miercuri, 10 septembrie 2008

Vor sa se conserve:)

Ati vazut ce preocupari au conservatorii?:)

Preiau din Cotidianul:

"Cum şi-au petrecut conservatorii sfârşitul lumii

Preocupaţi de soarta omenirii, membrii Partidului Conservator au pichetat, marţi, sediului Comisiei Europene din Capitală, solicitând sistarea experimentului de la Geneva.

Politicienii de la Bucureşti nu puteau rămâne impasibili în faţa celui mai fioros experiment ştiinţific. Simţul civic şi frica de Apocalipsă i-au determinat pe conservatori să ia atitudine.

Astfel, aproximativ 100 de membri şi simpatizanţi PC de toate vârstele au protestat, marţi, în faţa sediului Comisiei Europene, organism căruia i-au cerut să împiedice cu orice preţ ciocnirea particulelor subatomice. Şi, ca nu cumva să poată fi acuzat că-i lipseşte simţul ridicolului, senatorul Marius Marinescu s-a înarmat cu argumente semiacademice: „Să nu uităm că şi despre descoperirea energiei atomice s-a crezut că e un lucru bun pentru omenire şi aţi văzut ce s-a întâmplat la Hiroshima şi Nagasaki“.

Mai mult, cel mai înfocat iubitor de animale din Parlamentul României a invocat şi proasta gestiune a banilor europeni şi, implicit, a „banilor dumneavoastră, ai românilor“, care, în opinia lui, ar fi putut fi folosiţi în scopuri mai nobile decât ştiinţa.

Şi Codrin Ştefănescu, secretarul executiv al PC, a venit la miting cu lecţiile de fizică învăţate: „E riscant pentru omenire, pentru că aşa zic savanţii numărul 1 şi numărul 2 ai omenirii, nu zicem noi, aşa, de capul nostru. E foarte posibil ca acceleratorul ăla de particule să creeze găuri negre de dimensiunea unui vârf de ac, care să înghită pur şi simplu planeta“. Întrebat de ce nici un alt partid nu s-a alăturat demersului PC, Ştefănescu explică ironic: „Sunt prea preocupaţi de campania electorală ca să se mai gândească şi la binele planetei“.

La rândul lor, protestatarii care au dat curs apelului partidului ştiau cum stau lucrurile cu protonii şi hadronii. O doamnă conservatoare, care a pătimit din cauza efectelor Cernobîlului, se teme că LHC va avea urmări la fel de grave şi găseşte condamnabil faptul că cercetătorii au ajuns „să se joace de-a Dumnezeu“. Mai documentaţi, câţiva studenţi cu aspiraţii politice recunosc că au participat la protest „aşa, pur şi simplu“, cu toate că Internetul nu i-a convins că pericolul care îi paşte este real.

Cum demersul a eşuat la Bucureşti - reprezentanţii Comisiei Europene au informat că instituţia finanţează experimentul şi ca atare nu au cum să-l oprească - senatorul Marius Marinescu insistă să bată la uşile ambasadelor statelor membre CERN şi ale statelor şi ale instituţiilor cu statut de observator CERN."

Vai, cat m-a amuzat articolul asta:) Cautam sa vad ce au facut conservatorii, si am dat peste articolul din Cotidianul. Am subliniat pasaje din el care mi s-au parut cele mai amuzante:) Ma astept sa protesteze si impotriva eclipsei, ca isi "bate joc de banii oamenilor":) Demersul conservatorilor se va inscrie in lista lunga a fricii omului de fulger, de foc, de zgomotele din padure, de masini, de fantome... si lista ar putea continua.:)

Acum, ca tot vine sfarsitul lumii dupa unii, sunt curios: conservatorii care au fost la meeting isi vor cheltui averile inainte de experiment, doar asa, ca sa fie siguri ca si-au trait viata?:) Experimentul in sine va avea loc pe 21 octombrie... au mai mult de o luna la dispozitie sa faca ce si-au dorit:)

foto: Cotidianul

Sper ca cei de la Laboratorul European pentru Fizica Particulelor (CERN) stiu ce fac, pentru ca daca ma iau dupa videoclipul pe care l-au postat, ma cam indoiesc:)

Daca nu le iese experimentul, am sa protestez alaturi de conservatori. Oricum vom fi cu totii intr-o gaura neagra cat un varf de ac:).

Tot Cotidianul spune:

"Teoriile au fost adaptate, apoi, la profeţii mayaşe, care dau termenul limită al Apocalipsei în 2012 şi la scrierile lui Nostradamus, care prevesteau într-un catren: „Fugiţi, fugiţi din Geneva cu toţii (...) Raza contrapozitivă o să vă extermine pe toţi“. „Nimic nu se va întâmpla timp de patru ani. După acest interval, o rază de lumină va ţâşni din Oceanul Indian şi nimeni nu va fi în stare să explice fenomenul“, a declarat Rossler, adăugând că quasarul va produce tsunami-uri şi cutremure puternice. „Atmosfera se va transforma radical, viaţa va lua sfârşit. Va fi fum şi foc, la fel cum scrie în Biblie“, a mai spus chimistul. Grupul condus de Rossler a cerut, în luna august, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului oprirea proiectului, însă nici această iniţiativă, nici cea formulată în Hawaii nu au reuşit să deturneze lansarea acceleratorului de la calendarul prestabilit."

Partea stiintifica a experimentului - pe care o ignora multi - este intr-adevar fantastica si este o mandrie ca 100 de cercetatori romani sunt implicati in experiment:

"Biografia celui mai ambiţios experiment ştiinţific

• 8 miliarde de dolari au fost cheltuiţi pentru acceleratorul de particule de la CERN
• 14 ani a necesitat lansarea ambiţiosului experiment
• 10.000 de oameni de ştiinţă şi ingineri din 85 de ţări au participat la proiect
• 27 de kilometri are tunelul care găzduieşte acceleratorul, aflat la 100 de metri adâncime
• 99,9999991% din viteza luminii (300.000 km/s) va fi viteza cu care vor circula protonii
• minus 271 de grade Celsius este temperatura acceleratorului, mai rece decât cea a spaţiului cosmic îndepărtat
• 9.300 de magneţi va avea LHC
• 450 de miliarde de electron-volţi va fi energia la care vor avea loc primele coliziuni "

Deci... sa stiti ca v-am iubit:) Aproape pe toti:)


P.S.
Uitandu-ma la poza cu conservatorii mi-am adus aminte de o poveste pe care un prieten de-al meu, Dan, ne-o povestise in liceu. E atat de tare, incat nu imi vine sa cred ca e adevarata: se facea ca Dan avea la un moment dat niste vecini cam speriati de cutremur - mama, tata si copilul. Si au stat ei si s-au gandit la cea mai buna metoda de a fi pregatiti pentru orice eventual cutremur. Si-au cumparat casti de motociclist, trei, care stateau tot timpul la intrare si si-au pus fluiere de arbitru legate la gat, iar "the drill" era ca primul care simtea inceputul unui cutremur trebuia sa fluiere, sa ii anunte pe ceilalti, urmand sa isi ia castile din mers, sa si le puna in cap si sa iasa afara. Ei bine, la un moment dat tata era in baie si iese din cada si hop! nu are prosop! Striga dupa nevasta, striga dupa copil, nimic. Sta, sta si ii vine ideea salvatoare: cum nu se despartea niciodata de fluier, sufla in el ca sa ii faca atenti... nimic... sta, sta, sta... iese ud, isi ia un prosop, si-l infasoara in jurul lui si se uita dupa sotie si copil. Ii vine in cap sa se uite pe geam, si amandoi erau in fata blocului, cu castile pe cap, uitandu-se la bloc cum urmeaza sa se darame:)). Eu mi i-am inchipuit tot timpul cu casti galbene:)

Niciun comentariu: