nu ar fi atat de multi politicieni cu blog. Daca bloggerii si materialele lor virale de lupta underground nu i-ar fi influentat pe politicieni, blogosfera ar fi ramas maidanul de joaca al celor care contesta puterea, al celor care rad de politicienii pe care i-a propulsat parca mama lor in functie, ca altcineva nu putea, ar fi ramas ceea ce a era si nu mai este. Acum, au aparut si politicienii pe maidan, cu mingea lor cea noua sub brat, cu echipamentul din cutie imbracat pentru prima oara, si striga de pe margine: "Putem sa jucam si noi?". Bloggerii s-au oprit in norul de praf ridicat de mingea de petice si cand acesta a inceput sa se limpezeasca si sa le apara fetzele mirate, le-a aparut si intrebarea pe fatza: "Astia-s aia de care ne legam zilnic, oare sa ii primim in jocul nostru?". Si imediat zambetul si privirile aruncate de la un blogger la altul au spus: "E jocul nostru, hai sa vedem ce pot si sa-i rupem oleaca!":)
Eu zic ca bloggerii au influentat politicul aproape pana la statutul de moda printre politicieni, il influenteaza prin mijloacele proprii (petitii, leapsa, pamfletul, caricatura, pozele retusate etc.) si in viitor il va influenta in mod deciziv. Bloggerii cunoscuti au putere absoluta pe net, macar printre cei care le viziteaza zilnic pagina.
De ce vor ca politicienii sa fie si ei bloggeri si sa castige respectul celorlalti "colegi"? Pentru ca este o forma de informare care e foarte critica, o forma de pamflet si amuzament, de divertisment chiar, ce nu poate fi controlata asa cum presa poate fi uneori, si acest lucru ii intriga foarte mult pe politicieni. Ei, daca nu pot controla ceva, sunt curiosi si vor sa studieze mai bine fenomenul:) Bine, acum politicienii bloggeri se simt acceptati insa ii anunt ca nu este asa, bloggeri politicieni sunt priviti ca niste pesti la acvariul orasului de catre bloggerii "adevarati".
Concluzia mea este ca blogosfera influenteaza politicul prin influenta pe care o are asupra indivizilor din politica. Pe de alta parte, cred ca echilibrul dintre blogosfera si politic va inclina din punct de vedere moral inspre politic atunci cand, asa cum s-a intamplat cu unii lideri de sindicat, unul dintre bloggerii cu multi vizitatori pe pagina sa va candida si va castiga in vreunul din colegiile nominale, din partea unui partid:). Sper sa nu se intample asa ceva in curand, totusi.
Dau leapsa subiectului “Blogosfera influenteaza politicul?” mai departe lui Ioan T. Morar, visurat (incerc apa:) si bloggerilor ieseni Ciprian Gavriliu, Marius Sescu si Pufan.
6 comentarii:
Mi s-a parut interesanta analiza ta... mi-a adus aminte de bancul cu "depinde de care parte te afli... " :)))
Multumesc.
Asa este, politicienii se dau mai blogeri decat Papa pe blogurile lor. Este si asta o "munca politica" pentru unii dintre ei. Sunt curios daca Elena Udrea citeste cele 400 de comentarii in medie pe fiecare postare a sa si daca ea raspunde. Sa stii ca si primarul Gheorghe Nichita e un soi de blogger, pe domnuleprimar.ro, dar nu raspunde el la intrebari:).
Lasa ca o sa raspunda Camelia Gavrila in locul lui, ca se pricepe la asta :)))
Spre diferenta, o alta doamna blonda a politicii de interese, Elena Udrea, nici macar nu isi bate capul. Este clar ca blogul i-l scrie un jurnalist, ca si pe cel al altor politicieni de marca, contra cost!
Crezi ca Obama is mentine twitter-ul la curent singur? http://twitter.com/BarackObama
Pentru asta are staff. La fel ca si cu discursurile, le scrie singur? Totul e un produs, si blogul e doar o parte a produsului. Atita vreme cit mesajul e consistent, canalul de comunicare nu e atit de important.
din ce-am vazut E.U. chiar citeste ce scrie lumea.
Eu nu cred ca primarul scrie pe domnuleprimar.ro, si chiar stiam la un moment dat in atributiile cui intra. Bun, asta tot nu e blog, si - de exemplu - nici blogul lui Radu Mazare nu e blog, sunt copiate realizarile de pe site-ul primariei si dat "paste" acolo. Cine din politicienii mari isi scrie singur in blog? Cred ca Nastase are timp si aplecare :) ca sa isi scrie singur, totusi.
Trimiteți un comentariu