sâmbătă, 30 august 2008

Acei ani '70

In 1979 eram in clasa intai, ceea ce inseamna ca am prins destul din anii '70, nu?. Mai ales ca i-am prins practic si dupa 1980, pentru ca ceea ce reprezenta moda acelor vremuri in alte tari ajungea dupa vreun an - doi - trei in Romania, daca nu si mai mult, dar ajungea.

Ce au insemnat anii '70 pentru mine? In afara de copilarie, au insemnat si lucrurile care ma inconjurau. A insemnat casetofonul cu casete - compact tape cassetes - si muzica acelor ani: Goombay Dance Band cu "Marrakech", Ottawan cu "Haut Le Mains", Boney M cu "The Rivers of Babylon", ABBA, Joe Dassin... A insemnat pantalonii evazati, pardesiele si maletele din poliester care faceau scantei electrostatice cand le scoteam... A insemnat Argentina Campeon del Mundo.... Au insemnat pantofii Adidas refuzati la export pe care ne-am mirat sa ii gasim un timp limitat la raionul sport de la Moldova - fiecare din bloc isi cumparasera: eu aveam Adidas Rekord si fratele meu avea Stadion. Anii '70 au insemnat - din cate imi mai aduc aminte - Mannix, Un serif la New York, Samanta, Daktari, Om bogat, om sarac... Veronica, serialul Ulise, Liniile Maritime Onedin (unde vazusem ca englezii beau ceai cu lapte si mi-am facut si eu un ceai de tei si mi-am pus lapte... nu a fost bun...) - anii '70 au insemnat sa iti termini treaba sau sa lasi totul ca sa nu pierzi serialul de la TV. Au insemnat fiecare joi cu familia stransa in jurul televizorului, cu lumina stinsa, urmarind genericul de la Dallas. Anii '70 au insemnat cofetaria cu rezervoarele acelea cu suc de lamaie... Au insemnat produsele acelor timpuri: bomboanele de ciocolata cu aroma de migdale, iepurasii din plastic transparent plini cu bomboane, parfumul in sticluta de plastic in forma de masinuta... Anii '70 au insemnat vacanta in hoteluri noi pe litoral. Au insemnat imaginile cu cartiere muncitoresti nou construite, cu alei noi, cu copacei subtiri proaspat plantati, unde fiecare de-abia isi cunostea noii vecini si isi muta mobila in camionul Carpati sau Bucegi. Au insemnat un oras cu putine masini. Anii '70 au insemnat poze alb-negru, cu marginile taiate zimtat. Anii '70 au insemnat uniforma de soim al patriei. Au insemnat numarul de telefon cu 5 cifre. Dacia 1100, Dacia 1300, IMS. Almanahul Femeia. Case demolate si joaca printre ruine. Anii '70 au insemnat cutremurul si cele doua replici ale lui, care au facut la noi acasa sa cada cartile si vazele jos din biblioteca. Au insemnat pantofii cu toc pentru barbati si freza cu parul peste urechi... camasa cu guler ascutit.

De fapt si de drept, anii '70 au insemnat anii copilariei mele si uneori sunt nostalgic dupa ei...


===
Poza e de mai tarziu. Eram in pijama pentru ca tocmai ma trezisem si fratele meu nu avea pe cine sa isi testeze blitz-ul de la aparatul foto Smena. Am pus-o pentru ca doar pe asta o aveam scanata in calculator cu mine cand eram mic. O poza care nu mi-a placut, pana de curand:).
===

Motivul pentru care am postat asa ceva:

Un comentariu:

Marius Pârciu spunea...

Fotografia este reprezentativa.

P.S. Da, este un inceput ;)