miercuri, 13 august 2008

Cine asculta si versiunea Rusiei?

Site-ul lui Anatol Hristea-Stan - curaj.net -, luptator pentru libertate din Republica Moldova, contine "Statement of the Civil Society of Georgia" - "Declaratia societatii civile din Georgia":

"Georgia has been openly invaded by Russian military forces. Cities and villages throughout Georgia are being bombed. Numerous of civilians are being killed, thousands of people are homeless, material damage to the country’s infrastructure is devastating.

Georgian citizens are against war. We are being punished for our aspiration to become part of the democratic world. Today our choice to become part of the West is threatened. Russian aggression is a challenge to the international community as well.
We, the civil society organizations of Georgia call for:

- The World democratic community to take quick and effective measures to stop violence in Georgia;

- Armed forces of the Russian Federation to stop their intervention immediately and leave the territory of Georgia.

- Every minute is critical for the lives of innocent civilians in Georgia.[...]

The statement is open for signing…"

Cred ca societatea civila din Georgia (ca si CSAT, dealtfel) ar trebui sa ia atitudine si fata de presedintele Saakashvilli, nu numai fata de Rusia, pentru ca toata povestea a inceput de la intrarea trupelor georgiene in Osetia de Sud, dupa cum spune cealalta parte, adica Rusia, in "The Moscow Times". Se spunea aseara, la Antena 3, ca Saakashvilli a presupus ca daca armata georgiana are consultanti militari americani, va determina ajutorul SUA intr-o initiativa de reintrare in teritoriul Osetiei de Sud - teritoriu georgian, insa aflat sub acordurile din 1992.

Pe de alta parte, CSAT nu aduce foarte multe lamuriri, nici in primul lor comunicat, nici in al doilea, daca ne aducem aminte ca Georgia e "prietena" domnului presedinte Basescu la Summitul Nato.

De fapt, "prietenia" domnului presedinte Basescu este uitata complet in cazul primului comunicat al CSAT:

"Evoluţia conflictelor îngheţate din zona Caucazului şi a bazinului Mării Negre a constituit o preocupare constantă a politicii externe a ţării noastre.
România a atras atenţia în repetate rânduri cu privire la riscul acestor conflicte în planul securităţii regionale."

... si daca "Romania a atras atentia in repetate randuri cu privire la riscul...", de ce domnul Basescu vroia Georgia in NATO? Cred ca datorita motivului care a pornit acest razboi, Georgia e mai departe decat a fost vreodata in ceea ce priveste intrarea in NATO. Nu se mai pune problema primiri Georgiei in NATO pentru extrem de mult timp de-acum incolo.

"Cu privire la situaţia din Georgia, România reafirmă necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale acestui stat.

România face un apel la toate părţile, să dea dovadă de responsabilitate şi să înceteze imediat ostilităţile, în vederea creării de condiţii pentru negocieri care să garanteze pacea şi stabilitatea în regiune."

Si atat. Oare in CSAT se stie ca Georgia a incalcat niste tratate internationale, si a intrat pe teritoriul Osetiei de sud? SUA a spus ca "reactia Rusiei este disproportionata", iar Sarkozy a solicitat ca fortele armate "sa reintre in pozitiile initiale". Din comunicatele CSAT nu am inteles ca Romania ia in considerare faptul ca Georgia a incalcat tratatele semnate de ea in 1992. Se pare - poate fi o dezinformare a serviciilor secrete ruse - ca Sakasvilli ar fi incercat sa se sinucida si asta - daca acest fapt e adevarat - ar putea arata faptul ca presedintele Georgiei nu a putut sa acepte si consecintele deciziilor sale.

Ultima ora:
Rusia si Georgia au acceptat planul de pace al lui Sarkozy - BBC: "Under the plan, both sides would agree not to use force, and all troops would return to the positions they were in before the conflict began last week."

Foto: http://www.flickr.com/photos/13597011@N08/2752727981/sizes/m/in/photostream/

3 comentarii:

Razvan spunea...

Americanii intra in Irak - iese lumea in strada worldwide, protesteaza, criminalul Bush, etc.

Rusia intra in Georgia, deci dincolo de Osetia. Nimeni nu zice pis, lumea gaseste scuze Rusiei... pacificatoare si aducatoare de liniste si fericire la toti.

Asta nu ca il simpatizez pe Bush, sau ca sint de acord cu invazia Irak-ului (mai ales in ceea ce priveste motivatia acesteia). Dar anti-americanismul unora ii impinge la o deturnare de la principii ceva de necrezut.

Pentru o tara cu experienta Romaniei, ma asteptam la mult mai multa simpatie pentru Georgia.

Aici nu e deloc vorba de grija Rusiei pentru judetul Osetia (apropo, daca nu ma insel, Osetia de Nord cerea intr-o vreme determinarea din Rusia. O sa le dea rusii dreptul asta, acum ca au dat Osetiei de Sud dreptul la determinare fata de Georgia)? E vorba, simplu, de reafirmarea Rusiei in vecinatatea apropiata. Azi Georgia, miine balticii (de aia au si sarit in sus cu declaratii oficiale), poimiine who knows?

Personal ma bucur foarte mult, si americanii trebuie sa se bucure la fel, de emergenta Rusiei, Chinei, etc. Inca un pic si o sa inceapa sa dea si ei cu bastirca atunci cind nu le convine ceva (de fapt, se vede deja). US nu vor mai fi singurul bully din lume; tentatia de a rearanja lumea in imaginea ta nu e o obsesie pur americana.

Marius Bojor spunea...

In zona asta, nici nu are cum sa fie USA jandarmul, ci - inevitabil - e Rusia. Rusia si China intr-adevar isi vor imparti lumea cu USA, nu va mai fi o lume doar a Americii. Eu tot mai cred ca presedintele georgian a gresit prin intrarea initiala in Osetia de Sud. Mie mi se pare ca - dupa stirile de la TV - cetatenii se intreaba ce au avut de castigat ei, carora li s-au stricat orasele, casele si afacerile.

Razvan spunea...

Bine, nu a fost niciodata o lume numai a Americii. Americanii au presupus ca valorile pe care, mai mult sau mai putin, le sustin la ei acasa (piata libera, alegeri, si asa mai departe) au relevanta universala; au luat caderea URSS drept confirmare a acestei chestii si au presupus ca toti o sa se grabeasca sa mearga in directia aia, si au inceput sa ii ajute sa ajunga mai repede, mai cu un sfat mai cu un branci.
Bineinteles ca acestea sint doar valori anglo-saxone de la Magna Charta si Adam Smith citire, cit de cit functionabile intr-o societate care e 80% middle class.
In Rusia unde sint 50% mujici (sau in India unde au 500+ milioane de adivasis), treaba nu e chiar la fel.
Partea proasta pentru 'vecinatatea' Rusiei e ca nu prea beneficiaza marea parte a populatiei tovarashe si prietene de schimburile cu dinsii. Americanii pina la urma au nevoie de o piata si au interesul sa se ridice cit de cit poporul 'aliat' ca sa aiba cine cumpara guma de mestecat, Windows, si DVD-uri nepiratate. La rusi nu cred ca se pune (pina acum cel putin) problema asta: de fapt ce vind ei, petrol, otel si arme, altceva?