miercuri, 3 septembrie 2008

PDL! PRM!

Presa de azi ne-a aratat un PD-L care iese din izolarea impusa de ei insisi si face aranjamente cu PRM.

De ce cu PRM?

1. Pentru ca PD-L stie ca nu are cum sa guverneze singur si chiar nu mai are cu cine sa mai adune procente pentru un viitor guvern. Nu stiu daca poate guverna nici impreuna cu PRM si PNG (adica daca ar strange 50%, nu daca s-ar intelege in trei), dar asta e alta problema.
2. Pentru ca Traian Basescu nu prea il mai suporta pe Gigi Becali. Bun, nu-l suporta cu atat mai putin pe Corneliu Vadim Tudor, insa cand politica o cere... oricum nu el a discutat cu Vadim ci Emil Boc. Dar Traian Basescu i-a spus ce si cum.
3. Pentru ca in politica negociezi cu cei de la care vrei ceva, si anume - in acest caz - sustinere in parlament.
4. Pentru ca in campania din toamna PD-L va avea mesaje de stanga si nu va merge pe acelasi culoar cu PRM, ci cu PSD. Ramane ca cei care alearga pe culoarul de dreapta sa se "muste" cu PRM si PNG, adica cu Vadim si Becali... grea sarcina!

Sunt bune aceste semnale pentru clasa politica si alegatori? Da, sunt, pentru ca:

1. Electoratul are un "sistem imunitar" bun, indiferent de ce se spune in presa, si acest "sistem imunitar" va face sa respinga orice chestiuni politice nefiresti. Vom vedea care va fi reactia electoratului la aceasta intelegere PDL-PRM, insa cred ca "globulele albe cu stampila" au izolat deja zona si lupta cu infectia. Sa ne amintim cum a scazut PNG in sondaje si cate voturi a luat dupa un sprit al lui Gigi Becali cu presedintele.
2. Desi PD-L va nega (asa cum deja face) orice intelegere cu PRM, ei o vor duce pana la capat. Sa vedeti ca nu vor nega prea tare, ca au nevoie si de electoratul pasiv al PRM.
3. Traian Basescu a facut o greseala de imagine prin aceasta intelegere cu PRM, pentru ca alegatorii iar va avea de ales intre Vadim+Basescu si "restul".

In final, tintele lui Basescu au fost sprijinul in parlament si electoratul PRM (care nu prea mai este, insa sub o noua eticheta portocalie, poate ca se va revigora). Insa - de exemplu - la Iasi ce peremist stiti? Asta ca sa vedem cu cine va avea de negociat domnul Dan Carlan.

foto: Vadim Ghirda, AP Photo - www.daylife.com

Niciun comentariu: