joi, 21 august 2008

Amenajarile interioare la romani

Foto:http://www.igu.ro/
Mai intai a fost modelul de palmieri si cruci pe pereti. Dupa aia a urmat modelele cu triunghiuri colorate suprapuse. Dupa aia mileurile. Capsunile si strugurii tricotati prinsi de cheile de la dulapul din dormitor. A urmat pestele de sticla (care apropo, este cel mai tare exemplu de vanzari fara publicitate din Romania). Spray-urile goale in vitrina. Yala automata chinezeasca grena. Nici nu imi dau seama de unde se puteau cumpara florile si fructele din plastic pe care foarte multi si le cumparau - cele mai tari erau florile din plastic puse in vaza, care le bagai in priza si se aprindeau. Pirogravura. Kashtan, Majak, Rostov. Papura in coltul sufrageriei. Unii si-au facut cate un "colt folcloric" in casa, si au inclus un stergar rosu prins la mijloc, niste oale si farfurii de lut si niste linguri si furculite din lemn. Vizoarele shmechere, din metal. Dansatoarea blonda cu fusta ridicata putin in fatza, picioarele usor in "V", mainile intinse in lateral si capul pe spate. Soneria care canta. Telecolor. Eurocolor. TV rusesc. Neckermann, Otto. Bibelouri cu pescarii chinezi. Farfuriile din portelan cu margini dantelate. Balerina si caleashca. Usile din lemn masiv. Inchiderea holului din fatza apartamentului cu inca o usa. Balcoanele inchise cu glasvand... se vede la acestea ca erau doar cativa meseriasi priceputi in ale glasvandurilor, pentru ca exista orase intregi cu balcoane inchise cu geamuri ca de autobuz, cu cheder gros. Masa de sufragerie extensibila. Scaunelele care se bagau unul in celalalt. Coltarul de bucatarie. Mobila de sufragerie poloneza. Jaluzelele de aluminiu. Jaluzelele de plastic. Gresia si faianta. Usa la intrare din metal. Termopanele. Halogenele. Zidul de la bucatarie spart. Mobila din PAL. Culorile tari la case. Soarele din lut pe peretele din bucatarie. Acum - fiecare isi face casa si si-o umple de tehnologie. Bineinteles, si la tehnologie este moda: toti vor home cinema, plasma si frigidere cat mai mari, argintii daca se poate.

Mai stiti vreo moda care i-a bantuit pe romani cand era vorba de amenajari interioare, pe care am sarit-o?

P.S.
Daca va lipseau pescarii chinezi, ii gasiti pe amazon.com. Daca nu ma credeti => click aici:)

2 comentarii:

Marius Cristian spunea...

Sigur ca da. Pai in primul rand carpeta cu Rapirea din Serai de pe perete, dar si suvenirurile gen „amintiri de la Sovata“, sticla protectoare pe masa din bucatarie, tabloul cu pepene, mocheta pusa peste gresie, paharele si carafa de cristal rosu (sau, mai rar, albastru) puse in vitrina, vitrina in sine, goblenurile, calcio-vecchio pe peretii interiori, robotul din pachete de tigari, preferabil Assos, ceasurile de perete in forma de tigaie, farfurie sau ceas de mana, Istoria Religiilor a lui Eliade pusa la vedere, oalele Zepter asijderea, scoicile culese de pe la mare, lustra reglabila de plastic... Si sigur mai sunt.
Dar tot pestele de sticla ramane cel mai tare. Pacat ca nu se mai gaseste (am un amic bun care cauta de vreo doua saptamani)

Marius Bojor spunea...

Daca este cerere pe piata, inseamna ca "re-editarea" succesului comercial trecut printr-o noua productie de pesti ar da iar lovitura. Mai ales ca acum se dau multi bani pe un peste din ala:) Vazand comentariul mi-am mai adus aminte de cuierul din corn de caprior, lustra din lemn traforat, peshtele-termometru pentru apa din cada, rododendronul, ficusul, pozele alb-negru cu copilul imbracat in hainutele albastre de gradinita cu guler alb colorate dupa aceea de catre fotograf si multe... si multe... Partea cea mai rea este ca toate lucrurile astea, precum si restul lucrurilor nespuse fac parte din cultura noastra:). Cred ca moda fiecarui lucru a aparut din cauza firii umane: desi nu prea era ce sa cumperi in vremurile acelea, daca cineva isi lua ceva mai altfel, trebuia sa ai si tu... mai ales ca multe din lucrurile astea proveneau din economia gri.