joi, 31 iulie 2008

Cea mai faina reclama Orange

E foarte faina ideea unei farse de 6 miliarde de oameni facuta altor doi-trei, nu? Si iarasi, e placut sentimentul ca ceva te uneste cu restul oamenilor de pe Pamant. In mintea mea s-a facut si o legatura cu farsa pe care un popor i-o poate face unui dictator, nu stiu de ce, cred ca tot de la ideea de democratie, de "power to the masses", poate din cauza sentimentului din decembrie 1989. Nu are legatura, dar na... nu am ce face:)

Reclama Orange este difuzata in Republica Moldova, iar melodia e "Keep Smilin', Keep Laughin', Be Happy" de Doris Day.

M-am mai gandit si cred ca sentimentul principal care reiese de fapt din reclama este acela de afectiune: atunci cand mai multi oameni comploteaza pentru a face o farsa cuiva, acest gest este generat de afectiunea pentru cel caruia i se face farsa;). Nu-i asa?

Basescu "e" sursele europene

Foto: romanialibera.ro

Pe langa toate calculele privind apropierea de electoratul PNL, cred ca bunavointa lui Basescu fata de Guvern este un semn de bunavointa fata de schimbarea lui Daniel Morar, care astfel se va face pana la urma.

Si el doreste sa il schimbe pe Morar, si stie ca nu el, ci Guvernul si-o va lua daca Morar va fi schimbat(www.ziua.ro - 31.07.2008). De altfel, Morar tocmai s-a razvratit si a inceput sa muste mana care mai demult il mangaia, atunci cand a spus ca acea caseta cu filmul cu Muresan si Remes a fost si la Kovesi, si la Basescu, insa atat bunavointa lui Basescu, cat si mini-razvratirea lui pot fi minunate scene de teatru.

Se spunea mai demult ca exista riscul ca schimbarea lui Morar sa fie dezabrobata de catre Comisia Europeana (dupa cum ati vazut si in link-ul de mai sus, din ziua.ro), insa ieri, 30 iulie (cam cu doua saptamani inainte de finalizarea mandatului lui Morar) hotnews.ro spune ca "schimbarea lui Daniel Morar de la conducerea DNA nu va afecta intr-un mod negativ evaluarile ulterioare ale Comisiei Europene, atata vreme cat succesorul acestuia va avea rezultate si stabilitatea institutionala a DNA este mentinuta" au declarat "surse europene" pentru hotnews.ro. Ce vrea sa insemne "surse europene"?:) Ca cei care au dat astfel de informatii nu vor sa li se afle identitatea? Hmmm...

Dupa cum tot ceea ce se publica pe hotnews.ro vine cu "bun de tipar" de la Cotroceni, si atata timp cat exista inclusiv ONG-uri care solicita reinvestirea lui Daniel Morar, se poate ca articolul de pe hotnews.ro sa fie un cal troian care sa determine schimbarea si victimizarea lui Morar, urmand ca Guvernul sa fie tinta sagetilor CE in ceea ce priveste lupta anticoruptie.

Fiti atenti ce mai vor "sursele europene": "Potrivit surselor europene consultate de HotNews.ro, pentru evitarea acestei situatii - reducerea fondurilor si eliminarea riscului de activare a clauzei de salvgardare - este nevoie de progrese in toate domeniile subliniate ca deficitare in raport: operationalizarea deplina a Agentiei Nationale de Integritate si cazuri trimise in instanta, sentinte definitive in cele 10 cazuri de mare coruptie bine cunoscute si consolidarea si stabilitatea institutiilor de lupta anticoruptie." Conform principiului de minimizare a pierderilor, asta era de fapt dorinta lui Basescu de la Morar (poate singura) si daca aceasta este dusa la bun sfarsit, inseamna ca "maurul" Morar si-a facut datoria si ca poate sa plece.

Adica, mai pe scurt: "vi-l dau pe Morar, dar dati-mi-i pe Nastase si Mitrea" - iar tocmai despre asta se va discuta in sesiunea extraordinara a Camerei Deputatilor. Mai mult, pe 12 august expira mandatul lui Morar si pe 13 august va fi sesiunea extraordinara. Coincidenta? Nu.

Spuneam ca Traian Basescu "este sursele europene" despre care vorbeste hotnews.ro. Cred ca acei consultanti ai PD-L sunt mai intai si intai de toate consultantii presedintelui, pentru ca de acolo isi trage seva PD-L. In acest moment presedintele a inceput o ofensiva de recastigare a procentelor pierdute: orice face in acest moment Traian Basescu este parte a acestei ofensive si tot parte a acestei ofensive este impingerea adversarului in situatia in care va face greseli. Guvernul il va schimba pe Daniel Morar, fiind convins ca nu are nici o problema din partea Comisiei Europene si nici a lui Traian Basescu, Comisia Europeana va condamna acest gest, iar presedintele va tine a doua zi un discurs in Parlament care il va readuce in ochii opiniei publice ca principalul luptator anti-coruptie.

miercuri, 30 iulie 2008

Cum putea sa arate masina lui Becali

Ciobanas_la_oi
Cred ca asa arata penultima masina a lui Gigi Becali. Poza luata pe la vreo 30 de grade afara. Dupa cat de transpirata pare blana aia, nu cred ca masina are aer conditionat;)

Mai jos o garnitura garnitura la poza:)



Si salata...:)


marți, 29 iulie 2008

INMHP-SD

Astazi vom vorbi despre vreme. Catalin ne explica pe blogul sau ca "intr-o tara civilizata ploile abundente nu sunt motiv de panica". Intr-adevar, imi aduc aminte ca in 2007, britanicii ale caror case stateau sub apa, se uitau la ele si radeau si dansau. Cu totii ne amintim cum in 2005, dupa Katrina, toti locuitorii din New Orleans plangeau de fericire. Sau cel putin asa ne spune domnul consilier judetean Catalin Ivan ca ar face cei din tarile civilizate.

Catalin face in postarea sa, discret, legatura dintre "vreme" si "vremuri" si spune ca la inundatiile din acest an "se observa insa aceeasi nepasare a populatiei, aceeasi inertie si blazare", si ca "bila mare neagra revine actualului guvern liberal" care "nu a facut nimic pentru ca Romania sa aiba un plan anti-inundatii". Eu ma gandesc ca este o conspiratie mondiala si "guvernul liberal" conduce peste tot in lume unde sunt inundatii; ba chiar s-ar putea ca atunci cand spui "liberal" sa inceapa sa ploua din senin si sa se involbureze raurile. Sper ca textul cu "nepasarea populatiei" sa il pastreze si in toamna, cand o sa vorbeasca oamenilor despre "guvernul liberal". Mai mult, ii dau ideea lui Catalin sa propuna un plan anti-inundatii in CJ, si ii promit ca va avea si votul consilierilor judeteni PNL pentru el.

Ca sa vedeti diferenta dintre un social-democrat care nu candideaza - Ion Iliescu - si unul care va candida intr-un colegiu din Iasi, va invit sa cititi si parerea domniei sale Ion Iliescu despre inundatiile din acest an, exprimata pe blog: "inundatiile din acest an, din zona de nord a tarii, constituie o ilustrare a schimbarilor climatice care s-au produs si se produc atat la nivel global cat si zonal". Bun, se pot oricand gasi explicatii cum schimbarile climatice sunt determinate de "guvernul liberal".

Dupa modelul "hai sa scriu si eu ceva", legatura dintre "vreme" si "vremuri" e fortata in cazul inundatiilor, dar poate genera in viitor (cine stie?) un Institut National de Meteorologie, Hidrologie si Politologie - Social Democrat (acel INMHP-SD din titlu). Stiu deja un posibil membru fondator.

duminică, 27 iulie 2008

HotSpot-urile Primariei: o idee buna, dar furata

In calitate de participant la Scoala de Toamna a British Council din noiembrie 2006 cu subiectul Industrii Creative, am propus infiintarea unui HotSpot in zona Palatului Culturii (un HotSpot este un punct in care Internetul poate fi accesat gratuit de catre cei care au capacitate de conectare fara fir la echipamentele IT portabile). La prezentarea finala a participat viceprimarul Constantin Neculau si Dumitru Oprea, iar proiectul elaborat in cadrul Scolii de Toamna i l-am trimis lui Cosmin Coman in iulie 2007 pe e-mail pentru a fi introdus in proiectele care urmau sa sustina Strategia de dezvoltare a municipiului Iasi. Proiectul se chema "Creative Hot Spot - Avionul Industriilor Creative" si este prezentat pe scurt in acest articol (click pe link). Articolul a aparut prin amabilitatea doamnei Claudiei Craiu de la Ziarul de Iasi, care a fost si ea participanta la acea Scoala de Toamna. Dupa multe peripetii -care au inclus corespondenta pe e-mail cu restauratori asociati fabricii de avioane care a produs modelul de avion Yakovlev introdus in proiect - pana la urma ideile proiectului au cunoscut transformari, si am renuntat la restaurarea avionului din curtea Palatului Culturii(desi din anii de dupa razboi, datorita raritatii numarului de avioane de acelasi model din lume, este considerat mai mult decat un obiect de patrimoniu) iar o mai locatie mai buna a fost propusa la ideea domnului Marius Ursache de la Grapefruit Design, care a fost membru al juriului de apreciere a proiectelor. Domnul Marius Ursache propusese ca locatie a HotSpot-ului sensul giratoriu de la Fundatie, iar acesta ar fi urmat sa fie inglobat intr-o structura, constructie, etc., simbol al industriilor creative din Iasi.

Acelasi proiect i l-am trimis si domnului Mircea Slanina, reprezentantul firmei romanesti care a participat la elaborarea Strategiei Iasi Orizont 2020 sub management olandez. Din pacate, din modestie, am semnat acel e-mail cu numele meu si nu cu functia de la acel moment - consilier local - pentru ca facusem cunostinta cu dl. Slanina la unul dintre atelierele de discutii ale strategiei si credeam ca imi retinuse numele, pentru ca i-a placut contributia mea la discutii si mi-a spus ca ma va contacta in viitor, lucru care nu s-a intamplat.

De atunci, domnul Dumitru Oprea, in calitate de Rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza a anuntat in toamna lui 2007 ca va instala un HotSpot in parcul Titu Maiorescu, ceea ce a si facut, si sunt convins ca aceasta idee i-a aparut ca urmare a participarii la gala de premiere a Scolii de Toamna a British Council.

Tot in toamna anului 2007 a fost votata Strategia de dezvoltare a municipiului Iasi Orizont 2020, printre ale carei proiecte nu a fost introdus si cel propus de mine in contul echipei care a elaborat-o, insa intr-o discutie cu Cosmin Coman, directorul de strategii de atunci din cadrul Primariei Iasi in care ii spuneam ca i-am trimis proiectul echipei mele, insa acesta nu a fost prins in cadrul listei proiectelor de sustinere a strategiei de dezvoltare, acesta mi-a spus "zi-mi despre ce este vorba in proiect, si maine il implementez. Numai ca o sa fie proiectul primariei". Nu i-am spus atunci mai multe despre proiectul pe care i-l trimisesem, insa - pentru ca eram convins ca orasul se va dezvolta cu acest proiect, indiferent de initiator - am re-trimis pe e-mail acel proiect, atat domnului Cosmin Coman, cat si domnului Mircea Slanina.

Acum, citesc ca HotSpot-urile instalate de Primarie au avut 1 milion de accesari, ceea ce este un lucru imbucurator, si ca numarul lor se va mari, urmand sa fie disponibile in toate cartierele Iasului.

Acum vreo saptamana m-am intalnit cu dl. Mircea Slanina intr-un supermarket intamplator si mi-a spus ca imi ramane dator pentru ca numele meu nu i-a spus nimic atunci cand i-am trimis proiectul pe e-mail prima oara, si ca nu toate proiectele bune au fost aprobate sa intre pe lista finala a proiectelor de sustinere a Strategiei de dezvoltare a municipiului Iasi Orizont 2020, datorita "cuiva" de la Primarie, caruia nu-i voi da numele aici.

Ma bucura ca ideile dezvoltate in cadrul Scolii de Toamna a British Council in 2006 au fost puse in practica si consider ca nedreptatea datorata omiterii celor care au fost initiatorii acestei idei s-a stins prin faptul ca am scris despre acest lucru pe acest blog. Colegii mei de echipa de la Scoala de Toamna a British Council au fost: Oana Grosu, Smaranda Jescu, Mihai Mocanu si Simona Sanzianu si tin sa ii salut aici.

Siretul la Pascani - VIDEO

Am trecut ieri, sambata, 26 iulie 2008 prin zona Pascaniului si vroiam sa va impartasesc imaginile pe care le-am luat cand am trecut podul peste Siret. Acolo lumea obisnuieste (cred ca, dupa inundatiile de anul trecut, a devenit un obicei datorat evenimentelor nefaste determinate de ploi abundente) sa se stranga pe acest pod pentru a urmari debitul raului Siret. Cand necesitatea o cere, politia este pregatita sa intrerupa traficul greu pe pod, pentru a impiedica o posibila deteriorare a lui, datorata vibratiilor traficului si debitelor marite de apa.

Ceea ce am vazut a fost un Siret iesit din matca, la debite de 1.500-1.700 mc/sec, inaintea varfului de debit prognozat pentru noaptea dintre sambata si duminica, de 2.000 de mc/sec - maxim istoric daca am retinut bine. Datorita acestor debite, sunt case sub ape in satele de langa Pascani si s-a decis evacuarea unor zone aflate in pericol de inundatie. Am vazut campuri de grau de langa Siret inundate. Peste toate astea, la podul de la Pascani,undeva in marginea apelor era un om care pescuia - il puteti vedea in filmare la secunda 7-8. Filmarea are o tenta albastra pentru ca nu am apucat sa setez aparatul pentru lumina naturala.

Poze:
Nori langa Pascani, sambata, 26 iulie 2008Nori la Pascani

Podul peste Siret, 26 iulie 2008Lume pe podul peste Siret, Pascani, 26 iulie 2008.

Lume pe podul de peste SiretLume pe podul de peste Siret

Lume pe podul de peste Siret 2Lume pe podul de peste Siret 2

Debitul Siretului, 26 iulie 2008Debitul Siretului, 26 iulie 2008

Siretul iesit din matca la Pascani, 26 iulie 2008Siretul iesit din matca la Pascani, 26 iulie 2008

UPDATE duminica, ora 18.00: Podul peste Siret de la Pascani este inchis circulatiei tuturor tipurilor de autovehicole incepand cu duminica, ora 17.00, pentru ca se asteapta un varf de viitura pe Siret la ora 19.00. Prefectul judetului Iasi, domnul Marius Bodea a instituit starea de alerta in tot judetul, iar situatia din judet este de cod rosu.

joi, 24 iulie 2008

Ar trebui ca Lucian Flaiser sa se retraga

Foto: www.islayinfo.com

A spus de mai multe ori ca nu poate concepe ca el sa umple cuptoarele si altcineva sa "vina la bucate". Pana la urma a venit altcineva "la bucate". Iata ca acum sta in afara bucatariei si da cu noroi in bucatele satului, puse pe geam la racorit.

Am citit mai intai in Ziarul de Iasi si mai apoi pe blogul lui Catalin Ivan despre atitudinea fostului presedinte al Consiliului Judetean Iasi, Lucian Flaiser. Trebuie mentionat faptul ca acum este consilier judetean PD-L si in toamna (cel mai probabil) va fi candidat PD-L intr-un colegiu din judetul Iasi.

Consider ca atitudinea domnului Constantin Simirad, presedinte al Consiliului Judetean Iasi, de a le spune celorlalti presedinti de consilii judetene ca se va consulta cu alesii locali inainte de a da un raspuns, dar ca el in principiu este pentru o distributie echitabila a fondurilor, a fost o atitudine politica corecta pentru moment: nu poti sa stai la masa cu restul presedintilor de CJ si sa le spui ca toti banii sunt ai tai, in situatia in care vei mai dori sa colaborezi cu ei. Deasemenea, si hotararea alesilor locali de a nu renunta la nici un euro este corecta. Insa, atata timp cat de pe urma proiectelor depuse de CJ Iasi castiga toate judetele din Regiunea de Nord-Est (fondurile sunt pentru DJ 282 Iasi-Botosani, DJ 248 Iasi - Vaslui, DJ 208 Neamt - Iasi - Suceava - iasimedia.ro), cred ca restul judetelor nu ar avea de ce sa se planga daca face Iasul aceste drumuri si nu ei, pentru ca este si in avantajul lor sa aiba legaturi bune cu judetul Iasi. Sper ca la intalnirea CRESC nu a fost o discute de genul: "noi, Neamt-ul va rugam sa renuntati la drumul Iasi-Suceava" si "noi, Botosaniul, va rugam sa renuntati la drumul Iasi-Vaslui":).

Lucian Flaiser a anuntat public, in comisia economica a Consiliului Judetean ca va face tot posibilul sa opreasca orice proiect al Iasului pe fonduri europene, pentru ca stie el ce trebuie facut la Piatra Neamt. El se razbuna pe presedintele in functie prin amenintari bazate pe influenta pe care crede ca o are la ADR Piatra Neamt, insa nu vede ca intreg judetul ar avea de suferit de pe urma actiunilor sale. Ca si cum dl. Simirad i-a luat functia, Lucian Flaiser nu are nimic de spus despre cei care nu i-au dat sansa sa candideze si nu l-au nominalizat pentru presedintia Consiliului Judetean, adica filiala judeteana a PD-L.

Mai mult decat atat, ca si deputat de Iasi, cu ce isi poate schimba atitudinea fata de fondurile europene destinate judetului? Credeti ca Lucian Flaiser pune piedica doar proiectelor pe care CJ le-a depus sub mandatul sau? Ma indoiesc. Va demonstra aceeasi atitudine, daca va considera ca si actualul presedinte al CJ si primarul municipiului au de castigat ca imagine, fata de care actioneaza de parca nu le recunoaste calitatea determinata de functiile in care au fost alesi.

In final, cred ca atitudinea aceasta de "die-hard" ii dauneaza lui Lucian Flaiser ca posibil candidat la Parlament, va dauna oamenilor care il vor alege ca si reprezentant in Camera Deputatilor si cred ca este timpul ca Lucian Flaiser sa se retraga.

miercuri, 23 iulie 2008

This is Pif.

Pif

Sta la geam pe masina de cusut si pazeste porumbeii care vin pe pervaz. Uneori mi-e frica sa nu aterizeze jos cu un porumbel sau un gugustiuc in gura.;) Numele i l-am dat eu, cand era mic, dupa binecunoscutul personaj Pif Le Chien. Stiu ca acesta este un caine, dar am zis ca i se potriveste acest nume pentru ca avea nasul negru si acum, dupa cum vedeti, este maro si are burta galbena, exact ca Pif. Mai mult, este un motan alintat. Voi ce animale de casa aveti?

Pour les internauts françaises: Pif c'est le nom de mon chat. Je l'ai donné après Pif Le Chien. Je sais que Hercule c'est le chat dans cette BD, mais j'aime plus Pif que Hercule, et mon Pif (Le Chat, naturellement:) a le mêmes couleurs que l'original Pif qui j'aimerai dans mon enfance: le nez noir, le ventre jaune et le corp maron. Mon Pif regarde tous les jour le pigeons qui vient a la fenêtre et parfois j'ai peur que mon Pif va voler sur la fenêtre avec un pigeon dans sa bouche:). Merci (mersi:) pour votre visite de Nous les Vaillants! A tout à l'heure mes amis!

marți, 22 iulie 2008

De ce se merita sa iti lasi barba


De ce criminalii de razboi, urmariti peste tot in lume, sunt gasiti cu barba si cu parul lung? Saddam Hussein stim cum arata cu barba, dar s-a gandit cineva cum arata Adolf Hitler cu barba? Sau Ceausescu?

Foto: http://news.yahoo.com/

Update: Site-ul domnului doctor naturist Dragan Dabić aka Radovan Karadzić: http://www.psy-help-energy.com/. M-am mai uitat la poza din dreapta si mi se pare ca seamana cu un anume domn fotograf din Iasi;).

luni, 21 iulie 2008

Eroii mei


Duminica a fost Sf. Ilie, care este ocrotitorul Fortelor Aeriene Romane, si am gasit acest prilej pentru a-l pomeni pe bunicul meu, sergentul Ion Popescu din Valea Muscelului, comuna Patarlagele, judetul Buzau, disparut in 1942 la Cotul Donului, cel mai probabil in luna noiembrie, in zona delimitata de satele Tsutskan, Tsaritsa si Kletskaia.

Plecat din Ramnicu Sarat pentru a fi de fata la Prut la ordinul "treceti Prutul!", a trecut Prutul înspre moarte. Nu am reusit sa aflu detalii despre disparitia sa decat de la mama mea - fiica lui - insa mi-am promis sa scriu la Arhivele Militare de la Pitesti pentru a afla ceea ce au ei referitor la el, in registrele militare.

Ceea ce am aflat au fost putine lucruri despre conditiile militarilor romani de la Cotul Donului si faptul ca incepand cu septembrie si culminand cu noiembrie 1942, soldatii romani au fost decimati de perseverenta armatei sovietice. Am aflat multe lucruri dintr-o scrisoare a Maresalului Antonescu, adresata Generalului Feldmaresal von Manstein. Selectez din aceasta (sper ca cei care nu sunt pasionati de istorie sa aiba rabdare sa citeasca pana la capat):

"Romania si-a oferit aproape totalitatea fortelor ei armate, cu cele mai de seama cadre, cei mai tineri si mai bine instruiti soldati si cel mai modern material de care am dispus, ca alaturi de armata germana, sa contribuie la zdrobirea bolsevismului, indeplinind astfel un rol european, foarte departat de modestele ei idealuri nationale si politice.

Aceasta jertfa generoasa nu trebuie deci privita ca o obligatiune fara restrictiuni. Nimeni nu ne poate cere altceva decat ceea ce noi consimtim a da, intre Germania si Romania neexistand pana la aceasta data nici o conventie, nici politica, nici militara. [...]

- trupele romanesti ale Armatei a 3-a au facut 500-600 km pe jos pentru a ajunge pe front, in timp ce trupele germane au fost duse cu trenul pana in liniile cap de cale ferata, ba mai mult s-a dat ordin Marilor Unitati Romane, ca din garile de debarcare sa le transporte pana la pozitiile de lupta cu putinele camioane de care dispuneau;

-drept dotatie moderna s-a dat diviziei blindate romane 22 care grele germane si 2 companii anticar, i s-a refuzat insa grupul de recunoastere, iar majoritatea - nu totalitatea - diviziilor romane au primit ca unic mijloc de lupta contra carelor o baterie de 6 piese anti car grele cu tractiune hipomobila.

Pentru ca se se arunca un discredit asupra trupelor romane, in special ale Armatei a 3-a, spre completa dvs. identificare, va aduc la cunostinta urmatoarele:

-Mi s-a afirmat ca frontul afectat Armatei a 3-a romane era pe Don, ceea ce ar fi constituit o situatie favorabila.

[...]inamicul avand in mijlocul frontului armatei un cap de pod larg de 70 km si adnc de 25 km. Toate observatoarele erau in mainile lui. Am cerut sa se lichideze acest cap de pod inainte de intrarea trupelor noastre in sector. Mi s-a promis, dar nu s-a facut nimic. Am cerut atunci ca la intrarea trupelor noastre in linie, sa coopereze cu trupele pe care le inlocuim la reducerea capului de pod. Mi s-a promis, dar nu s-a facut nimic. Din contra in masura in care inlocuiam o unitate germana sau italiana, acestea dispareau fara macar sa previna si fara sa spuna unde se duc. Trupele noastre nu au gasit nici o organizare, nici o aparare antitanc, nici o retea de sarma, nici o baraca si au trebuit sa se instaleze intr-o zona fara paduri, cu foarte putine sate sau acoperiri naturale, total secatuite de alimente si furaje de trupele ce ne-au precedat in sector. Ceva mai mult, au fost luate si depozitele care se gaseau in sector, lasandu-ne total numai la discretia aprovizionarilor, care se aduceau cu caii istoviti si insuficient hraniti, de la circa 120 km.

-Am cerut ca dupa intrarea in sector, sa lichidam nu numai capul de pod, dar -printr-un efort comun- sa ocupam si regiunea paduroasa de la nord de Don, care dupa mine era pozitie-cheie si a apararii intregului front din marele cot al Donului, dar si propice adunarii in ascuns a unor forte masive inamice, pentru executarea unui atac in stil mare. Daca pregatirea angajarii fortelor romanesti a avut lipsurile aratate nici nici executia nu s-a aratat la un nivel superior.

Situatia se inrautateste si mai mult prin aceea ca a asupra diviziilor a 13-a si a 14-a infanterie, asupra carora s-a produs efortul atacului inamic, au fost in continuu atacate de la intrarea lor in front si pana la inceperea ofensivei sovitice.

Divizia a 13-a a fost atacata in intervalul de timp de la jumatatea lunii septembrie pana la 18 noiembrie de 32 de ori; in zile si nopti, adeseori consecutive. Divizia a 14-a a fost atacata de 17 ori, in acelasi interval de timp. De aici a rezultat ca la 19 noiembrie divizia a 13-a infanterie avea pierderi de 115 ofiteri si 3648 trupa luptatoare. Divizia a 14-a infanterie avea pierderi de 98 ofiteri si 2163 trupa luptatoare.

- Hrana, materialele de fortificatii, carburantii, munitiunile, materialele necesare instalarii defensive nu au ajuns niciodata sa atinga macar cifra promisiunilor, necum a nevoilor reale. Date si documente se gasesc in insusi raportul colonelului Fink.

-Armata a 4-a, ale carei trupe luptau neintrerupt din luna ianuarie, si-a epuzat si consumat fortele, pastrand initial cu Corpul 6 armata un front de 120 km (de la 20 km pana la 50 km de divizie) si mentinand oamenii in linie pana la limita extrema a puterilor omenesti de 90-100 zile neintrerupt in neincetate lupte.

-Mentionez numai ca Corpul 6 armata a consumat de la ianuarie pana la noiembrie, in afara de efectivele sale, inca 38 batalioane si 11 escadroane.

Daca lipsurile materiale ale Armatei a 4-a au fost in general mai mici decat ale Armatei a 3-a, lipsa combustibilului slabise oamenii pana la epuizare (cazul ofiterilor si soldatilor umbre decorati de d-l general Hoth), iar lipsa de furaje adusese intr-un hal de inanitie totala caii Corpului 6 Armata, ceea ce explica pierderile de material de artilerie in luptele de la sud de Stalingrad.

Imposibilitatea terenului in care a luptat Armata a 4-a este cunoscuta (lipsa totala de resurse si acoperiri, clima grea si nenumarate boli).

Reusita ofensivei rusesti nu se datoreste deci lipsei de eficienta a armatelor a 3-a si a 4-a romane, ci neprevederilor Comandamentului Grupului de armate "B", unei alegeri mestesugite din partea rusilor a zonelor de atac si concentrarii masive de forte in cel mai desavarsit secret.

Comandamentul rus a aplicat efortul sau la vest si la sud de Stalingrad, zone carora Grupul de armate "B" trebuia sa le acorde cu totul alta atentiune. Evenimentele au aratat-o.

Sunt informat, in ultimul moment, ca sunt soldati de-ai mei care au luptat ca niste bravi si care acum sunt impuscati de soldatii d-voastra in incercuirea de la Stalingrad.

Sunt informat ca sunt ofiteri si subofiteri de ai nostri, carora le sunt smulse de la brau revolverele si armele lor de lupta de catre soldati de-ai d-voastra, care au stat mult departe in spatele frontului sau de soldati din unitati de lucratori.

De asemena, mi se raporteaza ca trupele romane aflate sub comandament german sunt supuse unui tratement neomenos. [...]

De ce, daca soldatii Armatei a 3-a nu au reusit sa opreasca atacul rusesc fiindca, "nu s-au batut cum trebuie", nu au reusit nici unitatile germane, diviziile 22 si 14 blindate si divizioanele 611 si 670 de vanatori de care au fost si ele literalmente zdrobite, desi au primit socul dupa ce actiunea inamicului pierduse din intensitate, datorita imprastierii si luptelor cu noi? De acestia au fost bravi si ai nostri au fost fugari? Este cazul sa intreb ce au facut diviziile 62 si 294 de la care, dupa comunicarea Fuhrerului primita la 23.nov. se astepta depresurizarea Grupului Lascar? Se uita probabil ca atacul s-a produs pe o ceata atat de deasa, incat nici un armament pana la tunurile grele nu au putut sa traga, decat cand inamicul a intrat in pozitie si in baterii. Din acesta cauza nici aviatia nu a putut interveni. Nu cred ca alte trupe cu organizare, incadrare, instructie si experienta egala cu ale trupelor romane, ar fi putut face mai mult decat a facut Armata a 3-a, care timp de trei zile si-a mentinut pozitiile, dar a trebuit sa cedeze cand rezervele romane si germane nu au putut nici macar stavili puhoiul rusesc, necum sa-l respinga. "

Un domn prieten mie, chirurg, al carui tata a luptat si el la Cotul Donului, mi-a spus ca tatal sau nu i-a povestit nimic despre acele lupte, si citind cele de mai sus si cateva jurnale ale unor soldati romani care au revenit vii de acolo, am inteles.

Celalalt bunic al meu, Petru Bujor din sat Coplean, comuna Caseiu, judetul Cluj, s-a intors din razboi, insa dupa multi ani de prizonierat (sapte, daca imi amintesc bine), si dupa ce si-a pierdut degetele de la picioare in gerurile din razboi. Spunea ca a fost tinut prizonier intr-o peninsula care semana cu o cizma, si intotdeauna am banuit ca este vorba de Italia, desi nu prea avea cum. Acum banuiesc ca poate fi vorba despre Crimeea sau vreunul din malurile unui lac in Kazahstan - unul dintre lagarele unde au fost tinuti prizonieri romani: Spassk, fiind inchis de-abia in 1950.

Dumnezeu sa ii ierte si sa dea liniste sufletului tuturor eroilor nostri!

O litera cat un partid.


Se pare ca ultima particula din "PD-L", adica "L" atrage mai mult decat toate cele trei litere ale "PNL", dar numai in situatia in care e alegerea persoanei respective si e o alegere facuta de mult timp, pentru ca, de exemplu, nu am auzit ca un fost membru vechi al PNL - domnul Nicusor Paduraru - sa doreasca sa candideze pe listele PNL.

Justificarile ("este echipa care va castiga alegerile parlamentare", "am foarte multi colegi cu care ma cunosc de mult timp") pot fi oricand gasite, insa fostii colegi simt amarul. Multi colegi? Mult timp? A, e vorba de Lucian Flaiser.

Cred ca Marius tot la aceeasi litera se referea in postarea sa.

sâmbătă, 19 iulie 2008

Iliescu pleaca. Stiti cine candideaza in locul lui?


Citat: "Restituirea proprietăţilor către persoanele care au fost deposedate în mod nelegal de ele de către regimul comunist şi rezolvarea situaţiei chiriaşilor care locuiesc în casele alocate de către stat reprezintă o problemă care domină societatea românească de peste 18 ani. Guvernele şi Parlamentele care s-au succedat din 1990 până astăzi nu au reuşit o rezolvare a acestei situaţii. De aceea, un act normativ care să pună ordine în această privinţă este binevenit, numai că actul normativ transmis spre promulgare este echivoc şi imprecis conţinând formulări neclare, multe dintre prevederi fiind adoptate cu nerespectarea principiilor consituţionale şi a normelor de tehnică legislativă."

Nu va las sa ghiciti cine a scris textul de mai sus (nu neaparat tehnic, ci in sensul de "cine a semnat") si va spun ca este luat de pe www.presidency.ro (gresita adresa, oricum). De semnat, textul de sus a fost semnat de un om care si-a rezolvat "situatia chiriasului", pentru ca a cumparat imobilul numit "din Mihaileanu". Domnului Presedinte nu i s-ar fi putut asocia regimul juridic de "chirias in casa nationalizata" decat trei luni, pentru ca dupa aia a devenit "proprietar in casa dez-nationalizata prin cumparare".

Iliescu a facut pasul lateral si nu mai candideaza intr-un colegiu electoral, starnind corul profetilor care spun ca omul va dispare din viata politica. Tot acelasi cor l-a plans cand din presedinte a ajuns senator. Acum il deplang pentru ca nu mai vrea/nu mai poate sa fie senator si acesti cantatori reaseaza situatia politica in functie de "frontul atmosferic de joasa presiune" lasat de "plecarea" lui Iliescu.

Citind textul introductiv din "cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989", adica textul cu care am inceput acest mesaj, cred ca si Basescu se pozitioneaza in functie de aceasta "plecare" a lui Iliescu, dar mai ales pregateste pentru alegerile din toamna discursul partidului domniei sale, care cred ca va fi de stanga. Si-a dat seama ca bazinul electoral al PD-L-ului trebuie marit la stanga. Si-a dat seama ca Oprescu a castigat pentru ca a fost perceput ca fiind de opozitie fata de Videanu.

Pentru ca acele cartuse doctrinare de dreapta s-au terminat, Basescu se gandeste ca PD-L sa faca opozitie la PNL si prin asta opozitie la propria doctrina. Fraza "lui Basescu ii place conflictul" se traduce prin: "Basescu a castigat intotdeauna venind din opozitie" si intotdeauna a castigat mai mult opunandu-se structurii din care facea parte decat daca ramanea in acea structura.

Pasul PD-L inspre stanga va fi facut fara a schimba doctrina partidului ("odata popular, intotdeauna popular!") ci dupa formula "I: cum poate sa faca acest pas un partid de dreapta care nu este la putere? R: Prin demagogie". In urma inglobarii PLD in PD, Basescu a considerat ca toti votantii de dreapta care se pot aduna, au ajuns deja la PD, insa acestia sunt lenesi sau dezamagiti si nu prea mai vin la vot. PNL si-a atins la europarlamentare nucleul dur (mai ales in mediul urban, si mai ales in situatia in care miza alegerii unui euro-parlamentar nu exista pentru cineva din Tupilati sau Popenii de Elan, de exemplu) si dupa aceea a crescut cu votanti din mediul rural, insa nu neaparat numai datorita maririi pensiilor, ci si din cauza ca in sate au inceput sa apara drumuri asfaltate sau pietruite, poduri, canalizari, retele de gaz, apa etc. asa cum nu au fost niciodata inainte.

Cred ca veti ajunge si voi la aceeasi concluzie, aceea ca in locul lui Ion Iliescu va candida Traian Basescu, mai intai in toamna, in toate colegiile uninominale si mai apoi la prezidentialele din 2009. Cred ca de aceea l-a si atacat atat de mult in ultimul timp, pentru ca erau de fapt contracandidati. Sunt curios cum va incepe Basescu sa isi faca opozitie lui insusi, si prin caderea caror capete va demonstra electoratului aceasta.

joi, 17 iulie 2008

Julio Iglesias si Costel Busuioc - video


S-ar putea comenta mult despre concertul lui Julio Iglesias si despre singura melodie cantata impreuna cu Costel Busuioc, iar un exemplu de comentariu ar putea fi parerea domnului Marius Parciu, a carui postare a inglobat mai multe nemultumiri. Principala nemultumire ar putea fi aceea legata de faptul ca Julio Iglesias a folosit prea mult reverb-ul (ecoul) la microfonul lui, dar asta poate fi doar o carcoteala de-a mea. Cel mai scurt comentariu al meu ar fi ca pretul biletelor a fost un pic prea mare. Sunt convins ca alte persoane au apreciat concertul, pentru ca intotdeauna exista pareri si pareri.

Pentru cei care si-ar fi dorit sa ajunga la concert, mica surpriza de mai sus. Scuzati tremuriciul si calitatea filmarii, atat am reusit cu o camera foto:)

Varfurile concertului: Julio canta cu una dintre cantaretele sale de backing-vocal, negresa, (o voce frumoasa), o musca de obraz si se saruta "just for the picture"; Julio ii invita pe cei prezenti ca odata ajunsi acasa, sa faca sex:); melodia El Bacalao con Papas, o canta in timp ce in fata lui danseaza alta cantareata de-a sa si o pipaie pe la shale; Julio ii asigura pe cei prezenti ca pe scena se afla "the greatest latino singer of all times"; saxofonistul lui Julio are un solo foarte frumos; doi dansatori ai lui Julio apar pentru a doua oara si danseaza un tango; Julio canta cu "Mr. Costel" si acesta pleaca imediat dupa melodie, fara sa adreseze publicului nici "Buna seara", nici "Noapte buna" insa chiar si asa acesta a fost apogeul intregului concert; o alta melodie frumoasa: Agua Dulce, Agua Sala - melodie frumoasa din cauza... melodiei. Cam atat. Update: amuzant si shocant pe moment a fost atunci cand Julio Iglesias s-a referit la miscarile celor doi de pe scena care dansau tango ca fiind: "sex vertical". "Ha? A, ok!;)"

Pentru documentare: Iasi, 16 iulie 2008, Stadionul Emil Alexandrescu. Spuneam intr-un mesaj anterior ca exista 10% sanse sa ploua in timpul concertului (dupa weather.com). Ei bine, cand am vazut ce nori negri erau deasupra stadionului la ora 21, m-am bucurat ca a plouat doar 10% din timp:).

miercuri, 16 iulie 2008

Eternul si fascinantul spectator roman

Romanul a fost fascinat de cinema si de TV inca de la inceput. Tot ceea ce a vazut acolo a incercat sa imite, asa cum a crezut el mai bine. Daca era film "cu karate", dupa 90 de minute romanul stia deja karate - mai multe stiluri. Daca era film indian, spectatorul roman stia deja toate melodiile, la ultima samantza sparta in dinti la teatrul de vara. Daca era film cu Superman, romanul stia deja sa mute muntii si sa zboare, insa nu incerca pentru ca nu vroia. In Romania a lipsit inainte de 1989 comertul generat de filme. Dupa ce mergeai la "Omul Paianjen", nu aveai de unde sa cumperi costumul sau papusa "Omul Paianjen", asa ca nu puteai sa iti arati afectiunea fata de anumite personaje decat... scriindu-le numele pe pereti: Brusli, Mapetz, Cichi Cian...:)

Un consilier local din Anglia (dadusem mai demult peste filmele lui pe YouTube) a pornit razboi impotriva taggers-ilor, adica a celor care isi lasa numele sub forma unui desen. Am pomenit de aces lucru pentru ca se afla in acelasi cerc de interes cu desenul de mai sus, nu pentru ca fotografia ar reprezenta o proba incriminatoare impotriva tagger-ului Brusli:)

Identificarea tagger-ilor ar fi usurata tocmai de faptul ca isi lasa numele pe pereti, si cred ca si in Iasi ar trebui inceputa o astfel de campanie. Voi credeti ca tagger-ii din Iasi ar trebui identificati si avertizati sa nu isi mai lase numele si/sau amendati? Ati intalnit astfel de tag-uri prin oras? Intr-una din datile viitoare voi vorbi despre stencil-urile din Iasi:)

Julio Iglesias - vremea la concertul de la Iasi

Vremea la concertullui Julio Iglesias de la Iasi, 16 iulie 2008: 10% sanse de ploaie - click pe imagine pentru marire (weather.com).

Careless Whisper cantat de Julio Iglesias: click aici.

Blogul saptamanii - Elena Udrea


Astazi m-am gandit sa intru pe trafic.ro si am ajuns la locul 18 din clasamentul „Politica”, respectiv la "Site-ul oficial al Doamnei Elena Udrea". Nu e blog, desi seamana cu el. E "site oficial". Al cui, al Elenei Udrea? Neeeeh, al “Doamnei Elena Udrea", mai tu care esti neatent, mai neatentule.:)

Asta inseamna sa iti faca altcineva blogul sau “site-ul personal": el nu mai este "al tau", ci al "Domniei Sale, Tu". Rau. E ca in situatia aia, in care „doamnele” raspund la telefon sau la intrebarea "Cum va numiti?": "La telfon doamna Y-cea!", "Ma numesc Doamna X-ulescu!”.

Ca sa divaghez putin, tipologia numelor proprii in servicii (restaurante, frizerii, service-uri etc.) este: „Doamna” sau „Domnul” inaintea numelui mic, care la randul lui este facut si mai mic, adica diminutivat: „Doamna Nutzi se ocupa de rezervarea dvs.”, „Domnu’ Florinel va veni imediat ca sa va ia masina pe stand”, „Doamna Vali vine imediat, asezati-va sub casca de foehn.”. Niciodata nu a fost nevoie sa retii numele de familie al cuiva care lucreaza in servicii, nu?

Revenind la site-ul personal al Doamnei, pe pagina de pe trafic.ro cu sumarul statisticilor, mergem sa vedem cine viziteaza pagina Doamnei Elena Udrea. Cine vrea sa se incarce cu mierea vorbelor si laptele inteligentei sale? Aflam ca vreo 18 persoane din Constanta cauta sa sa afle la ce se pot astepta de la noua responsabila de judet.

De asemenea, Doamna a avut vizitatori (2) de la Special Telecommuncations Service, si vizitele de la STS sunt frecvente. O fi oare Presedintele, care a vrut sa verifice ce mai spune Doamna, daca a spus mai departe la popor ceea ce trebuia sa transmita? Sau pur si simplu, ochii albastri se plictiseau si au dat click pe pagina Doamnei, pentru a se mai distra cu acele comentarii ale vizitatorilor care o idolatrizeaza pe Doamna?

Una peste alta, Doamnei ii prieste orice vizita la TV, pentru ca „Cel mai bun referrer web în ultimele 7 zile” este www.realitatea.tv. Nu-mi dau seama unde exista link-uri pe site-ul Realitatea ca eu nu le-am gasit, insa este un exemplu de simbioza: „eu iti dau telespectatori, tu imi dau vizitatori”. Desi in locul Doamnei as fi mai atent la aceasta simbioza, pentru ca – de exemplu – titlul unui articol despre domnia sa, pe site-ul Realitatea era: „Elena Udrea, analist politic virtual”. Hmmm… „virtual” de la vine?

In final, vom analiza pe scurt motto-ul de pe site-ul Elenei Udrea: OMNIA MEA MECUM PORTO (CICERO) — Port cu mine tot ce e al meu. Eu ma gandesc ca daca o geanta costa 19.000 de euro, acest motto este adevarat, pentru ca se pare ca Doamna isi poarta averea cu dansa, oriunde, sub forma hainelor, bijuteriilor, masinilor, sotzului, corpului… Un motto reusit.

luni, 14 iulie 2008

Weekend in afara orasului

Am fost plecat in weekend si va provoc pe voi sa imi spuneti unde am fost plecat, dupa ce urmariti pozele urmatoare:








Va dati seama?

miercuri, 9 iulie 2008

Traim invinsi in fiecare zi

Nu-l judec pentru ceea ce a facut si a scris in timpul regimului comunist. Din contra, mi se pare unul dintre cei mai mari poeti contemporani si sunt convins ca asa va ramane in istorie, dupa ce timpul va spala perceptia sociala asupra moralitatii scrierilor sale asa-zis laudative fata de regimul comunist (domnia sa spune ca a facut presa, nu a ridicat ode).

Odata cu intamplarea de la Voinesti - Iasi, cand primarul in functie a decedat in ziua votului - intamplare care fie vorba intre noi, nu se datoreaza candidatului de pe locul II, ci lacunei legislative -, Adrian Paunescu s-a gandit sa lase posteritatii si o poezie inspirata de moment. Trecand peste faptul ca nu respecta adevarul istoric (nu cred ca a fost petrecere la Primarie cand s-a anuntat solutia Biroului Electoral etc.), pentru fiecare dintre noi este interesanta morala acestei poezii.

O transcriu de pe blogul lui Adrian Paunescu:

"22 iunie 2008

MORTUL ÎNVINGĂTOR

Ce ţară, ce morală, ce prăpăd,
Un fapt de viaţă mai grozav ca toate,
Un mort este votat majoritar
Şi-n clasament pe toţi cei vii îi bate.

Aşa a fost şi este şi va fi
Conflictul de-ntuneric şi de groază,
Un mort învinge pe cei vii la vot
Şi ei aproape cred că îi trişează.

Şi, vai, absurde autorităţi
Se strâng buluc şi judecă drăceşte
Şi îl declară pe învinsul lui
Învingător, doar pentru că trăieşte.

Şi mortului ce i-a învins pe vii
Nici nu au apucat să-i facă groapă
Şi-n primăria lui de-nvingător
E ordin ca petrecerea să-nceapă.

Şi proştii râd, în nebunia lor,
Întărâtaţi de liniştea nocturnă
Şi unul zice: hai să-l îngropăm,
La locul care-i place lui, în urnă.

Ce ţară, ce morală, ce prăpăd,
Politică de-a pururi surdo-mută,
Învingătorul se întoarce-n sat,
Dar voturile lor nu-i mai ajută.

Probabil, e-o parabolă, aici,
Chiar dacă nu o pomeneşte cartea,
Trăim învinşi în fiecare zi,
Iar, ca să biruim, plătim cu moartea."

Felii de viata

Discutie, astazi, la magazinul veterinar, cu mancare pentru animale:

"- Ce faceti doamna? Aveti pui?
- Da, am sapte! Acum fac ochi!
- Sa va traiasca, sa fie sanatosi!":)

E amuzant cum unei persoane care arata ca ne impartaseste bucuria i se iarta limbajul, nu?

luni, 7 iulie 2008

Iasul, copie a Constantei!

Stiti la cine trebuie sa ne rugam ca sa fie mai bine in Iasi? La Dumnezeul municipiului Constanta, daca exista cate un Dumnezeu pentru fiecare oras, pentru ca la noi in Iasi se intampla multe lucruri care sunt mai intai discutate si aprobate in Consiliul Local Constanta.

Ca exemplu, Constanta a fost primul oras (si singurul din Romania, pana la Iasi) care a cumparat autobuze Maz din Belarus (poate ca edilului sef i-a placut si aceasta denumire, ca ii aduce aminte de numele sau, nu?).

Mai apoi, s-a discutat in Consiliul Local Constanta despre "locuinte pentru tineri", la pret de constructie, in luna octombrie fiind facut anuntul de primarul Mazare. La Iasi s-a discutat despre acest program in ultimele sedinte ale mandatului anterior, adica prin luna aprilie-mai. Solutia de selectare propusa in cadrul comisiei economice a fost extragerea la sorti. Solutie pe care nu am considerat-o ca fiind una corecta si nu ar fi dat dovada de transparenta oricat de transparenta s-ar fi vrut, si nu ar fi dat dovada de profesionalism, oricat de profesionista ar fi fost facuta. O loterie este o loterie, si cei care si-ar fi depus dosarele pentru locuinta nu stiu cat de mult ar fi acceptat aceasta metoda, fara sa stie ce sanse au in cadrul acestui program. Asa ca s-a stabilit in cadrul sedintei de Consiliu Local din luna respectiva ca metoda de selectare a dosarelor sa fie totusi evaluarea lor.

Domnul Radu Mazare, noul si vechiul primar al Constantei ne spune pe blog-ul sau ca "In data de 17 mai 2008, in Piata Farului din Constanta a avut loc extragerea finala in cadrul Programului Locuinte Ieftine pentru Tineri. Primul numar castigator este 2346. Incepand de la acest numar, aplicandu-se pasul 17, s-au ordonat toate cele 16394 de cereri. Rezultatul extragerii, precum si listele de repartitie pentru cazurile speciale (apartamente si garsoniere), sunt afisate pe site-ul Primariei Municipiului Constanta la capitolul Proiecte."

Spuneam in titlu ca Iasul este o copie a Constantei. Bun, noi, cetatenii nu simtim lucrul acesta: marea nu este aproape (de-abia avem strand, iar in lacurile si raurile din Iasi nu se poate face baie), nu avem telegondola, bazarul nostru nu este facut de catre un investitor strain cu stradute cu dulciuri orientale si cu cafenele in jurul lui etc.

Am sa mai urmaresc blogul lui Radu Mazare si in viitor, ca sa vad ce proiecte urmeaza sa se discute in Consiliul Local Iasi. E ca si cum as citi viitorul:)

Update:
Sa asteptam si subventionarea dobanzii la creditul ipotecar contractat de tineri pentru locuinte de pana in 100.000 de euro, asa cum se intampla in Constanta, nu?

miercuri, 2 iulie 2008

Politicului ii pasa de blogosfera?

Am primit leapsa de la Daniel imediat ce mi-a lansat-o, insa de-abia acum raspund (scuze pentru intarziere). El se intreba si scria un post pe subiectul "Blogosfera influenteaza politicul?". Un subiect foarte interesant, adresat (in cazul acesta) de la un politician-blogger la alt politician-blogger, ambii tineri, se intelege.

Am raspuns mai tarziu pentru ca mi-am pus in minte sa fac un mic research pe aceasta tema, insa nu am apucat (si mai si recunosc) si raspund cu ceea ce cred in acest moment.

Domnul Florin Ghetau spune in comentarii la articolul lui Daniel Matasaru ca "La alegerile locale, blogosfera n-a avut un efect prea mare. Asta pentru ca blogurile (cel putin in Iasi) nu-s citite de mai mult de cateva sute de oameni, care se tot invart de pe un blog pe altul. Probabil ca nici la alegerile generale impactul nu va fi cel asteptat. Cu siguranta, la alegerile din 2012, altfel vor sta lucrurile!"

Subiectul discutiei se refera in mod limitativ la blogurile politice sau cele despre politica, pentru ca la acestea am acces in principal. Mai sunt si altfel de bloguri, cele pur personale, cele inclinate inspre arta, poezie etc., dar la care nu prea am avut acces, pentru ca nu are cine sa mi le recomande, iar cele cu subiecte politice imi sunt mie mai interesante.

Eu inteleg titlul "blogosfera influenteaza politicul?" in alt sens, si anume in acela ca se refera la politicieni. Influenteaza blogosfera pe alegatori? Mai putin, intr-adevar. Dar blogosfera ii influenteaza pe politicieni? Aici raspund ca da, ii influenteaza. Daca nu i-ar influenta, nu ar fi atat de multi politicieni cu blog. Daca bloggerii si materialele lor virale de lupta underground nu i-ar fi influentat pe politicieni, blogosfera ar fi ramas maidanul de joaca al celor care contesta puterea, al celor care rad de politicienii pe care i-a propulsat parca mama lor in functie, ca altcineva nu putea, ar fi ramas ceea ce a era si nu mai este. Acum, au aparut si politicienii pe maidan, cu mingea lor cea noua sub brat, cu echipamentul din cutie imbracat pentru prima oara, si striga de pe margine: "Putem sa jucam si noi?". Bloggerii s-au oprit in norul de praf ridicat de mingea de petice si cand acesta a inceput sa se limpezeasca si sa le apara fetzele mirate, le-a aparut si intrebarea pe fatza: "Astia-s aia de care ne legam zilnic, oare sa ii primim in jocul nostru?". Si imediat zambetul si privirile aruncate de la un blogger la altul au spus: "E jocul nostru, hai sa vedem ce pot si sa-i rupem oleaca!":)

Eu zic ca bloggerii au influentat politicul aproape pana la statutul de moda printre politicieni, il influenteaza prin mijloacele proprii (petitii, leapsa, pamfletul, caricatura, pozele retusate etc.) si in viitor il va influenta in mod deciziv. Bloggerii cunoscuti au putere absoluta pe net, macar printre cei care le viziteaza zilnic pagina.

De ce vor ca politicienii sa fie si ei bloggeri si sa castige respectul celorlalti "colegi"? Pentru ca este o forma de informare care e foarte critica, o forma de pamflet si amuzament, de divertisment chiar, ce nu poate fi controlata asa cum presa poate fi uneori, si acest lucru ii intriga foarte mult pe politicieni. Ei, daca nu pot controla ceva, sunt curiosi si vor sa studieze mai bine fenomenul:) Bine, acum politicienii bloggeri se simt acceptati insa ii anunt ca nu este asa, bloggeri politicieni sunt priviti ca niste pesti la acvariul orasului de catre bloggerii "adevarati".

Concluzia mea este ca blogosfera influenteaza politicul prin influenta pe care o are asupra indivizilor din politica. Pe de alta parte, cred ca echilibrul dintre blogosfera si politic va inclina din punct de vedere moral inspre politic atunci cand, asa cum s-a intamplat cu unii lideri de sindicat, unul dintre bloggerii cu multi vizitatori pe pagina sa va candida si va castiga in vreunul din colegiile nominale, din partea unui partid:). Sper sa nu se intample asa ceva in curand, totusi.

Dau leapsa subiectului “Blogosfera influenteaza politicul?” mai departe lui Ioan T. Morar, visurat (incerc apa:) si bloggerilor ieseni Ciprian Gavriliu, Marius Sescu si Pufan.

marți, 1 iulie 2008

Ni hao!


Acum o saptamana am vazut trei cetateni ai Republicii Populare Chineze la televizor. Peste inca o zi, am vazut 5 cetateni ai Republicii Populare Chineze la televizor. Acum doua zile am vazut 5 cetateni ai Republicii Populare Chineze in Hala Centrala. Astazi am vazut, in doua locuri diferite, tot din centru, multi cetateni chinezi. Tot astazi am vazut si o femeie din Republica Populara Chineza, probabil in vizita in Iasi, pentru ca barbatul de langa ea ii explica ceva aratand inspre niste blocuri.

Prima oara i-am vazut la televizor in stirea cu muncitorul de la Palas care are malarie. Colegii lui se bucurau - nu de suferinta bolnavului - ci de faptul ca se pot poza in duzii din fata Palatului Culturii. La Hala Centrala mai mult se uitau la preturi, pentru ca banuiesc ca majoritatea banilor (care poate la ei sunt multi, dar aici sunt putini) ii vor trimite acasa.

Stiu ca acolo unde vin chinezi, locul are de castigat, macar din punct de vedere gastronomic, si ma bucur pentru aceasta. Dar ceea ce vreau sa intreb este: de ce nu au avut voie sa iasa din imprejmuirea de la Palas, dupa program, in timpul campaniei electorale?

foto: http://english.people.com.cn/200603/29/images/0328_A77.jpg