joi, 25 septembrie 2008

British Council Iasi a organizat astazi un seminar de succes

Astazi am participat la seminarul "Millenium Development Goals” ce a avut loc la British Council Iasi, seminar ce isi propunea sa discute despre problematica actuala si viitoare a lumii in ansamblul ei si rezolvarea celor mai mari probleme globale ale mileniului. Simultan s-au desfasurat seminarii cu acelasi titlu si scop in Cluj pentru regiunea Transilvania si la Bucuresti, unde a participat Excelenta Sa, Domnul Robin Barnett, Ambasador al Marii Britanii la Bucuresti.

Am decis sa particip al concursul anuntat anterior acestui seminar, concurs de idei care isi propunea sa ofere solutii pentru aceste "Obiective Mileniului pentru Dezvoltare" si prin aceasta participare, eram atat curios sa aflu rezultatele la acest concurs cat si sa particip la un eveniment interesant. Eseul l-am scris in primul rand pentru placerea de a folosi din nou limba engleza, si el a fost apreciat de juriul concursului (din care au facut parte doamna Ecaterina Petreanu, Director al British Council Iasi si domnul prof. univ. dr. George Poede, prodecan al Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi).

In finalul seminarului, dupa discutii despre problematica acestui inceput de mileniu - apropiatul sfarsit al combustibililor fosili, migratia persoanelor in cautarea unui trai mai bun, saracia, foametea, problemele globale de mediu etc., s-au anuntat premiile si am fost bucuros sa aflu ca eseul trimis de mine a castigat locul al II-lea.

In cuvantul pe care l-am tinut am vorbit despre faptul ca este un lucru extraordinar ca British Council sa determine intalniri in comunitati locale care sa discute despre problemele regiunii si sa identifice solutii si am mai pomenit despre faptul ca viitoarele puteri economice ale lumii vor fi probabil acelea a caror populatie activa va fi in numar cel mai mare. Dupa cum se vede din diagrama de mai jos, China si Brazilia au o varsta medie a populatiei de 20-30 de ani, spre deosebire de tarile dezvoltate, care au o medie de varsta mult mai inaintata:


Din calculul piramidei populatiei pentru Romania, conform site-ului US Census Bureau, Romania va avea in 2050 o piramida a populatiei cu baza ei in restrangere, ceea ce arata ca vor exista probleme care se fac deja simtite de pe acum, cum sunt acelea referitoare la faptul ca o persoana activa sustine financiar prin contributiile la bugetul de stat 4 sau mai multe persoane retrase din activitate.Pentru ca materialele participante trimise de cei care s-au inscris in concurs vor fi postate pe pagina British Council, am sa scriu doar sfarsitul eseului meu, o abordare idealista a rezolvarii problemelor mileniului:

"There are some rules that can be used in order to achieve the goals from the Millennium Goals List:

- Hope for bright times ahead. Without hope everything is meant to fail.
- Respect for every human being. Human beings should be the goal of everything and this can be achieved by showing respect for every human.
- Adopt a country. Each developed country should adopt other country/countries and help them succeed in achieving the goals from The List.
- Live in modesty, appreciate the simple things. For each of us consuming less, there will be more for the other ones, and this is a lesson we were taught by our parents since early childhood when we were caught throwing food at the bin."


Revenind la seminarul desfasurat astazi, sunt bucuros ca i-am intalnit acolo si pe Catalin Ivan si Daniel Matasaru, doi tineri politicieni carora - asa cum au aratat prin adresarile lor de cuvant - le pasa despre problemele globale ale lumii actuale si despre problemele de mediu ale regiunii de Nord-Est, precum si alti tineri pe care ii cunoscusem in cadrul unui alt eveniment al British Council Iasi.

Multumiri British Council pentru acest eveniment! Multumesc pentru premiul acordat!

Un comentariu:

Marius Bojor spunea...

Loredana imi spunea ca sunt solidar cu tinerii politicieni. Cred ca este normal sa fie asa, indiferent de la ce partid sunt, atata timp cat acestia au un bun simt pe care il aplica si in politica. A trebuit sa scriu eu ce continea comentariul Loredanei pentru ca - din pacate si din greseala - l-am respins fara sa vreau. O rog le Loredana sa il posteze din nou, daca nu e cu suparare.