luni, 7 iulie 2008

Iasul, copie a Constantei!

Stiti la cine trebuie sa ne rugam ca sa fie mai bine in Iasi? La Dumnezeul municipiului Constanta, daca exista cate un Dumnezeu pentru fiecare oras, pentru ca la noi in Iasi se intampla multe lucruri care sunt mai intai discutate si aprobate in Consiliul Local Constanta.

Ca exemplu, Constanta a fost primul oras (si singurul din Romania, pana la Iasi) care a cumparat autobuze Maz din Belarus (poate ca edilului sef i-a placut si aceasta denumire, ca ii aduce aminte de numele sau, nu?).

Mai apoi, s-a discutat in Consiliul Local Constanta despre "locuinte pentru tineri", la pret de constructie, in luna octombrie fiind facut anuntul de primarul Mazare. La Iasi s-a discutat despre acest program in ultimele sedinte ale mandatului anterior, adica prin luna aprilie-mai. Solutia de selectare propusa in cadrul comisiei economice a fost extragerea la sorti. Solutie pe care nu am considerat-o ca fiind una corecta si nu ar fi dat dovada de transparenta oricat de transparenta s-ar fi vrut, si nu ar fi dat dovada de profesionalism, oricat de profesionista ar fi fost facuta. O loterie este o loterie, si cei care si-ar fi depus dosarele pentru locuinta nu stiu cat de mult ar fi acceptat aceasta metoda, fara sa stie ce sanse au in cadrul acestui program. Asa ca s-a stabilit in cadrul sedintei de Consiliu Local din luna respectiva ca metoda de selectare a dosarelor sa fie totusi evaluarea lor.

Domnul Radu Mazare, noul si vechiul primar al Constantei ne spune pe blog-ul sau ca "In data de 17 mai 2008, in Piata Farului din Constanta a avut loc extragerea finala in cadrul Programului Locuinte Ieftine pentru Tineri. Primul numar castigator este 2346. Incepand de la acest numar, aplicandu-se pasul 17, s-au ordonat toate cele 16394 de cereri. Rezultatul extragerii, precum si listele de repartitie pentru cazurile speciale (apartamente si garsoniere), sunt afisate pe site-ul Primariei Municipiului Constanta la capitolul Proiecte."

Spuneam in titlu ca Iasul este o copie a Constantei. Bun, noi, cetatenii nu simtim lucrul acesta: marea nu este aproape (de-abia avem strand, iar in lacurile si raurile din Iasi nu se poate face baie), nu avem telegondola, bazarul nostru nu este facut de catre un investitor strain cu stradute cu dulciuri orientale si cu cafenele in jurul lui etc.

Am sa mai urmaresc blogul lui Radu Mazare si in viitor, ca sa vad ce proiecte urmeaza sa se discute in Consiliul Local Iasi. E ca si cum as citi viitorul:)

Update:
Sa asteptam si subventionarea dobanzii la creditul ipotecar contractat de tineri pentru locuinte de pana in 100.000 de euro, asa cum se intampla in Constanta, nu?

2 comentarii:

Daniel Matasaru spunea...

Sa conducem si noi gratis un BMW si sa il ajutam pe ministrul mediului sa salveze planeta!
Detalii pe:

http://daniel-matasaru.ro/2008/07/08/sa-salvam-planeta-conducand-gratis-un-bmw

NEAPARAT de dat mai departe!

Sa nu uit, poti semna direct aici pentru sustinere:
http://www.petitiononline.com/dmatasar/petition.html

Marius Bojor spunea...

Nu vad a cui putea sa fie ideea cu masinile "nepoluante", insa faptul ca inaintea acestui BMW au fost si alte masini, printre care si un Prius, imi spune ca este o ideea a ministrului mediului sau a celor din minister. Din pacate, nu exista masini hibrid vechi, pentru ca este o tehnologie noua, nu? si de aceea toate masinile sunt "ultimul racnet". Cred ca a fost o idee buna care a fost interpretata gresit. Nu vad care e subiectul stirii aceleia, totusi, dar na, asa se intampla vara cand nu sunt subiecte.