sâmbătă, 19 iulie 2008

Iliescu pleaca. Stiti cine candideaza in locul lui?


Citat: "Restituirea proprietăţilor către persoanele care au fost deposedate în mod nelegal de ele de către regimul comunist şi rezolvarea situaţiei chiriaşilor care locuiesc în casele alocate de către stat reprezintă o problemă care domină societatea românească de peste 18 ani. Guvernele şi Parlamentele care s-au succedat din 1990 până astăzi nu au reuşit o rezolvare a acestei situaţii. De aceea, un act normativ care să pună ordine în această privinţă este binevenit, numai că actul normativ transmis spre promulgare este echivoc şi imprecis conţinând formulări neclare, multe dintre prevederi fiind adoptate cu nerespectarea principiilor consituţionale şi a normelor de tehnică legislativă."

Nu va las sa ghiciti cine a scris textul de mai sus (nu neaparat tehnic, ci in sensul de "cine a semnat") si va spun ca este luat de pe www.presidency.ro (gresita adresa, oricum). De semnat, textul de sus a fost semnat de un om care si-a rezolvat "situatia chiriasului", pentru ca a cumparat imobilul numit "din Mihaileanu". Domnului Presedinte nu i s-ar fi putut asocia regimul juridic de "chirias in casa nationalizata" decat trei luni, pentru ca dupa aia a devenit "proprietar in casa dez-nationalizata prin cumparare".

Iliescu a facut pasul lateral si nu mai candideaza intr-un colegiu electoral, starnind corul profetilor care spun ca omul va dispare din viata politica. Tot acelasi cor l-a plans cand din presedinte a ajuns senator. Acum il deplang pentru ca nu mai vrea/nu mai poate sa fie senator si acesti cantatori reaseaza situatia politica in functie de "frontul atmosferic de joasa presiune" lasat de "plecarea" lui Iliescu.

Citind textul introductiv din "cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989", adica textul cu care am inceput acest mesaj, cred ca si Basescu se pozitioneaza in functie de aceasta "plecare" a lui Iliescu, dar mai ales pregateste pentru alegerile din toamna discursul partidului domniei sale, care cred ca va fi de stanga. Si-a dat seama ca bazinul electoral al PD-L-ului trebuie marit la stanga. Si-a dat seama ca Oprescu a castigat pentru ca a fost perceput ca fiind de opozitie fata de Videanu.

Pentru ca acele cartuse doctrinare de dreapta s-au terminat, Basescu se gandeste ca PD-L sa faca opozitie la PNL si prin asta opozitie la propria doctrina. Fraza "lui Basescu ii place conflictul" se traduce prin: "Basescu a castigat intotdeauna venind din opozitie" si intotdeauna a castigat mai mult opunandu-se structurii din care facea parte decat daca ramanea in acea structura.

Pasul PD-L inspre stanga va fi facut fara a schimba doctrina partidului ("odata popular, intotdeauna popular!") ci dupa formula "I: cum poate sa faca acest pas un partid de dreapta care nu este la putere? R: Prin demagogie". In urma inglobarii PLD in PD, Basescu a considerat ca toti votantii de dreapta care se pot aduna, au ajuns deja la PD, insa acestia sunt lenesi sau dezamagiti si nu prea mai vin la vot. PNL si-a atins la europarlamentare nucleul dur (mai ales in mediul urban, si mai ales in situatia in care miza alegerii unui euro-parlamentar nu exista pentru cineva din Tupilati sau Popenii de Elan, de exemplu) si dupa aceea a crescut cu votanti din mediul rural, insa nu neaparat numai datorita maririi pensiilor, ci si din cauza ca in sate au inceput sa apara drumuri asfaltate sau pietruite, poduri, canalizari, retele de gaz, apa etc. asa cum nu au fost niciodata inainte.

Cred ca veti ajunge si voi la aceeasi concluzie, aceea ca in locul lui Ion Iliescu va candida Traian Basescu, mai intai in toamna, in toate colegiile uninominale si mai apoi la prezidentialele din 2009. Cred ca de aceea l-a si atacat atat de mult in ultimul timp, pentru ca erau de fapt contracandidati. Sunt curios cum va incepe Basescu sa isi faca opozitie lui insusi, si prin caderea caror capete va demonstra electoratului aceasta.

Niciun comentariu: