sâmbătă, 20 septembrie 2008

Politia comunitara face politici sociale

Ma aflam astazi prin fata Mitropoliei pentru intalnirea tipica de la "poarta Mitropoliei". Inconjurat de cersetori, asa cum te astepti de fapt la poarta Mitropoliei. Trec doi politisti comunitari, in patrulare. Intra pe aceeasi poarta a Mitropoliei si o iau la intrebari, cu agenda in mana, pe o femeie de la poarta, care cersea in picioare alaturi de un copil. Ceva mai departe, un barbat asezat pe bordura spatiului verde, cu niste carje langa el si cu un picior intins in fata, cu pantalonul suflecat pana sub genunchi. Mai incolo inca doua personaje "cu dizabilitati".

Politistii comunitari ii explica femeii ca e cazul sa faca pasi, in timp ce copilul se uita in sus la ei. Femeia se indeparteaza, dupa ce i-a ascultat umil. Copilul se intoarce sa se mai uite odata la politistii comunitari, odata aflat la o distanta sigura de 10 pasi.

Barbatul cu piciorul intins se uita la politstii comunitari cumva din departare, gandindu-se ca dupa ce acestia au alungat-o pe femeia care vorbise cu el mai inainte, se vor indrepta inspre el si il vor alunga si pe el de la job.

De poarta Mitropoliei se apropie un tanar care merge greu, cu genunchii indoiti inspre interior si calcand pe interiorul talpii. Trece de politistii comunitari care ii arunca o privire si se duce la cel cu piciorul inainte. Ii da ceva, poate bani, acestuia si merge mai departe.

Politistii comunitari fac o sedinta de organizare. Unul dintre ei - cel cu agenda - rasfoieste paginile si dupa aceea ii explica ceva celuilalt, timp de cateva minute. Se muta mai langa poarta pentru ceva mai multa intimitate. Se uita la mine peste gard. Isi incheie sedinta, plecand agale inspre Piata Unirii.

Vazand toata aceasta scena, mi-am dat seama ca Politia Comunitara nu vrea sa "disturbe" scena: ce ar fi poarta Mitropoliei fara ologi? Sau fara persoane cu dizabilitati, ca sa fim politically correct. De ce au alungat-o doar pe femeie si pe ceilalti cersetori nu? Doar pentru ca femeia nu avea dizibilitati vizibile? Asta da politica sociala! Sa tinem cu politia comunitara, pentru ca si ea tine cu cetatenii mai putin favorizati... nu neaparat din ordin, cat pentru ca asa trebuie sa fie "ordinea" la poarta Mitropoliei.

foto: http://flickr.com/photos/24261645@N05/2394170784

Niciun comentariu: